Bacalaureat 2015, la bilanţ

Aceşti copii fac cinste Iaşului! Au luat 10 la „bac“, dar se pregătesc să fugă în afară

miercuri, 08 iulie 2015, 02:00
7 MIN
 Aceşti copii fac cinste Iaşului! Au luat 10 la „bac“, dar se pregătesc să fugă în afară

Surprize numeroase, atât plăcute cât şi mai puţin plăcute, la aflarea rezultatelor de la bacalaureat. Per total, rata de promovare este la Iaşi net mai bună faţă de 2014. Dacă însă anul trecut erau 14 „decarişti“, anul acesta au fost doar 5. Din nefericire, ca şi anul trecut, cei mai mulţi dintre aceşti elevi de excepţie vor face facultatea în străinătate. Ce spun ei despre performanţă şi viitor? Ce spun dascălii lor?

Dacă anul trecut în judeţul Iaşi erau 14 medii de 10 la examenul de ba­calaureat, anul acesta numărul mediilor maxime a scăzut simţitor, în această sesiune înregistrându-se doar cinci medii de 10. Unul dintre motive ar putea fi şi faptul că lucrările s-au corectat în alt judeţ, iar disponibilitatea de a oferi note maxime unor elevi din altă parte este mai redusă. Dacă în 2014 Iaşul a fost pe locul I pe ţară la numărul de medii de 10, anul acesta este pe locul III, după Timi­şoara, care a înregistrat nouă medii de 10, şi Maramureş, unde şapte copii au obţinut note maxime la examenul maturităţii.

„Avem rezultate foarte bune, procentajul este de 76,30%, acest lucru înseamnă 10 procente peste media pe ţară, care este aproximativ 66,40%. Două procente în plus faţă de anul trecut, o creştere constantă de la an la an. Dacă e să ne referim la 2013, 2014, înregistrăm o evoluţie ascendentă.  337 de elevi au obţinut note între 5 şi 5,99. Note ce vor fi contestate pentru a se apropia de 6, pragul de trecere. Din cei 5.712 absolvenţi înscrişi la bacalaureat, 4.361 au promovat iar 1.346 au fost respinşi. Cred că şi la mediile de peste 9,50 vor fi contestaţii la elevii pentru care media este foarte importantă. Sunt care doresc să dea la Medicină ori la alte facultăţi unde media de la bacalaureat contează. Procedura de contestaţii încă nu a fost primită, rămâne să vedem în ce judeţ vor fi reevaluate lucrările“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ.

Şcolile de elită, 100% promovabilitate

Dacă este să privim rata de promovare pe ultimii ani, observăm creşteri majore, de la 67,55%, cât a fost în 2013, la 73,65%, câte a fost în 2014, anul acesta înregistrându-se cea mai mare creştere, cu peste 13 sutimi. La română s-a înregistrat anul acesta o promovabilitate de 93,38%, faţă de 2014 când a fost 91,01%, însă la ma­tematică s-a înregistrat o mică scădere, de la 87,34%, cât a fost anul trecut, la 87,09, cât s-a înregistrat anul acesta. Alţi 1.099 de elevi au obţinut note cuprinse între 9 şi 9,99, adică 25% dintre cei cu medii de promovare. Bacalaureatul de anul acesta s-a suplimentat cu o zi deoarece pe ultima sută de metri s-a decis printr-o Ordonanţă de Urgenţă ca lucrările să fie corectate în alte judeţe. „Această modalitate de corectare în alt judeţ a adus un plus de corectitudine, dar a presupus eforturi enorme, deplasări, nopţi nedormite. Au fost 18.000 de lucrări plimbate şi în jur de 17.000 aduse de la Suceava la noi“, a mai adăugat ins­pectorul general. În timp ce lucrările elevilor de la Suceava au fost corectate de profesorii de la Iaşi, lucrările elevilor de la Iaşi au fost corectate de profesori de la Bacău. În topul şcolilor cu cea mai mare rată de promovare rămân cele cu care ne-am obişnuit: Colegiul Naţio­nal, Colegiul „Negru­zzi“, Colegiul „Ra­coviţă“, „Cante­mir“, „Ibrăileanu“, „Moisil“ etc.

Cine sunt zeciştii

Cei cinci absolvenţi de liceu care au obţinut media 10 la examenul maturităţii sunt elevi de la Colegiul Naţional (doi dintre ei), unul de la Colegiul „Sadoveanu“ din Paşcani, unul de la Colegiul „Negruzzi“ şi unul de la liceul privat „Richard Wurm­brand“.

De la Colegiul Naţional au obţinut media maximă două fete: este vorba de Lucia Indrei şi Lidia Amarandi.

 

 

„Sunt eleve foarte bune, cu rezultate remarcabile. Lucia, de exemplu, a fost şefă de promoţie şi este olimpică la matematică încă din clasa a V-a. Sunt încântată de rezultatele din acest an, media generală a mediilor la şcoala noastră este 9,36, mai mare ca anul trecut. Din 152 de elevi, câţi au fost în această promoţie, 126 au obţinut medii peste 9 la exa­men. Ce ne putem dori mai mult?“, se întreabă Cristina Vâlcu, directorul Colegiului Naţional.

