Putem rivni la podium

vineri, 18 iunie 1999, 23:00
3 MIN
 Putem rivni la podium

Astazi si miine, pe cochetul stadion de atletism de la Charéty din apropierea Parisului vor avea loc intrecerile "Superligii Europei". Sapte tari (Rusia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Polonia, Cehia) vor prezenta atit echipe masculine, cit si feminine, octetele fiind completate de Grecia, la baieti si Romania, la fete.
Fosta Cupa a Europei este o competitie aparte in peisajul atletic, ceva in genul Cupei Davis la tenis. Aici, obisnuitele clasificari individuale, bazate pe listele de performante conteaza mai putin. La Superliga, nu exista curse cu iepuri ca in Marile Premii si nici curse de echipa "in tovarasie" ca la Olimpiada sau Mondiale. Din acest motiv, performantele de rasunet sint destul de rare fiindca, la Superliga Europei, fiecare concureaza doar pentru sine, fiind unicul reprezentant al tarii sale pe proba. Si tot aici, motto-ul oricarei competitii sportive "Important e sa cistigi" trebuie inlocuit cu altceva: "Important e sa te clasezi cit mai bine, sa obtii cit mai multe puncte pentru echipa". Iata de ce conteaza nu atit numarul de victorii pe probe ci cuantumul clasarilor. Astfel se explica de ce Romania, cu o serie de vedete de frunte, a retrogradat de citeva ori din competitia feminina, tocmai pentru ca esalonul secund a clacat. A fost si o exceptie, anul 1993, cind tara noastra s-a clasat pe locul II, tocmai pentru ca marile valori (Alina
Astafei, Felicia Tilea, Ella Kovacs) au fost dublate de atlete mai mediocre, care si-au depasit conditia.
In anul 1997, proaspat promovata echipa a Romaniei pare a fi pregatita de o performanta notorie si asta nu numai decit prin faptul ca exista in lot o sportiva plurivalenta ca Ionela Tirlea (care ar putea aduce – numai ea – vreo 20 de puncte) ci si pentru ca exista o serie de atlete care se pot clasa pe locurile III-V intregind bilantul starurilor. Din pacate, insa, Ionela nu este intr-o dispozitie prea buna, accidentul sau la picior de anul trecut recidivind. In aceste conditii, ea nu poate participa la toate probele programate, cea sacrificata fiind tocmai proba ei de capatii, 400 m garduri. S-a considerat, probabil, ca suma punctelor pe care le-ar obtine la 200 m si 400 m ar fi mai valoroasa decit victoria cvasicerta la garduri. Astfel, la aceasta proba, ea va fi inlocuita de galateanca Georgeta Lazar, careia nu i se poate cere mai mult decit un loc IV. Este certa, din pacate, absenta Violetei Szekely la 1500 m, unde n-ar fi exclus sa o vedem tot pe Gabriela Szabo, programata initial doar la 3000 m. Cu mari sanse pornesc Monica Dinescu (inaltime), Nicoleta Grasu (disc), Felicia Moldovan (sulita) si, mai ales, Mihaela Melinte (ciocan). Daca si atletele de valoare medie (Elena Buhaianu – 800 m, Cristina Nicolau – triplusalt, Elena Hila (disc), sau cele mai putin cotate (Evelina Lisenco – 100 m, Erica Niculaie – 100 m garduri, Eva Miklos – greutate) vor sti sa se autodepaseasca, eventualitatea unui nou loc pe podium nu este exclusa. Ne gindim mai mult la bronz, fiindca echipele Rusiei si Germaniei sint extrem de puternice. Dupa cum evolueaza lucrurile in acest sezon, s-ar parea chiar ca nemtoaicele au prima sansa.
La masculin, Marea Britanie, cistigatoarea ultimelor editii, se arata a fi in scadere, dar este in carti pentru podium alaturi de aceleasi echipe ale Rusiei si Germaniei.
Imagini de la Cupa Europei vor putea fi urmarite pe TVR 2 (astazi, de la 16,45 si miine, de la 15,45) si pe Eurosport (astazi, ora 16,00 si miine, ora 16,15). (Nic. G)

Comentarii