Analiză „Ziarul de Iaşi“: care este valoarea completă a taxelor UMF

marți, 27 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 Analiză „Ziarul de Iaşi“: care este valoarea completă a taxelor UMF

În contextul protestelor studenţilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, nemulţumiţi de creşterile taxelor de şcolarizare, „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă integral care sunt taxele validate în ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al UMF Iaşi, care este valoarea lor şi în ce context trebuie achitate. 

În ceea ce priveşte taxele de şcolarizare, UMF a stabilit ca taxa de 7.500 de lei, crescută faţă de anul trecut, să se aplice pentru specializările Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, în timp ce la Bioinginerie să fie de 5.000 de lei, iar la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare – 4.000 de lei. La Nutriţie şi Dietetică taxa este de 4.000 de lei, pentru specializările de 240 de credite, cu durata studiilor de patru ani, 5.000 de lei, în timp ce la master pentru fiecare semestru se percepe o taxă de 1.500 de lei. În cazul în care un student doreşte să obţină duplicate după anumite documente, el va achita 20 de lei pentru carnetul de student, 10 pentru legitimaţie, 250 pentru foaia matricolă, 250 de lei pentru diplomă şi 50 de lei pentru cartelă de acces în spaţiul universitar. UMF are şi o serie de taxe menţinute în procesul didactic – de înmatriculare, 250 de lei, care nu a mai crescut în ultimii ani, refacerea lucrărilor practice şi a stagiilor – 20 de lei pe oră, examen creditat sau restanţă – 20 de lei pe credit, examen diferenţă – 10 lei pe credit, la fel şi o adeverinţă de pensionare.

Dacă se doreşte consultarea arhivei, se percepe o taxă de 50 de lei, pentru înscrierea în examenul de licenţă din februarie 2018, pentru absolvenţii din 2017, 150 de lei, iar pentru examenul de finalizare a studiilor susţinut în afara sesiunii din anul în care studentul a absolvit – 500 de lei. Cadrele didactice ale UMF plătesc 100 de lei pe an pentru acces la Biblioteca UMF, iar medicii din reţeaua sanitară sau cercetătorii plătesc 150 de lei pe an sau 50 de lei pentru o săptămână. UMF închiriază contra cost şi câteva dintre sălile sale – Aula „Emil Palade“, 300 de lei pe oră pentru cel puţin trei ore, un amfiteatru cu instalaţie audio-video 200 de lei pe oră pentru cel puţin trei ore, iar o sală de curs, un laborator sau chiar accesul pe anumite holuri 100 de lei pentru cel puţin trei ore. Biblioteca de la Institutul de Anatomie se închiriază cu 300 de lei pe zi, Sala Rockfeler de la Institutul de Anatomie, cu 150 de lei pe zi, iar Muzeul de la Institutul de Anatomie, cu 200 de lei pe zi.  

 

 

Comentarii