Tiron prefera borvizul

joi, 01 iulie 1999, 23:00
6 MIN
 Tiron prefera borvizul

Noutatile care apar peste nopate la FC Municipal Poli Iasi ne-au fost oferite ieri de directorul tehnic Leonida Antohi. "Cum perioada este inca de cautari, definitivarea lotului se va face pina la sfirsitul saptaminii. Pina atunci, am anuntat ca fiecare jucator sa ne anunte de intentiile sale. Dintre cei deja plecati am inteles ca Ioneescu a facut o impresie buna la Dinamo, la fel ca si Bordeanu, un jucator pe care eu l-as cota la minimum 50 000 $, la Steaua (n.r. – in aceasta ecuatie un cuvint foarte important poate sa-l aiba si noul preparator fizic al militarilor, Fane Cioaca, cel care-l simpatiza foarte mult pe jucator pe vremea cind antrena in Copou). Serban a aratat si el destule lucruri bune la Bistrita insa cum nu are puse la punct actele se pare ca se va pregati acasa atunci cind Gloria va face un turneu in Austria. Domul Alexa, fostul presedinte al Consiliului de Administratie mi-a spus ca si Matinca a impresionat in Grecia (n.r. – noi stim ca mijlocasul iesean a ajuns prin Arabia Saudita!), asa ca sint mari sanse de a se realiza transferul sau. Ieri Costel Tiron ne-a solicitat permisiunea de a pleca pentru o saptamina sa se pregateasca la Apemin Borsec, echipa de divizia C si am fost de acord cu asa ceva. In rest, toata lumea este la treaba si, in ceea ce ma priveste, principala preocupare este punerea pe roate a cantonamentului de saptamina viitoare pe care l-am prevazut a incepe marti, la Tirgu Neamt. Cu promisiunile pe care le-am primit astazi, cred ca vom reusi sa punem la punct toate detaliile si jucatorii care vor merge acolo sa aiba parte de conditii bune de incarcare a bateriilor in vederea sezonului care bate la usa". (Ovidiu MINEA)
"Daca inainte mizam pe una sau doua atlete, acum avem o echipa"
considera Iolanda Balas Sotter, presedintele Federatiei Romane de Atletism
A mai ramas un an de zile pina cind vom fi conectati la cel mai important eveniment sportiv al sfirsitului de mileniu, si anume Jocurile Olimpice de la Sydney. La aceasta ora se fac bilanturi si planuri, obiectivul Romaniei fiind clasarea in primele 15 locuri. Unul dintre sporturile pe care se conteaza este atletismul, la ultima editie a Cupei Europei echipa feminina a Romaniei reusind sa cucereasca medalia de argint. Este o performanta remarcabila, care a fost posibila datorita unor atlete cum nu am mai avut de multa vreme. Gabi Szabo, Ionela Tirlea, Mihaela Melinte sau Monica Iagar Dinescu se afla in topul mondial, toate acestea fiind creditate cu sanse la medalii la Campionatul Mondial de la Sevilla, de luna viitoare. Mai multe despre ce a fost la Paris, la Cupa Europei, dar si care sint perspectivele atletismului romanesc, am incercat sa aflam de la Iolanda Balas Sotter, presedintele Federatiei Romane de Atletism.
"Sper ca vom putea cuceri 2-3 medalii de aur la Mondiale"
– Cum ati caracteriza rezultatul obtinut la Superliga Europei?
– Sa fii a doua echipa din Europa ca valoare inseamna foarte mult. Cele cinci locuri 1 obtinute de fetele noastre in compania celor mai valoroase atlete europene plus alte locuri fruntase au facut posibila aceasta clasare mai mult decit onorabila. Noi am depasit mari forte ale atletismului european, cum ar fi Germania, Marea Britania sau Franta. La Paris, echipa Romaniei a fost privita cu simpatie si s-a vorbit elogios la adresa ei.
– Care sint remarcatele dumneavoastra?
