Universitatea Craiova intra in faliment

Subtitlu

vineri, 30 ianuarie 2009, 22:00
6 MIN
 Universitatea Craiova intra in faliment

Judecatorii din cadrul Tribunalului Iasi au respins cererea de suspendare a executarii silite formulate de societatea care patroneaza clubul de fotbal Universitatea Craiova. Aceasta hotarire a fost luata in procesul intentat sefilor din Banie de o firma din Tirgu-Mures, reprezentata marcii de echipament Joma in Romania. Procesul a inceput in urma cu citiva ani, insa, acum, dosarul a ajuns pe masa judecatorilor ieseni, in urma unei cereri de stramutare. Ieri, judecatorii au dat sentinta: pot fi declansate procedurile de intrare in faliment. „E o decizie corecta, nu putea fi luata o alta hotarire", spune cel care are de recuperat peste 600 mii de lei  de la echipa de fotbal. Adrian Mititelu, patronul Universitatii Craiova, s-a ferit sa comenteze decizia instantei. "Indiferent de decizia luata de instanta, nu cred ca are vreo legatura cu prima etapa din retur, cind jucam la Iasi". Daca se va ajunge pina la falimentul firmei ce detine echipa de fotbal, aceasta ar putea fi exclusa din campionat. "Daca acesta hotaraste ca societatea sa intre in lichidare, atunci clubului i se retrage licenta si echipa este exclusa din campionat", spun oficialii Comisiei de Licentiere din cadrul Federatiei Romane de Fotbal. In prima etapa din returul Ligii I, fotbalistii Politehnicii Iasi ar trebui sa dea piept cu oltenii, pe 28 februarie.

Magistratii ieseni au decis ca SC Fotbal Club U Craiova SA, care patroneaza echipa Universitatea Craiova, poate intra in faliment. Hotarirea a venit in dosarul intentat de SC Euro Expo SRL Tirgu-Mures clubului din Banie in urma cu aproximativ sapte ani, ca urmare a neachitarii sumei de 620 mii lei, in contul unor materiale sportive marca Joma furnizate catre club de firma amintita.

Dosarul respectiv a ajuns pe masa judecatorilor ieseni in urma unei cereri de stramutare efectuate de catre Teodor Luca, directorul general al SC Euro Expo SRL, cel care s-a temut sa nu fie defavorizat in instantele de judecata din Dolj.

„E o decizie corecta, nu putea fi luata o alta hotarire. Reprezentantii clubului Universitatea Craiova au facut o cerere de suspendare a executarii silite, in incercarea de a tergiversa procedurile de deschidere a falimentului, insa nici macar nu au platit taxa de cautiune de 10% (62.000 lei – n.r.) din suma datorata noua. Judecatorii le-au pus in vedere sa achite acea taxa, pentru ca asa spune legea, insa ei nu au facut-o", a declarat ieri Teodor Luca. El a mai spus ca in urmatoarele zile va face toate demersurile necesare pentru deschiderea procedurilor de faliment al clubului oltean. „Ma voi consulta cu avocatii si cred ca putem incepe demersurile pentru procedurile de deschidere a falimentului. Mai am un proces cu ei, cu o cerere de revizuire, care, din punctul meu de vedere, este formulata ilegal, asa ca nu cred sa fie probleme nici acolo. Noi oricum vom incepe automat toate operatiunile pentru executare. Dupa aceea vom formula si o cerere de reevaluare a sumei respective, pentru ca 620 mii lei insemnau ceva acum noua ani si reprezinta mult mai mult acum, cu penalitati, cu dobinzi, cu evolutia cursului valutar. Sfirsitul Universitatii Craiova incepe la Iasi si nu in prima etapa din retur, cind oltenii au meci in Copou, ci chiar acum", a mentionat Teodor Luca.

Un contract de peste 600.000 lei

In urma cu sapte ani, cind a inceput procesul, Tribunalul Dolj a admis cererea formulata de Euro Expo SRL avind ca obiect deschiderea procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului clubului oltean. Insa, dupa mai multe tertipuri prin care au incercat sa scape de faliment, sefii clubului de fotbal din Banie au cerut revizuirea dosarului, motivind ca societatea care a semnat contractul cu Euro Expo nu este aceeasi care tine acum friiele Universitatii Craiova.

„Au incercat de mai multe ori sa scape de responsabilitate, schimbind numele firmei care detinea conducerea clubului de fotbal. Sefii clubului au modificat de cinci ori in ultimii noua ani numele societatii care detinea controlul asupra echipei, pentru a scapa de creditori. Debitorul firmei noastre, FC Universitatea Craiova, prin documentele depuse la dosar, nu a facut alceva decit sa recunoasca evolutia asocierilor prin care a trecut clubul, continuitatea sa fiind certa, indiferent de denumirile sub care a incercat sa-si ascunda identitatea. De exemplu, pe 1 octombrie 2004, actionarii au schimbat denumirea SC Fotbal Club Universitatea SA Craiova in SC Stiinta U Craiova SA Craiova", a precizat Luca.

