AVOCATUL POPORULUI

Aspecte privind suspendarea şi repunerea în termenul de opţiune succesorală

marți, 16 septembrie 2014, 14:06
3 MIN
 Aspecte privind suspendarea şi repunerea în termenul de opţiune succesorală

Subliniem faptul că termenul de opţiune succesorală presupune scurgerea unei perioade de timp ce îi conferă succesibilului posibilitatea de a se decide în cunoştinţă de cauză, iar în conformitate cu prevederile art. 1103 alin. 1 Codul Civil, ”dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii”.

Astfel, spre deosebire de vechea reglementare, Noul Cod Civil prevede un termen de un an, în care succesibilul are posibilitatea să se pronunţe cu privire la dreptul său de opţiune succesorală.

Acest termen de opţiune succesorală este un termen de decădere, căruia, potrivit voinţei exprese a legiuitorului, i se vor aplica prevederile referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.

Prin urmare, potrivit dispoziţiilor art. 2532 din Codul Civil, ”prescripţia nu începe să curgă, iar dacă a început să curgă, ea se suspendă” în cazurile expres prevăzute de lege. Articolul 2533 din Cod Civil reglementează trei cauze speciale de suspendare a cursului prescripţiei extinctive în materie succesorală.

Astfel, prescripţia nu curge contra creditorilor defunctului în privinţa creanţelor pe care aceştia le au asupra moştenirii cât timp aceasta nu a fost acceptată de către succesibili ori, în lipsa acceptării, cât timp nu a fost numit un curator care să îi reprezinte.

Prescripţia nu curge nici contra moştenitorilor defunctului cât timp aceştia nu au acceptat moştenirea ori nu a fost numit un curator care să îi reprezinte.

Totodată, prescripţia nu curge, de asemenea, contra moştenitorilor, în privinţa creanţelor pe care aceştia le au asupra moştenirii, de la data acceptării moştenirii şi până la data lichidării ei.

În cazul în care „cauza de suspendarea a încetat, prescripţia îşi reia cursul, socotindu-se pentru împlinirea termenului şi termenul scurs înainte de suspendare” (art. 2534 alin. 1 Cod Civil). Cu toate acestea, prescripţia nu se va împlini mai înainte de expirarea unui termen de 6 luni de la data când suspendarea a încetat.

Suspendare termenului de opţiune succesorală în conformitate cu prevederile art. 2535 din Codul Civil poate fi invocată numai de către acea persoană care a fost împiedicată să facă acte de întrerupere, afară de cazul în care prin lege se dispune altfel.

În ceea ce priveşte repunerea în termenul de opţiune succesorală, art. 2522 din Codul Civil reglementează că “cel care din motive temeinice nu şi-a exercitat în termen dreptul de acţiune supus prescripţiei poate cere organului de jurisdicţie competent repunerea în termen şi judecarea cauzei. Astfel, repunerea în termen poate fi dispusă de către instanţa de judecată numai atunci când aceasta constată că împrejurările care l-au împiedicat pe succesibil să îşi exercite dreptul nu îi sunt imputabile.

Cererea prin care se solicită repunerea în termen trebuie făcută de succesibil în termen de 30 de zile, socotit din ziua în care a cunoscut sau trebuia să cunoască încetarea motivelor care au justificat depăşirea termenului de opţiune (art. 2522 alin. 2 Cod Civil).

Admiterea cererii de repunere în termen constituie o acceptare implicită a moştenirii, nefiind necesară acordarea unui nou termen pentru exercitarea dreptului de opţiune succesorală.

În schimb, moştenitorul acceptant al moştenirii defunctului care nu a făcut cerere, nu poate pretinde drept de proprietate asupra terenului reconstituit pe numele comoştenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi.

Biroul teritorial Iaşi

Instituţia Avocatul Poporului

Expert Paula Iekel

 

Comentarii