EXCLUSIV: Pușcăriașii au făcut stricăciuni de 90.000 lei în timpul răscoalei din vară

sâmbătă, 05 noiembrie 2016, 02:59
4 MIN
 EXCLUSIV: Pușcăriașii au făcut stricăciuni de 90.000 lei în timpul răscoalei din vară

Două dosare penale complexe sunt instrumentate în prezent în urma protestelor din Penitenciarul Iaşi, din luna iulie. Unul dintre dosare vizează modul în care au acţionat peste 40 de forţe de ordine, iar celălalt, stricăciunile provocate de deţinuţi în timpul revoltei. Reprezentanţii Penitenciarului Iaşi au calculat pagubele la 90.000 de lei, formulând plângeri penale împotriva a 7 deţinuţi.

Zeci de persoane, forţe de ordine sau deţinuţi, sunt cercetate în prezent în urma revoltelor violente ce au avut loc, în luna iulie, în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi. Investigaţiile sunt conduse de două unităţi de Parchet, au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ surse juridice, una dintre aceasta verificând modul de lucru al oamenilor legii în timp ce alta eventualele infracţiuni comise de persoanele private de libertate.

Un dosar complex, în care au fost reunite în jur de 10 plângeri şi 30 de sesizări din oficiu, se află pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, în acest dosar, urmărirea penală este începută doar «in rem», adică asupra fap­tei, pentru eventuale abuzuri comise de forţele de ordine care au intervenit în penitenciar pentru a asigura ordinea şi liniştea publică.

Sursele juridice ne-au precizat că nu ar exista cazuri în care deţinuţii să fi fost răniţi grav în timpul intervenţiei jandarmilor şi poliţiştilor, cel mai probabil urmând a se constata că forţele de ordine au respectat procedurile. De menţionat că la Iaşi, în timpul revoltei din închisoare, au fost detaşaţi şi angajaţi ai Grupării Mobile de Jandarmi din Bacău.

Şapte plângeri împotriva deţinuţilor

Cel de-al doilea dosar se află pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi vizează posibilele infracţiuni comise de către deţinuţii implicaţi în Penitenciar. Şapte plângeri au fost depuse la Parchet de către reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Iaşi, fiind sesizate infracţiuni de distrugere, ultraj sau ame­ninţare. Într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“, reprezentanţii Parchetului spun că dosarul se află într-o fază nepublică şi nu pot oferi informaţii referitoare la această cauză. Reprezentanţii Penitenciarului Iaşi ne-au precizat, într-un răspuns oficial, că au depus plângeri penale împotriva „persoanelor care au participat activ“ la pro­teste.

„Având în vedere ansamblul tuturor evenimentelor din perioada respectivă, conducerea Penitenciarului Iaşi a înaintat o plângere penală împotriva a şapte persoane aflate în custodia unităţii noastre, care au participat activ la mani­festări, urmând ca organele de cercetare abilitate să facă în continuare verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere, ultraj şi ameninţare“, a precizat Marian Pompiliu Dima, directorul Penitenciarului Iaşi, într-un răspuns remis „Ziarului de Iaşi“.

Pagube de 90.000 de lei

Reprezentanţii unităţii de deţinere ne-au mai precizat că, încă de la începutul protestelor, deţinuţii au distrus gratiile de la ferestre, punând în pericol şi personalul penitenciarului.

„Au exercitat acte de violenţă împotriva personalului arun­când cu diverse obiecte (cioburi de sticlă, scaune de fier, bucăţi de lemn rezultate din distrugerea meselor din dotare, bucăţi de fier rezultate de la paturi), punând în pericol grav viaţa şi integritatea fizică a acestora, precum şi siguranţa locului de deţinere“, ne-a mai precizat directorul Dima.

Concret, în timpul manifestărilor, deţinuţii ar fi deteriorat grilajele interioare şi exterioare ale celulelor, au spart geamurile şi au răvăşit bunurile din camere, cum ar fi paturile, mesele sau scaunele. Toate aceste stricăciuni au fost evaluate la 90.000 de lei, bani pe care cei care vor fi găsiţi vinovaţi vor trebui să le achite din buzunarul propriu.

Penitenciarul Iaşi a fost prima unitate din Iaşi unde deţinuţii au început să protesteze în masă, nemulţumiţi de condiţiile din închisoare. Ulterior, deţinuţi de la majoritatea penitenciarelor din ţară s-au revoltat şi au demarat acţiuni similare.

La nivel naţional, mai mulţi deţinuţi despre care s-a considerat că ar fi fost implicaţi în proteste au fost mutaţi la alte unităţi de deţinere. De la Iaşi, de pildă, au fost mutaţi, printre alţii, Adrian Cor­duneanu şi Ion Clămparu, cei mai cu­noscuţi interlopi închişi la Iaşi la acel moment.

Comentarii