– Gabriela Szabo a mers in ritmul obisnuit, cistigind doua probe, Ionela Tirlea a obtinut cel mai mare punctaj, iar Mihaela Melinte, recordmena mondiala, a cistigat de o maniera categorica proba de aruncare a ciocanului. Bine s-au comportat si Monica Iagar la inaltime, respectiv Nicoleta Grasu la aruncarea discului. O frumoasa surpriza a fost insa Cristina Nicolau, care a cistigat la triplusalt. Pot spune ca intreaga echipa si-a facut datoria, chiar daca au fost doua probe mai putin reusite pentru noi. In primul rind este vorba despre saritura in lungime, unde reprezentanta noastra nostra, inca mult prea tinara, s-a pierdut pur si simplu. Si la garduri puteam merge mai bine, insa totul e bine cind se termina cu bine.
– Considerati ca avem cea mai buna echipa de dupa Revolutie?
– Eu apreciez ca este cea mai buna comportare a noastra la Cupa Europei, chiar daca s-a mai obtinut un loc 2. Dintre fete, Gabriela Szabo, Ionela Tirlea, Monica Iagar, Nicoleta Grasu ori Mihaela Melinte se numara printre virfurile mondiale.
– De unde au aparut aceste valori?
– Atletismul feminin romanesc are o bogata traditie. Chiar si inainte de razboi noi am stabilit recorduri mondiale la unele probe, chiar daca nu au fost oficial recunoscute. Nu trebuie sa uitam ca atletismul romanesc a avut mari valori ca Doina Melinte, Cristina Cojocaru, Maricica Puica, Lia Manoliu, Mihaela Penes. Am avut mereu o traditie si o valoare ridicate. Insa daca inainte mizam pe una sau doua atlete, acum avem o echipa. Avem la aceasta ora mai multe valori decit am avut inainte.
"E dificil sa facem acum ce nu s-a facut in 30 de ani"
– Vom avea "virfuri" si in viitor?
– Federatia noastra nu a desfiintat cluburile sportive, cum au facut alte tari foste socialiste. Noi avem mare grija si de centrele olimpice, chiar in aceste conditii de austeritate. In primul rind am asigurat baza materiala, care este cel mai important lucru. La ora actuala, in Romania sint noua terenuri cu pista sintetica: doua la Cluj, doua la Bucuresti, cite unul la Sfintu Gheorghe, Poiana-Brasov, Craiova, Constanta, Medias. Daca ai o baza materiala buna, nu se poate ca randamentul sportivilor sa nu fie pe masura. Noi ne-am straduit sa asiguram in primul rind baza materiala pentru ca sportul nostru nu se mai joaca pe zgura, ci se practica pe piste sintetice. Daca la tenis se joaca pe zgura, iarba si beton, la noi toate competitiile mari se desfasoara doar pe piste sinetice.
– De-abia a inceput Golden League. Vedeti vreo atleta romana cu sanse de a cistiga toate probele?
– Este greu de spus, insa un asemenea succes ne-ar bucura foarte mult.
– Cind vor iesi din anonimat si baietii?
– Din pacate, ei inca nu reusesc sa se ridice la nivelul fetelor si despre aceasta se poate discuta foarte mult. Vreme de 30-40 de ani baietii au fost la index, mereu s-a spus ca nu au valoare si nu erau trimisi sa concureze nici macar la Balcaniada, la Sofia. Aceasta lipsa de motivatie s-a simtit si multi au plecat de la atletism, trecind la alte sporturi: baschet, handbal. Stiind ca nu vor iesi din tara, ce rost mai avea sa continue? Daca nu s-a facut nimic in 30 de ani, e dificil sa faci in 8-9 ani. Un prim pas a fost deja facut, la Balcaniada baietii reusind, dupa multi ani, sa ocupe primul loc.
– Care sint valorile actuale ale atletismului masculin romanesc?
– Nu pot spune exact, insa cei doi saritori in lungime, Bogdan Todor si Bogdan Tarus sint de nivel international. Tarus a reusit chiar sa ia medalie la Europenele de la Budapesta. Mai mergem bine la unele probe de fond si semifond si, impreuna cu colegii din Federatie, incercam sa aducem atletismul masculin cit mai aproape de nivelul fetelor.
– Cum sta Federatia in plan financiar?
– Eu va dau doar un singur exemplu. Daca Federatia Romana de Atletism are un buget anual de 450.000 dolari, adversari nostri din Balcani, Grecia, are un milion de dolari pe luna. Cu aceasta cred ca am spus totul. (A consemnat Daniel SIMION)

Comentarii