Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV: S-a internat în spital cu un deget beteag şi a plecat în sicriu. Familia e revoltată!

GALERIE
ati spiridon
  • ati spiridon
- +

Alexandru Ilioi, pacientul în cazul căruia Spitalul „Sfântul Spiridon“ derulează o anchetă internă, a murit. Bărbatul în vârstă de 58 de ani din Bârnova şi-a pierdut viaţa după aproape două săptămâni de la internare. Familia victimei a relatat pentru „Ziarul de Iaşi“ că este indignată de felul în care a evoluat starea pacientului în 16 zile de spitalizare. „L-am dus cu maşina în Urgenţe, pentru o durere la picior. Ne gândeam că îi vor face o intervenţie locală, să-i cureţe locul, apoi o să-l externeze, şi o să venim noi cu el, periodic, la pansament. Dar nu l-au mai externat după operaţia de la picior pentru că au început durerile puternice, temperatura de 40 de grade şi balonarea. Acum sperăm să se ia măsuri, să nu se mai moară în România, în 2017, de la infecţii luate în spital“, a precizat Alexandru Costan, ginerele bolnavului decedat. Potrivit conducerii Spitalului „Sfântul Spiridon“, după încheierea anchetei deschise în cazul Ilioi, responsabilii vor fi sancţionaţi. 

Alexandru Ilioi a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ duminică, 1 octombrie, din ca­uza unor dureri la degetul mare de la pi­ciorul drept. În urma investigaţiilor din UPU, bărbatul a fost diagnosticat cu diabet şi internat în clinica de specialitate. „Avea glicemia 380, a fost internat şi a început tratamentul cu insulină. După câteva zile în care a făcut tratament pentru echili­bra­re, a fost operat în clinica III chi­rur­gie pentru problema de la picior. După alte câteva zile, ne spunea că durerile încă persistă şi că sunt din ce în ce mai puternice. Asta se întâmpla cu toate că urma o schemă de tratament cu 2-3 antibiotice, calmante şi antiinflamatorii“, a relatat ginerele victimei. Potrivit acestuia, vineri, pe 13 octombrie, bolnavul a acuzat crampe abdominale urmate a doua zi de dureri pu­ternice. „Stătea pe o parte de durere şi avea diaree. Duminică, pe 15 octombrie, arăta foarte rău, abia mai vorbea, nu mai vedea. Atunci a fost transferat în ATI, i s-a făcut un examen ecograf, iar doamna doctor ne-a spus că se miră de ce tempe­ratura nu-i scade sub 40 de grade Celsius, având în vedere că este sub tratament cu antibiotic. O asistentă, în schimb, ne-a spus că se alintă. Între timp am aflat şi noi că este vorba despre infecţie cu Clo­stridium difficile“, a mai nuanţat Ale­xan­dru Costan. 
 
Urmează plângeri la DSP şi IML
 
Neavând un diagnostic explicit şi ob­ser­vând că starea pacientului se înrăutăţeşte constant, chirurgii au decis să-i facă pacientului o laparotomie, o operaţie care constă în „deschiderea“ bolnavului pentru a observa organele interne. În urma acestei proceduri, medicii au constatat că pacientul a făcut peritonită şi că are bila inflamată. „S-a intrat în sala de operaţie duminică, în jur de ora 16. Ni s-a comunicat ulterior că dăduse în peritonită de la apendicită, că l-au operat pentru asta şi că i-au scos şi bila tot din cauza unei complicaţii. După operaţie l-au pus pe tratament, iar luni a fost pus pe dializă. Avea în continuare temperatura mare, era balonat, avea ten­siunea 7 şi începuse să se învineţească. Marţi, tensiunea a scăzut la 4 şi în jurul orei 16 a murit“, a povestit ginerele lui Alexandru Ilioi. Familia bărbatului suspectează că bolnavul s-a infectat cu Clo­stri­dium difficile după ce a folosit toaletele spitalului, a căror igienă ar lăsa de dorit. „Credem că s-a infectat după ce a folosit băile şi că dezinfectarea lor nu se respectă conform calendarului. Cu o zi înainte să moară tatăl nostru, a murit un alt pacient, iar în urmă cu câteva luni ni s-a spus că au murit alţi bolnavi“, a conchis Alexandru Costan. Familia bolnavului decedat a soli­citat oficial dosarul pacientului de la managerul spitalului. În prezent, rudele aşteaptă rezultatul autopsiei de la IML. După ob­ţinerea acestor documente, familia Ilioi intenţionează să depună plângeri la Direcţia de Sănătate Publică, la Colegiul Medicilor şi în instanţă.
 
„Responsabilii vor fi traşi la răspundere“
 
Managerul Spitalului „Sfântul Spiri­don“ a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că du­minică, în ziua în care starea pacientului Ilioi era deosebit de gravă, se afla în spital şi că s-a autosesizat, solicitând o anchetă internă. „Am cerut explicaţii de la şefii secţiilor în care a fost internat bolnavul, diabet, chirurgie III şi ATI. Cel mai pro­babil mâine după-amiază (n.r. - joi) vom avea rezultatul anchetei, dacă nu, în 48 de ore. Momentan, vă pot spune că res­ponsabilii vor fi sancţionaţi aşa cum trebuie“, a subliniat ec. Ioan Bârliba, ma­nagerul Spitalului „Sfântul Spiridon“. Potrivit unei statistici a MS, în 2016, zilnic, în medie, şase pacienţi au fost identificaţi cu o infecţie asociată asistenţei me­dicale, într-unul dintre cele 15 spitale de stat din Iaşi. Conform acestor date, Spitalul „Sfântul Spiridon“ conduce în „topul“ unităţilor medicale, cu 1.064 de pacienţi identificaţi cu infecţii asociate asistenţei medicale. Zilnic, în medie, trei pacienţi internaţi în spital au aflat că au încă o pro­blemă de sănătate, pe lângă boala pentru care au venit să se trateze. În schimb, raportat la 100 de bolnavi externaţi, incidenţa infecţiilor înregistrate în spital a fost calculată la numai 2,26%. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri