Se cauta un antrenor

Subtitlu

miercuri, 05 decembrie 2007, 00:02
3 MIN
 Se cauta un antrenor

 In acest moment, sansele ca Ionut Popa sa continue sa antreneze Politehnica anul viitor sint minime, ruptura produsa la finele meciului cu Otelul Galati intre tehnician si primarul Iasului, Gheorghe Nichita, fiind greu de reparat. Acest lucru ar putea sa cintareasca enorm in privinta viitorului bancii tehnice a clubului, optiunea primarului fiind decisiva in continuare in problemele importante ale gruparii din Copou.

Chiar daca "detine"  (neoficial!) doar 48 de procente la Poli, prin Consiliul Local, Nichita controleaza fara probleme si puterea de decizie conferita de celelalte actiuni, detinute de Iulian Dascalu si Ioan Zapodeanu (fiecare cu cite 23%) si Constantin Comanescu (ce are 6%), restul actionarilor avind, cumulat, sub un procent la Politehnica SA. Acest lucru este evident prin luarile publice de cuvint ale lui Zapodeanu si prin atitudinile mai mult decit discrete ale lui Dascalu si Comanescu.

Daca in numarul de ieri, "Ziarului de Iasi" a clasificat o parte din antrenorii liberi la ora actuala, astazi va putem prezenta chiar unele discutii purtate in Copou in privinta viitorului bancii tehnice.

Imediat dupa meciul cu Otelul, Nichita, inconjurat de Zapodeanu si alti amici, au inceput sa ceara sfaturi privind succesorul lui Popa, pe lista recomandarilor aparind mai multe nume, intre care Emil Sandoi, Cristiano Bergodi, Ilie Dumitrescu, Viorel Moldovan sau Basarab Panduru, cu citiva dintre ei luindu-se deja legatura. Pe tapet aparuse si varianta demiterii imediate a lui Popa si asigurarea interimatului de catre Vasile Simionas si Narcis Ciocirlan.

Luni, mai calm, Nichita a lasat sa se inteleaga ca se poate merge pe mina lui Popa si anul viitor, daca Poli obtine trei puncte din meciurile cu Timisoara si Craiova.

La aceasta ora insa, nici Popa nu mai pare incintat de raminerea in Copou. Daca, la conferinta de presa, tehnicianul s-a aratat dispus sa continue lupta ("sint tare si nu ma dau batut"), ulterior, el le-a spus apropiatilor: "Daca primarul are incredere in lingai sau in cei care l-au tradat si nu in mine, care l-am iubit ca pe un frate si am luptat alaturi de el, nimic nu mai e de facut. Asta e! Trebuie sa ma resemnez ca nu merit sansa de a lucra la Poli cu jucatori buni si bani multi, asa cum se promite ca va fi din iarna si am fost bun doar cind a fost greu la echipa".

Antrenorul s-a aratat deranjat si ca a aflat de intentiile conducatorilor din Copou chiar de la unii dintre tehnicienii contactati.

Popa ezita insa sa-si dea deocamdata demisia, din doua motive: unul de imagine, celalalt financiar. Tehnicianul nu vrea sa fie perceput ca lasa o echipa la greu, apoi, in cazul in care pleaca singur, Popa renunta la orice pretentie din contractul detinut, situatia schimbindu-se in cazul invers: daca Poli il demite, gruparea ieseana e obligata sa-i achite contractul antrenorului pina in momentul in care acesta isi gaseste un nou angajament.

De altfel, Ioan Zapodeanu a si declarat ca se va incerca o negociere cu Popa in cazul unui divort, actionarul propunind o varianta de compromis, achitarea unei jumatati din banii la care Popa mai are dreptul in acest sezon in schimbul semnarii demisiei de catre acesta.

Sfatuitorii din umbra

Pentru ca nici Ionut Popa nici Sorin Boca nu au avut curajul de a spune public cine sint cei care, in opinia lor, il influenteaza negativ pe primar, multumindu-se doar sa-i eticheteze "fosti jucatori", "fosti arbitri" si "conducatori din zona Moldovei", "Ziarul de Iasi" va dezvaluie citeva dintre numele la care antrenorul si presedintele au facut referire: Dumitru Anton, Mircea Ursu, Mihai Danila, Cornel Groza si Marius Stan.

Cinci posibili succesori

Cristiano Bergodi

A demisionat, in acest sezon de la Rapid, a mai antrenat, in Romania, pe FC National si CFR Cluj

Ilie Dumitrescu

Liber de contract. A antrenat in tara pe FC Brasov, FCM Bacau, reprezentativa de tineret, precum si echipe din Grecia si Cipru, printre care AEK Atena, PAOK Salonic si Aris Limassol.

Basarab Panduru

Sub contract cu Progresul Bucuresti (liga a II-a). A mai pregatit Poli AEK Timisoara, FC Vaslui si Farul Constanta

Viorel Moldovan

In prezent, director sportiv la Unirea Urziceni. Scurta perioada de antrenor secund la Rapid.

Emil Sandoi

Sub contract cu FRF, ca selectioner al nationalei de tineret. A mai antrenat Universitatea Craiova si Pandurii Tirgu-Jiu.

Comentarii