Cum să „eliminăm” discuţiile despre Moldova

vineri, 17 martie 2017, 02:50
3 MIN
 Cum să „eliminăm” discuţiile despre Moldova

Planul recuperării decalajelor de dezvoltare aparţine de fapt UE şi guvernul îl vinde regiunilor slab dezvoltate ca pe o politică înţeleaptă de partid, în lipsa programelor naţionale de investiţii.

A venit ministrul Dezvoltării Sevil Shhaideh până la Iaşi să ne înveţe cum să „eliminăm” orice discuţie despre „Moldova ignorată”. Prin judeţ până şi primarii PSD de comune (deci nu ne referim la „deviaţionistul” Mihai Chirica) au început să întrebe când pune partidul de la guvernare în aplicare promisiunile de campanie. Are vreun plan? Au primit un fel de răspuns, prin învăluire, de la ministrul Dezvoltării. Care va să zică, cârtitorii ăştia de moldoveni, care vor autostradă, să pună mâna să muncească! Să acceseze bani europeni. Să nu mai stea cu mâna întinsă la Bucureşti şi să se plângă că nici nepoţii lor nu vor avea autostrăzi peste Carpaţi. „La nivelul Programului Operaţional Regional (POR) – arată Sevil Shhaideh – program care este dedicat autorităţilor locale, regiunea Nord-Est are cea mai mare alocare din tot programul, de un miliard de euro. La nivelul PNDL, spre exemplu, judeţul Iaşi are a treia alocare pe ţară, de peste 600 de milioane de lei. Singura condiţie pentru autorităţile locale este să depună proiecte eligibile, complete, cu toate documentaţiile."

Mulţumim de sfaturi! Aşa cum premierul Dacian Cioloş ne invita în urmă cu un an să facem un „grup de reflecţie” pentru autostrăzi, întrucât bani nu mai sunt, acum aflăm că vor fi bani, dar pentru altceva.

Acolo, în POR, Moldovei (fără judeţele Galaţi şi Vrancea) i se spune Nord-Est; vă las pe dumneavoastră să studiaţi un site informativ care nu precizează nimic din ceea ce spune ministrul Shhaideh. Moldova are cea mai mare alocare dintre regiuni? Păi sunt 8,25 miliarde de euro, împărţite la opt regiuni, pe anii 2014-2020. Dacă Nord-Est-ul are 1 miliard de euro, mai rămân 7,25 miliarde împărţite la şapte, deci cel puţin o altă regiune va avea automat peste un miliard de euro. Dar e bine când dai cifre alunecoase ca să închizi gura moldovenismului revendicativ. Ceea ce nu ne spune Shhaideh este că Moldovei (sau regiunii Nord-Est) îi revine, de această dată, o sumă mai mare tocmai fiindcă este considerată o zonă subdezvoltată, iar alte regiuni, precum Bucureşti-Ilfov sau cele din vest, nu se califică pur şi simplu pentru toate axele de finanţare. Deci, planul recuperării decalajelor structurale de dezvoltare aparţine de fapt UE şi guvernul îl vinde moldovenilor ca pe o politică înţeleaptă de partid, în lipsa programelor naţionale de investiţii.

De departe, cel mai important program din POR pentru Nord-Est este spitalul regional despre care sunt ţinute la secret unele informaţii sensibile. Ce nu ne spune doamna Shhaideh este de ce în planul iniţial al UE erau finanţabile trei spitale regionale egale ca mărime, identice ca structură, în Iaşi, Craiova şi Cluj Napoca, dar la Bucureşti socotelile au ieşit altfel. Ne referim la numărul de paturi, unul dintre indicatorii standard în evaluarea dimensiunilor spitaliceşti. Vicepreşedintele Alianţei Promedica, Răzvan Socolov, susţine că spitalul de la Iaşi va avea 770 de paturi, cel de la Cluj peste 900, iar la Craiova vor fi 1.030 de paturi. Informaţiile venite pe surse de la Ministerul Sănătăţii arată că spitalului de la Iaşi nu-i sunt prevăzute secţii de chirurgie toracică, neurochirurgie, nefrologie, obstetrică, pediatrie, oncologie şi nici secţie de arşi. Cam puţin pentru un centru care deserveşte trei milioane de pacienţi, o dată şi jumătate cât Capitala.

În acest caz, mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea trebuie să-i convingă pe medicii ieşeni, dar mai ales pe pacienţii din regiune, că nu se vor confrunta cu o altă formă de discriminare făţişă. Ca să eliminăm discuţiile despre ignorarea Moldovei, să nu mai fie alimentate frustrările locale, trebuie în primul rând operată o transparentizare a bugetelor de investiţii şi a proiectelor, pe lângă stabilirea criteriilor apolitice şi multianuale de alocare a fondurilor. Altfel, Moldova va fi aburită mereu cu discursuri politicianiste.

Comentarii