Astăzi e o zi obișnuită în Iași. Dar, până în 1989, zeci de mii de oameni erau în stradă

duminică, 23 august 2015, 08:00
3 MIN

Zeci de mii de ieşeni erau nevoiţi să renunţe anual la vacanţă până acum 25 de ani, fiind angrenaţi în evenimentele propagandistice de amploare ce aveau loc pe 23 august, la Iaşi, dar şi în capitală. „Ziarul de Iaşi“ a căutat în arhivele şi presa vremii şi a refăcut câteva din momentele acelor vremuri. Ion Iliescu lua parte  la activitatea Teatrului Naţional, criticând repertoriul plictisitor şi inadecvat vremurilor revoluţionare, dar avea critici dure şi în privinţa fotbaliştilor Politehnicii. Pentru îmbunătăţirea performanţelor acestora pe teren, partidul le recomanda ore suplimentare de învăţământ ideologic. Tot în acei ani, o vizită a lui Iliescu în Basarabia, de unde a venit încântat, a creat teroare printre cei ce lucrau în agricultură la Iaşi.

La 23 august 1944, România întorcea armele, ieşind din alianţa cu Reich-ul german, făcând însă primii paşi spre Est. „Lumina vine de la Răsărit!“, spunea Mihail Sadoveanu în epocă. România intra inevitabil în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice. În urmă cu 71 de ani, în ziua de 23 august, şeful statului român, mareşalul Ion Antonescu, şi guvernul său erau arestaţi din ordinul regelui Mihai. România revenea la democraţie după o pauză de şase ani, timp în care forţele de extremă-dreapta şi cele dictatoriale se perindaseră la Putere.

La distanţă de nici patru ani, România intra din nou în „zodia“ totalitarismului. În 1948, după abolirea monarhiei şi proclamarea Republicii Populare, 23 august a fost proclamată drept zi naţională. Până atunci, timp de mai bine de 80 ani, românii fuseseră strâns legaţi de 10 Mai, dată la care se sărbătorea obţinerea independenţei, dar şi instalarea monarhiei.

După instalarea lui Nicolae Ceauşescu în fruntea statului, manifestările erau direcţionate spre proslăvirea acestuia. Mai ales în anii când Ceauşescu a încercat distanţarea de Moscova, manifestările dedicate zilei de 23 August erau întrebuinţate sub forma unui „simulacru de plebiscit“, susţin istoricii. Prin adunările populare se simula susţinerea lui Ceauşescu de către popor.

În anii când Ion Iliescu era şeful Comitetului Judeţean PCR Iaşi (1975-1979), sărbătorirea zilei de 23 August era pregătită cu luni bune înainte. Defilările angrenau un număr semnificativ de pionieri şi muncitori, în coloane nesfârşite, iar demonstraţiile militare erau acompaniate de steaguri roşii şi tricolore, portrete ale liderilor comunişti şi nelipsitele cântece patriotice, închinate de cele mai multe ori „Marelui Cârmaci“. În anii 1975-1979, în şedinţele Comitetului Judeţean PCR Iaşi se vorbea şi de 30.000 persoane care să participe la defilările de 23 August.

Manifestări de 23 august în Capitală

 

Până la marele moment, ca o adevărată mână forte a Partidului, Iliescu se ocupa de toate problemele Iaşului, fie că era vorba de cultură, agricultură sau sport. Potrivit documentelor de la Arhivele statului, nimic nu trebuia să scape vigilenţei comuniste, mai ales că lupta de clasă se ascuţea periodic. Despre mişcarea artistică, Iliescu nu era foarte încântat, de exemplu, dând indicaţii pentru revitalizarea acesteia. „Din acest punct de vedere, este pe deplin valabilă maxima «mai bine mai puţin, dar bun», dar în acelaşi timp nu trebuie să fie scuză pentru cei care nu fac nimic, pentru că comoditatea îşi găseşte totdeauna argumente pentru a motiva inactivitatea. Nu avem în vedere acest lucru pentru oamenii harnici, muncitori, care vor să facă treabă, dar şi hărnicia în prostie este periculoasă, de aceea trebuie să ţinem un echilibru între cele două extreme, să realizăm prin această mişcare de amatori acte veritabile de cultură. Sînt manifestări şi manifestări, unele se intitulează manifestări artistice culturale, dar sînt străine de ceea ce constituie un act de cultură. Nu trebuie să ne încălzească sălile pline, cu aplauze şi strigături care fac apel la latura instinctuală, sălile de demenţi care se manifestă în stil de isterie, manifestări care apelează la instinctul primar al omului“, spunea Iliescu la o şedinţă a Comitetului Judeţean PCR Iaşi, conform stenogramelor de la Arhivele Naţionale.

Manifestări de 23 august în Capitală

Textul integral, într-un amplu material apărut în paginile ZDI, ediția 23 august 2014

Sursa VIDEO: youtube.com

Comentarii