Tranzactia cu Onestiul a pus pe jar oficialitatile iesene

marți, 15 iunie 1999, 23:00
3 MIN
 Tranzactia cu Onestiul a pus pe jar oficialitatile iesene

La sfirsitul saptaminii trecute, Nicolae Puiu, presedintele clubului de fotbal FC Onesti, si directorul tehnic al FCM Poli Iasi, Leonida Antohi, au purtat o discutie amicala in care, mai in gluma, mai in serios, Puiu l-a intrebat pe iesean daca Poli nu ar fi tentata sa preia locului Onestiului in prima liga. Cum cei din Copou s-au fript o data cu Ilie Dumitrescu, vestea a trecut ca o gluma, de vreme ce chiar oficiali ai gruparii de pe malurile Trotusului ne-au spus ca o fi vreun "banc" de-al lui Puiu, maestru recunoscut in domeniu. Cind insa s-au auzit si cifre (ca prima strigare, jumatate de milion de dolari pentru loc si inca pe atit pentru intreaga echipa onesteana, sumele putind cobori chiar aproape de jumatate in cazul primei variante) iesenii din conducerea clubului au inceput sa ia in serios propunerea, mai ales ca onestenii nu cereau in plus decit locul in liga secunda. Chiar primarul Constantin Simirad, dupa ce a spus ca Primaria nu are fondurile necesare, a declarat ca va ajuta cu placere persoana dispusa sa achite acesti bani cu utilizarea gratuita a stadionului si cu o suma de bani lunar.
Abia cazuta "bomba", ieri, in Sala Ovala a Primariei, Simirad s-a intilnit cu cei care teoretic trebuie sa aiba grija de "Poli", precum si cu Gheorghe Plesu, un patron care de citeva luni vehiculeaza un plan de redresare a fotbalului iesean.
Dialogul purtat de Plesu cu primar l-a dezamagit pe ultimul, care credea ca va auzi o propunere de cumparare a locului de la Onesti (in aceasta varianta, in afara de stadion, Simirad a zis ca mai dadea 150 de milioane de lei lunar), ori de privatizare a echipei. Punctul critic a fost cel in care, desi Simirad a propus sa ii ofere gratuit stadionul cu ingrijire cu tot, Plesu (care a mentionat ca alaturi de alte patru societati poate aduce inca 150 de milioane de lei lunar pentru o promovare peste un interval de timp nedefinit) a replicat ca, fara concesionarea arenei, nu face nici un pas inainte. Circul si mai mare a inceput cind Romeo Olteanu, managerul SC Iasi XXI, firma constituita de autoritatile locale pentru a sustine financiar sportul iesean, si presedintele FCM Poli, Vasile Drutca au inceput sa se acuze reciproc, "pigmentul" fiind asigurat si de prezenta fotbalistilor Petrache, Matinca si Cojocaru.
Iata citeva dintre replicile, in cel mai pur stil caragialesc, auzite la aceasta intilnire:
Romeo Olteanu: "Joi voi propune Consiliului de Administratie al SC Iasi XXI, demiterea lui Drutca, cea mai neserioasa persoana si cea mai rau intentionata dintre cele care au lucrat la club. In trei luni si jumatate a decontat 33 de milioane de lei pe benzina, i-a dat 75 de milioane de lei jucatorului sau Corjan, in conditiile in care l-a pierdut pe Manole pentru 25 de milioane". "Petrache, daca nu ti-ai primit drepturile, depune memoriu sa devii jucator liber. Insa nici la grila pe tine nu te ia nimeni!".
Constantin Simirad: "Veniti, voi, fotbalistii si-mi cereti mie sa va spun cine va da banii de pe contracte. De unde sa va dau eu? Daca aia cu care ati semnat au plecat, inseamna ca v-au tras un tun!"
"Va dau voua, fotbalistilor, echipa. Toti banii ii luati voi. Ba nu, mai luati un antrenor, un maseur si un doctor si iesiti mai cistigati."
Vasile Drutca: "Domnule primar, va raportez ca domnul Olteanu dezinformeaza".
Vasile Matinca: "A fost unul la noi la club, Slabu, care a patit ca ala care a cumparat gara desi vinzatorul nu era proprietar. Nu mai pui ca deconta 10 milioane de lei pe taxiuri".
Liviu Petrache: "Domnule Olteanu, daca nu este asa, imi dati dumneavoastra banii pina la 4 milioane de lei pe luna pe care spuneti ca i-am cistigat?"
Pina la urma, in cea mai autentica maniera balcanica, nu s-a obtinut nimic concret. Salvatorul este asteptat sa pice din cer. Oricum, chiar daca nu va apare vreun izbavitor care sa asigure banii necesari prezentei in prima liga, trebuie gasita de urgenta solutia continuarii activitatii la Poli, pentru ca peste doua saptamini se reiau pregatirile.Pina atunci, un vis frumos nu da pace microbistului iesean: Dar daca va apare un om care sa aduca banii pentru ca Poli sa joace in prima liga? (Ovidiu MINEA)

Comentarii