CE vrea deschiderea completă a pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti

joi, 26 septembrie 2013, 01:50
2 MIN
 CE vrea deschiderea completă a pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti

Comisia Europeană (CE) propune deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova şi a Acordului privind Zona de liber schimb, ca o măsură pentru a compensa dificultăţile cu care R. Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre pieţele sale tradiţionale, informează un comunicat dat publicităţii ieri la Bruxelles. Deşi CE nu face referire la cazuri concrete în comunicatul său, "dificultăţile pe unele din pieţele sale tradiţionale" se referă la decizia Rusiei din 10 septembrie de a interzice importurile de băuturi alcoolice din R. Moldova, în contextul apropierii acestui stat de UE.
"Deschiderea completă a pieţei UE pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii", a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, citat în comunicat.
În iunie 2013, UE şi Republica Moldova au încheiat negocierea unui istoric Acord de Asociere, care prevede şi crearea unei Zone de liber schimb, încurajând astfel integrarea economică a R. Moldova în UE. Acordul de Asociere urmează a fi parafat la summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, în noiembrie 2013. CE va propune Consiliului şi Parlamentului European modificarea Preferinţelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldoveneşti să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere.

Comentarii