Teodor Luca: "De echipament s-a folosit clubul"

Incepind din 1999, in baza unui contract, Euro Expo a furnizat materiale sportive echipei Universitatea Craiova, insa nu a primit nici un ban, spune Luca, desi datoria se ridica pe atunci la peste 6,2 miliarde de lei vechi (620.000 RON). Contractul a fost semnat de George Ilinca, cel care patrona pe atunci „campioana unei mari iubiri".

Reprezentantii celor doua parti, respectiv Teodor Luca – de la Euro Expo SRL – si George Ilinca si Jean Nitulescu – de la club – au convenit ca, in urma contractului, echipamentul sa fie folosit timp de trei ani, iar sportivii sa se prezinte cu acesta la meciurile oficiale. Chiar daca echipamentul a fost livrat intocmai termenilor contractuali, Euro Expo SRL nu si-a vazut banii, conform spuselor lui Teodor Luca.

De-a lungul anilor, conducerea clubului s-a schimbat, trecind de la Ilinca la Gigi Netoiu, apoi la Dinel Staicu, pentru ca, acum, sa ajunga pe miinile lui Adrian Mititelu. Dupa Ilinca, la conducerea clubului a venit Gigi Netoiu, care a recunoscut datoriile catre Euro Expo si care a cerut, printr-o adresa trimisa firmei din Tirgu Mures, sa-i permita sa le achite esalonat. Iarasi, in contul firmei muresene nu a ajuns vreun ban. Astfel, pe 21 ianuarie 2002, reprezentantii Euro Expo au decis sa dea in judecata FC Universitatea Craiova.

La acea data, magistratii i-au dat dreptate firmei muresene si au somat clubul sa achite datoria. Chiar si asa, Luca nu si-a vazut banii nici pina astazi, in urma numeroaselor tergiversari ale procesului. „Am cerut falimentarea firmelor ce s-au perindat pe la conducerea clubului, chiar daca noi am semnat contractul cu FC Universitatea Craiova. Acest lucru nu e important, pentru ca de echipament s-a folosit clubul", a precizat Luca. In opinia sa, unicul scop al sefilor clubului din Banie e stoparea provizorie a consecintelor deschiderii procedurii de faliment, prin intocmirea unor dosare de revizuire.

FRF a recomandat clubului sa rezolve litigiul

Potrivit afirmatiilor facute de Luca, Federatia Romana de Fotbal (FRF) a somat in repetate rinduri Universitatea Craiova sa-si achite datoriile catre Euro Expo.

„Intr-o adresa a FRF, de pe 10 decembrie 2003, semnata de Adalbert Kassai, se arata: «Pentru a evita eventualele sanctiuni ori consecinte negative pe care FC Universitatea Craiova le-ar putea suferi in procesul acordarii si utilizarii licentei de club profesionist, implicit a participarii sale in campionatul Diviziei A, va recomandam sa solutionati litigiul». Aceasta confirma faptul ca Universitatea Craiova participa la competitiile organizate de FRF, indiferent de denumirea care apare in urma asocierilor din care face parte. Chiar si asa, in documentele depuse la FRF, clubul n-a mentionat niciodata ca are acest proces de faliment, iar Comisia de Licentiere a fost foarte blinda cu sefii clubului din Banie", a punctat Luca.

Mititelu: "Cred ca e o firma al carei nume seamana cu cel al societatii care conduce Universitatea"

Conform afirmatiilor facute de reprezentantii FRF, in cazul in care SC Fotbal Club U Craiova SA va intra in lichidare, echipa din Banie risca sa-si piarda licenta.

„Daca o firma care conduce un club de fotbal e declarata falimentara, exista doua posibilitati: ea intra in reorganizare sau in lichidare. Judecatorul decide cine este administratorul judiciar. Daca acesta hotaraste ca societatea sa intre in lichidare, atunci clubului i se retrage licenta si echipa este exclusa din campionat", a declarat ieri dupa-amiaza Viorel Duru, directorul Comisiei de Licentiere din cadrul FRF.

Contactat telefonic ieri seara, patronul Craiovei, Adrian Mititelu, nu a dorit initial sa comenteze decizia luata de magistratii ieseni. „Nu vreau sa comentez deciziile luate de justitie. Cel mai bine ar fi sa vorbiti cu avocatii mei" Totusi, la insistentele reporterului „Ziarului de Iasi", Adrian Mititelu a avut o reactie oarecum neasteptata, incercind sa arate din nou ca in proces nu ar fi implicat clubul din Banie. „Nu stiu despre ce este vorba, cred ca e o firma al carei nume seamana cu cel al societatii care conduce Universitatea. In orice caz, indiferent de decizia luata de instanta, nu cred ca are vreo legatura cu prima etapa din retur, cind jucam la Iasi", a incheiat Mititelu. Desi finatatorul afirma ca este vorba despre o confuzie, pe site-ul oficial al clubului au aparut in urma cu citiva ani diverse comentarii ale acestuia referitor tocmai la procesul dintre Euro Expo SRL si SC Fotbal Club U Craiova SA. Acum, se pare ca patronul Universitatii Craiova nu mai recunoaste ca ar fi vorba despre firma la care este actionar.

Comentarii