 

Întrebată cum a ajuns la aceste performanţe, Lidia a mărturisit că prin muncă multă, şi fără pregătire în particular. „La mate şi fizică subiectele au fost mult mai uşoare decât mă aşteptam, la română nu pot spune deoarece este subiectiv, în funcţie de cum a apreciat profesorul. În perioada de pregătire mi-am făcut un program la română şi repetam, pe rând, fiecare operă. La fizică şi mate îmi făceam temele, lucram la clasă… N-am făcut pregă­tire în particular pentru examen, s-au implicat profesorii la şcoală. Vreau să mă înscriu la University of Buckin­gham, la Aviaţie“, spune Lidia.

 

Şi la Colegiul „Negruzzi“ rezultatele au fost foarte bune, iar profesorii îi felicită pe cei cu rezultate excepţionale.

„Sunt rezultate bune şi foarte bune. Despre Sabina pot spune că este olimpica noastră cu rezultate constante în cei patru ani de zile. Rezultatele de la bacalaureat confirmă pregătirea ei. Îi felicit pe toţi cei cu rezultate deosebite“, a declarat Elvira Rotundu, directorul Colegiului „Negruzzi“.

Sabina pove­teşte că nu e chiar uşor să obţii numai de 10 la un examen naţional, şi că planurile ei de viitor se îndreaptă spre alte orizonturi. „Pregătirea mea a fost pe tot parcursul anilor de liceu, însă în clasa a XII-a am aprofundat. Nu a fost uşor să obţin această notă minunată, dar am fost atentă la detalii, redactare, cerinţe… Am avut şi su­portul familiei şi profesorilor. La fizică şi matematică am ştiut că am făcut, iar nota a fost după barem, însă la română a fost parţial o surpri­ză nota 10, deoarece nu ştiam dacă o să iau nota maximă ori mai puţin. Fa­cultatea o să o fac în Marea Bri­ta­nie, la Winchester, şi anume, Geo­gra­fie – Ştiinţele pământului“, a spus tânăra.

Vrea să se facă arheolog

Pentru prima dată în ultimii ani, o medie de 10 iese din „raza“ munici­piului Iaşi, fiind obţinută de un elev de la Colegiul „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani. Este vorba de Traian Chiua­riu, absolvent de mate-info.

„Este un elev deosebit de bun, îl avem de opt ani, din clasa a V-a, şi dincolo de faptul că a luat 10 la „bac“, dintotdeauna a avut rezultate foarte bune. Şi la olimpiade şi concursuri, este foarte implicat în activităţi extraşcolare, nu stă numai cu nasul în carte, a parti­ci­pat la proiecte naţionale etc. Despre rezultate în general, ne bucurăm că şi anul acesta avem rezultate bune. Aproape 94% promovabilitate, peste 50% din elevi au obţinut medii peste 8,50, peste 8 obţinând 65% dintre ei“, a declarat Carmen Dumitriu, directorul Cole­giului „Sadoveanu“.

Cel de-al cincilea elev care a obţinut media 10.00 este Robert Hriţac, de la Liceul „Richard Wurmbrand“, instituţie privată care an de an îşi demonstrează valoarea şi locul printre liceele ieşene de elită.

„Pentru mine, şcoala, nu s-a prezentat niciodată în clişee. Nu am făcut din teste sau din examene un scop în sine, ci o modalitate de a învăţa mai bine, poate tocmai datorită presiunii inerente situaţiilor de acest fel. Mi-am dat seama că, în primul rând, e important să învăţ pentru mine, să-mi diversific şi aprofundez cu­noştinţele şi cultura generală, şi, mai ales, să mă formez pentru viaţă, nu doar să reţin nişte informaţii. Am învăţat, totodată, să nu mă tem de viitor. Frica de eşec blochează, pentru mulţi, şansa unui succes. Voi aborda viitorul ca până acum: calm, echilibrat şi hotărât. Fascinaţia pentru trecut mă conduce către o carieră în domeniul arheologiei“, a povestit, plin de maturitate, Robert.

Din discuţiile cu aceşti copii excepţionali reiese, din nefericire, că aproape toţi vor pleca la studii în străinătate, la universităţi de prestigiu. Un lucru nu prea îmbucurător pentru statul român, care pierde elitele şcolii româneşti în fiecare an. Să ne amintim că, anul trecut, aproape toţi cei 14 absolvenţi zecişti mărturiseau că vor să plece la o universitate occidentală. Ceea ce au şi reuşit.

Clujul, pe locul I la promovabilitate

La nivel de ţară, cel mai mare procent de promovare a bacalaureatului s-a înregistrat în Cluj, unde 82,18% dintre elevi au trecut examenul. Pe locul II se află Braşovul, cu 78,74%, pe locul III Bacăul, cu 78,34%, apoi Sibiul cu 76,6%, Brăila cu 76,6%, pe locul şase Iaşul cu 76,3%, apoi Galaţiul cu 74,6%, Prahova cu 74,4%, Alba cu 74,2% iar pe locul 10 Satu Mare, cu 73,4%.

Cei mai mulţi elevi care au picat la examenul maturităţii s-au înregistrat în Giurgiu, unde s-a înregistrat o rată de promovare de doar 36,06%, Ilfov cu 40,92%, Teleorman cu 42,73%, Mehe­dinţi cu 51,9%, Gorj cu 53,5%, Harghita cu 54,4% etc.

Comentarii