Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Avem salarii cu 11% mai mici decât media naţională. Statistic, "o ducem bine". În realitate, buzunarele sunt tot mai goale

GALERIE
bani
  • bani
- +

Statisticile arată că, faţă de 2013, anul 2014 a marcat îmbunătăţiri la mai toate capitolele. Creşterile sunt însă sub media naţională, lucru care măreşte decalajul dintre Iaşi şi restul judeţelor

Economia Iaşului duduie în statistici. Faţă de 2013, anul 2014 a marcat îmbunătăţiri la mai toate capitolele. Producţia industrială a crescut cu 5,7%, exporturile, cu 5,2%, numărul şomerilor a scăzut cu 6,4%, iar salariile şi pensiile au crescut şi ele. La majoritatea indicatorilor însă, creşterile înregistrate au fost mai mici decât cele de la nivel naţional, iar în cazul scăderilor, acestea au fost mai puternice decât media naţională.

 
Stăm bine la comerţ
 
Astfel, producţia industrială a crescut la nivel naţional cu 0,4% peste nivelul înregistrat la Iaşi, iar exporturile, cu 0,6% mai mult. Numărul şomerilor a scăzut la nivel naţional cu 6,6% (Iaşi - 6,4%). Dacă salariile nete au crescut la Iaşi, în medie, cu 4,7%, la nivel naţional creşterea a fost de 6%. Diferenţa negativă între salariile încasate de ieşeni şi cele medii la nivel naţional a continuat astfel să crească. În medie, un ieşean câştigă lunar un salariu net de 1.657 lei, cu 11% mai puţin decât media naţională, care este de 1.866 lei. Dacă la nivel naţional construcţiile de locuinţe s-au menţinut în 2014 cam la acelaşi nivel cu cel înregistrat în 2013, la Iaşi s-a înregistrat o scădere de 5,5%. Construcţiile de locuinţe în mediul urban au scăzut cu peste 20%, crescând în schimb numărul celor ridicate la ţară. În mediul urban au fost construite 323 de locuinţe, de aproape patru ori mai puţine decât la ţară.
 
Economia Iaşului a continuat să se bazeze pe comerţ, firmele din acest domeniu cumulând 40% din cifra de afaceri globală din judeţ. Industria a contribuit cu doar 30% la cuantumul total al cifrei de afaceri, acestei ramuri datorându-i-se însă jumătate din investiţiile totale realizate. În schimb, serviciile au reprezentat principalul domeniu care a absorbit forţa de muncă disponibilă, 37% din salariaţii ieşeni lucrând în acest domeniu. Comerţul exterior a rămas pe plus, cu un excedent de 106,5 milioane euro, mai mic decât în 2013, când s-a ridicat la 110 milioane euro. Balanţa comercială pozitivă nu se datorează însă unei explozii a exportului, ci prăbuşirii importurilor. Faţă de 2012, importurile au scăzut anul trecut cu 12%. În aceeaşi perioadă, creşterea exporturilor a fost de doar 6%.
 
Agricultura, la pământ
 
În pofida potenţialului agricol al judeţului, Iaşul aproape că nu contează în economia naţională la acest capitol. Astfel, la producţia de grâu şi secară, Iaşul ocupă locul 21 pe plan naţional, faţă de locul 16 ocupat în 1990. La legume, scăderea a fost de 8 locuri, până pe a 15-a poziţie, iar la producţia de fructe am ajuns pe locul 18, faţă de locul 7 ocupat în 1990. Deşi la numărul de bovine suntem pe locul 4 în ţară, iar la porcine şi ovine ne aflăm în prima jumătate a clasamentului pe judeţe, la valoarea producţiei animale ne aflăm abia pe locul 24.
 
Practic, producţia de lapte şi carne este utilizată în principal în gospodării sau vândută în piaţă, fără a fi efectiv industrializată. În schimb, judeţul a înregistrat şi în 2014 un spor natural pozitiv, chiar dacă în scădere, consolidându-şi a doua poziţie în clasamentul naţional. Judeţul a depăşit cifra de 900.000 de locuitori, în timp ce populaţia municipiului reşedinţă a fost apreciată în statisticile oficiale ca fiind de 354.000 de locuitori.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri