GALERIE FOTO Râuri de pelerini intră în oraş: O mie de oameni pe oră, la Sfântă

vineri, 10 octombrie 2014, 22:00
5 MIN

Ieri, zeci de autocare au venit de la primele ore în centru. Pe străzi s-a circulat bară la bară. Coada a început de la ora 4 dimineaţa. După estimările noastre şi ale unor jandarmi, în prima zi au trecut pe la sfintele moaşte în jur de 20.000 pelerini. Mitropolia apreciază chiar că au fost de două ori mai mulţi. Cum vremea se anunţă frumoasă în weekend, Iaşul se va umple la refuz. 
 

Iaşul a intrat cuminte, începând de ieri, sub mantaua Sfintei Cuvioase Parascheva. Micii au înroşit grătarele, kilometri de haine de piele s-au întins în spatele Halei Centrale, iar pelerinii au început să se strângă grămadă, în drumul lor spre raclă, ca o bucată mare de marmeladă, care tremură din toate încheieturile, se dezbină, dar niciodată nu se rupe. Coada s-a format încă de ieri-dimineaţă de la ora 04.00, când primii credincioşi, cu ochii lipiţi de ceară şi cu lumânări aprinse pe post de lanterne, aşteptau ca Sfânta să fie scoasă din biserică.

„Circa 400 de persoane erau dimineaţă“, estimează jandarmul ce păzeşte unul dintre drumurile care pare să ameninţe că se varsă în Bahlui, luând cu el şi sutele de pelerini care stau liniştiţi la coadă. Cele 400 de persoane au aşteptat ca soborul de preoţi să coboare din biserică cu racla, să se încheie procesiunea de ocolire a bisericii şi ca Sfânta să îşi ia locul pe baldachinul încununat cu flori aşezat în curtea Mitropoliei, lângă şantierul pe care, iată, îl prinde al doilea mare pelerinaj în acelaşi loc.

 

VEZI GALERIA FOTO

 Numărul pelerinilor a început apoi să crească, într-un flux constant, un du-te-vino constant între târgul din spatele Halei şi străzile din spatele Mitropoliei, locul de întâlnire fiind bulevardul Şte­fan cel Mare, pietonalul, care a fost mereu plin de oameni. Tarabele cu kürtos stau aliniate, cinci la număr, una lân­gă alta, dinspre Mitropolie spre Pia­ţa Unirii, iar tarabele cu haine s-au în­tins de la Hala Centrală până în parcul aflat vizavi de Hotel Europa.

Câteva mii de pelerini nu ies la socoteală

Am încercat, discutând cu mai mulţi jandarmi din mai multe puncte cheie ale coloanei de pelerini, să obţinem o estimare a fluxului de persoane care au ajuns să se închine la raclă. Am primit răspunsuri cuprinse între 1.000 şi 1.200 de persoane pe oră, ceea ce, dacă ar fi să adunăm, de la ora 04.00 până la ora 18.00, minus procesiunea de o oră de dimineaţă, ar ieşi un număr de maximum 16.000 de pelerini. Unul dintre jandarmi ne-a spus că foiala din curtea Mitropoliei s-a intensificat când au venit cele 108 autocare cu pelerini de la Voluntari, care au revărsat aproape 6.000 de oameni la coadă. Însă nici dacă punem cap la cap aceste cifre nu putem să îi găsim pe toţi cei 30.000 de credincioşi pe care i-a numărat Mitro­polia că s-ar fi închinat la raclă până la ora 18.00, lipsind vreo 8.000. Până la ora 18.00, cu o oră înainte să înceapă Calea Sfinţilor, reprezentanţii Mitropo­liei susţin, prin vocea preotului Con­stantin Sturzu, că aproximativ 30.000 de oameni au venit la raclă, s-au închinat şi au primit câte o iconiţă cu Sfânta Cuvioasă Parascheva din partea organizatorilor. Asta înseamnă că până la sfârşitul zilei ar fi trecut pe la raclă în jur de 40.000 de oameni, de două ori mai mulţi faţă de estimările noastre sau ale unor jandarmi.

O procesiune impresionantă

De la ora 19.00, peste 2.000 de persoane s-au împânzit însă, în stânga şi în dreapta Căii Sfinţilor, pentru a întâm­pina racla Sfintei Parascheva şi icoana domnitorului Constantin Brânco­veanu, care conţinea o părticică din moaştele sale. Alaiul procesiunii care se face anual a fost unul cu mult mai impresionant decât cel de anul trecut, partici­pând la ceremonie peste 100 de preoţi şi 70 de maici, racla Sfintei Parascheva, care era purtată pe umăr de alţi preoţi, fiind flancată cu militari care duceau în mână câte o făclie aprinsă. În faţa tuturor mărşăluia cântând fanfara militară, iar în spatele raclei un alt sobor de pre­oţi, condus de Înaltpreasfinţitul Teofan alături de care era primarul Iaşului, Gheorghe Nichita. Şirul de credincioşi se întindea apoi, îngustat de clădirile care împrejmuiau străzile, buzele miş­cându-se odată cu cele ale membrilor corurilor care acompaniau soborul de preoţi în cântece bisericeşti. Cordonul de oameni, considerabil mai mare şi mai lung decât cel de anul trecut, s-a încovoiat pe strada Cuza Vodă, pe linia de tramvai, a coborât apoi prin spatele Halei Centrale până a ajuns din nou pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul Bisericii Trei Ierarhi. Oamenii mergeau cântând, purtând în mână lumânări, iar în suflet lumina acestora. Erau persoane ce păreau despovărate de greu­tăţi, copiii mici care, fără să înţeleagă prea multe din ce se întâmpla în jurul lor, băteau din palme purtaţi în braţe de taţi care-şi cedaseră părul ca hamuri, cu chipurile încovoiate de grimase. În ciuda cântărilor religioase care emanau din boxele puse pe spinarea unui Lo­gan, în rândul oamenilor plutea o linişte care n-a putut fi ruptă nici de cla­xoanele ma­şinilor surprinse de procesiune, nici de vânzătorii care-i îmbiau cu reduceri când coloana a ajuns în spatele Halei Cen­trale. Ajunşi din nou în faţa Mi­tro­poliei, credincioşii s-au împărţi în două. Jumătate dintre ei au plecat spre case, cu candele consumate strânse la piept, iar cealaltă jumătate s-a îndreptat spre coa­da care avea să le fie casă ore în şir, până spre dimineaţă.

Articole pe aceeaşi temă:

Ofertă şi preţuri la Târgul Dulceţii de la Golia                Sute de autocare cu pelerini au ajuns în Iaşi

 

Comentarii