De Sănătate

Punem punctul pe știi

Atenție, părinți! A venit vacanţa, s-au înmulţit şi accidentele cu victime copii

duminică, 16 iulie 2017, 10:31
2 MIN
 Atenție, părinți! A venit vacanţa, s-au înmulţit şi accidentele cu victime copii

În această săptămână, la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ s-a înregistrat un număr record de copii care au necesitat îngrijiri medicale după ce au fost victime ale accidentelor rutiere. Mai exact, în şapte zile au ajuns în UPU 17 copii. 

De exemplu, în cursul zilei de joi au fost patru victime, printre care şi o fetiţă în vârstă de cinci ani care a fost lovită de o maşină. Aceasta a suferit un politraumatism prin accident rutier, fiind mai întâi investigată la Spitalul de Copii din punctul de vedere al chirurgiei pediatrice şi ortopedice, fiind ulterior dirijată şi către Spitalul de Neurochirurgie, deoarece suferise un traumatism cranio-facial şi traumatism la nivelul coloanei vertebrale cervicale. După ce a fost consultată, a fost redirecţionată la Spitalul de Copii, unde a rămas internată în Clinica de Ortopedie. Medicii pediatri susţin că zilnic ajung cel puţin doi copii care necesită îngrijiri medicale din această cauză, fiind înregistrate de la uşoare contuzii până la fracturi sau traumatisme grave.

„Au mai existat săptămâni cu număr mare, dar acesta a fost cel mai mare număr înregistrat anul acesta. Sunt victime ale accidentelor care au necesitat internare, dar şi cazuri de copii care au fost investigaţi la noi, s-au făcut analize, investigaţii imagistice, au beneficiat de consult multidisciplinar. În astfel de cazuri, dacă starea generală a copilului este bună, este trimis cu recomandări la domiciliu. Cauzele sunt multiple, fie sunt legate de traversarea prin loc nepermis, fie sunt legate de faptul că cei mici se deplasează cu trotineta, cu bicicleta pe drum public, unde riscul de producere a accidentelor este foarte mare. Dacă iarna avem săptămânal două-trei cazuri, vara, situaţia este diferită“, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Majoritatea acestor accidente sunt produse pe fondul nesupravegherii copiilor, în special victime fiind cei de vârstă mică, dar şi din cauza neatenţiei copiilor de vârste mai mari, care mai ales în această perioadă ies la joacă, de cele mai multe ori nu în zone special amenajate. Medicii spun că impactul emoţional asupra copiilor, dar şi asupra familiei este unul major, indiferent de gravitatea accidentului. Aceştia le recomandă părinţilor, dar şi copiilor să se joace în spaţii amenajate şi să nu fie lăsaţi nesupravegheaţi. 

Comentarii