Se anunta o primavara incendiara in baschetul masculin

marți, 29 decembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Se anunta o primavara incendiara in baschetul masculin

Campionatul primei divizii masculine de baschet si-a disputat deja turul la nivelul grupelor valorice. Ca niciodata in ultimii ani, aminarile, meciurile disputate in avans dar si programarile in preajma Craciunului au bulversat amatorii acestui sport. Pentru a trece in noul an cu o viziune clara asupra situatiei din clasamentul celor doua grupe valorice, am sintetizat aici toate partidele disputate in ultima etapa. La Tg. Mures, Politehnica Moldrom s-a vazut invinsa a doua oara consecutiv pe parcursul a doar trei zile, absenta din echipa a lui Sasa Sestopal cintarind enorm in economia acestor jocuri. In sala "Dinamo", lidera clasamentului urma sa intilneasca intr-un derby autentic pe vicecampioana editiei trecute, CSU Astral Sibiu. A fost practic o reeditare a finalei de anul trecut, care a atras si de aceasta data atentia. Surprinzator, oaspetii au condus extrem de clar ostilitatile pina la pauza, cind bucurestenii au revenit treptat si au reusit sa cistige in ultimele secunde pe mina iugoslavului Markovic, cel mai bun realizator al dinamovistilor in etapa precedenta. La Timisoara, Elba a confirmat conul de umbra in care a intrat de la impartirea pe grupe valorice. In replica, Steaua a mers mai departe cu rezultatele contradictorii, in care esecurile de pe teren propriu au fost compensate de victoriile in deplasare. Ultima partida, cea programata in sala "Constructorul", a fost aminata pina la primavara, atunci cind prima grupa valorica se va confrunta cu un program extrem de incarcat, datorita larghetii cu care FR Baschet a permis aminarile unor partide pentru motive mai mult decit puerile. Grupa valorica 9-16 a avut martea trecuta program scurt si asta datorita faptului ca jumatate din partide s-au disputat in avans. La Brasov, oarecum firesc, Romradiatoare s-a impus in fata pitestenilor de la Univ. ISA, cu tot cu cei doi sirbi si un albanez ai lor. Surpriza rundei s-a consenmnat in Capitala, acolo unde Metropola a reusit o victorica istorica asupra celor de la BRD Ploiesti. Desi ocupa locul 10, ploiestenii traiesc de azi pe miine, problemele financiare si cele de lot punindu-si amprenta pe evolutia echipei.
Campionatul se reia pe 23 ianuarie, astfel ca majoritatea echipelor si-au programat revenirea in pregatiri la putin timp dupa Sarbatori. Pentru Politehnica Moldrom, antrenamentele se reiau pe 4 ianuarie, in fomatiune completa. Elevii antrenati de Dragan Peticevic si Radu Boisteanu trebuie sa refaca terenul pierdut, moralul echipei fiind principala preocupare. Pentru spectatorii ieseni primavara va fi incarcata cu meciuri ale echipei favorite, dar si cu cele doua partide pe care nationala Romaniei le disputa pe 24 si 27 februarie in compania Macedoniei si Rusiei. Pina una alta, sa asteptam noul an cu incredere.
Rezultatele complete ale ultimei etape a turului: Dinamo Bucuresti – CSU Astral Sibiu 71-70 (26-41); Univ. Elba Timisoara – Steaua Bucuresti 88-99 (39-56); Herlitz Mobex Tg. Mures – Politehnica Moldrom Iasi 84-58 (40-26); SOCED Bucuresti – Univ. Carbochim Cluj – aminata (grupa 1-8); Metropola Bucuresti – BRD Ploiesti 80-58 (43-21); Romradiatoare Brasov – Univ. ISA Pitesti 81-72 (31-35); Rapid Epson Bucuresti – West Petrom 77-62 (46-33) (s-a jucat pe 16 nov); Sportul Studentesc Bucuresti – UT Sanex Cluj 63-39 (29-23) (s-a jucat pe 13 dec) (grupa 9-16). (Lucian M.)

Comentarii