Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Câţi bani îţi ia banca într-un an dacă ai SALARIUL PE CARD. Topul comisioanelor de retragere şi administrare

GALERIE
comisioane banci
  • comisioane banci
- +

Românii preferă banii ”cash”, însă mulţi dintre ei îşi încasează salariile pe card, o parte din ei rămând în vistieria băncilor sub formă de comisioane de administrare şi retragere. De exemplu, dintr-un salariu de 2.000 de lei încasat pe card, un român lasă la bancă anual comisioane de administrare şi de retragere cuprinse între 60 de lei şi 200 de lei, reiese dintr-o analiză gândul. În primele nouă luni ale anului trecut, posesorii de carduri au retras circa 19 miliarde de euro de la bancomate.

Astfel, unele bănci percep atât comision de administrare pentru card, cât şi pentru contul curent de care este legat. Altele practică un comision de retragere de la ATM atât în reţeaua proprie, cât şi la bancomatele altor instituţii. Mai mult, comisionul de interogare al soldului este perceput de opt dintre cele mai mari zece bănci de pe piaţă.

gândul. a calculat ce comisioane anuale plăteşte un client care îşi ia salariul pe card, fără a avea un produs special de acest tip. Comparaţia s-a făcut pornind de la un venit lunar de 2.000 de lei. Totodată, au fost luate în calcul un număr mediu de 24 de retrageri, a câte 1.000 de lei, dintre care 18 de la ATM-urile băncii care a emis cardul şi 6 de la bancomatele altor instituţii.

În ceea ce priveşte comisioanele de interogare a soldului, estimarea s-a făcut pornind de la ideea că acesta este verificat de 12 ori pe an, dintre care doar de două ori de la bancomatele din reţelele altor bănci.

Topul băncilor cu cele mai mari comisioane

Clienţii UniCredit Ţiriac Bank, BRD şi BCR sunt cei mai dezavatajaţi din punct de vedere al comisioanelor pe care le plătesc anual. Acestea se ridică la peste 200 de lei în cazul unor carduri de debit clasice.

La polul opus se află CEC Bank şi Banca Transilvania, unde comisioanele anuale nu depăşesc 100 de lei.

Plata cu cardul vs. cash

Numărul cardurilor de debit în circulaţie se ridica, la nivelul lunii septembrie, la peste 11,7 milioane, în creştere cu 7,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Totodată, reţeaua de ATM-uri a băncilor din România era de circa 10.850 de unităţi.

Românii au retras în trimestrul trei din 2012 circa 29,4 miliarde de lei de pe cardurile de debit, echivalentul a 6,6 miliarde de euro, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale a României (BNR).

Posesorii de carduri bancare preferă în continuare să folosească banii cash, în defavoarea tranzacţiilor de plată cu cardul, reiese din datele Băncii Naţionale. Numărul retragerilor de numerar l-a depăşit pe cel al plăţilor prin POS cu circa 14 milioane în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, în timp ce valoarea retragerilor a depăşit de 5,5 ori valoarea tranzacţiilor electronice.

În total, în primele nouă luni ale anului trecut, românii au scos de pe carduri circa 84,4 miliarde de lei (echivalentul a 19 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,4190 lei/euro).

Câştigul băncilor, dacă luăm în considerare un comision mediu de 0,2%, a fost de circa 168,9 milioane de lei, echivalentul a 38,2 milioane de euro.

 

Comisioanele BCR

Comisioanele BRD

Comisioanele Băncii Transilvania

Comisioanele Raiffeinsen Bank

Comisioanele Alpha Bank

Comisioanele UniCredit Ţiriac Bank

Comisioanele Bancpost

Comisioanele Volksbank

Comisioanele CEC Bank

Comisioanele ING

Mai multe informatii pe gândul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri