De Business

Punem punctul pe știi

Firma condusă de şeful Camerei de Comerţ scapă de faliment la „mustaţă”

joi, 07 aprilie 2016, 01:50
2 MIN
 Firma condusă de şeful Camerei de Comerţ scapă de faliment la „mustaţă”

Cunoscuta companie ieşean Construcţii Feroviare Moldova, condusă de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Paul Butnariu (FOTO), a scăpat de faliment „la mustaţă”. Fiind a doua companie în topul datornicilor la bugetul de stat după Regia Autonomă de Transport Public, societăţii ieşene i-a fost cerută intrarea în faliment de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, care nu vede în planul de reorganizare existent o soluţie viabilă pentru recuperarea celor 150 milioane lei. 

Cererea de intrare în faliment a fost depusă de Finanţe pe data de 6 iulie 2015, iar pe data de 3 martie Tribunalul Iaşi a decis să respingă solicitarea, permiţând astfel continuarea implementării planului de reorganizare. „Potrivit graficului de plăţi inclus în planul de reorganizare aprobat, societatea debitoare nu are prevăzute plăţi în primii doi ani din plan pentru niciuna dintre categoriile de creditori. Urmare a verificărilor efectuate de către inspectorii fiscali, s-a constatat că în perioada 29.01.2015-22.06.2015 debitoarea nu a efectuat plăţi în contul obligaţiilor fiscale restante sau curente. Astfel, obligaţiile financiare înregistrate după data confirmării planului de reorganizare sunt în cuantum de 518.083 lei, iar plăţile efectuate începând cu aceeaşi data sunt în cuantum de doar 51.554 lei. În cursul procedurii de reorganizare, reprezentanţii debitoarei au depus declaraţii de impozite şi taxe generate de activitatea derulată, ce au generat obligaţii suplimentare de plată. Pe de altă parte, activitatea desfăşurată de debitoare aduce pierderi averii sale, iar gradul de îndatorare este în continuă creştere”, potrivit cererii depuse de Fisc la Tribunal.

În înşiruirea de motive, Fiscul a explicat că în actualele condiţii, societatea ieşeană înregistrează noi obligaţii fiscale şi, dacă ar implementa planul, la finalul acestuia cuantumul datoriilor ar permite depunerea unei noi cereri de insolvenţă, nicidecum ieşirea din această procedură. În întâmpinare, administratorul judiciar a menţionat că până în prezent a fost respectat planul de reorganziare, deoarece s-au achitat drepturile salariale şi singura tranşă scadentă din creanţele născute în perioada de observaţie, respectiv suma de 24.000 lei. Acesta a menţionat că firma nu are activităţi care să genereze pierderi, având 26 de contracte de închiriere şi 26 de lucrări de execuţie de lucrări, plus că organizează licitaţii pentru a-şi vinde o parte din active.

Totodată, se menţionează că Fiscul „se află într-o eroare”, deoarece creanţa datorată este cea trecută în planul de reorganizare aprobat de instanţă, respectiv în cuantum de 31,8 milioane lei, creanţă ce va fi plătită an înul trei de reorganizare. În final, administratorul judiciar afirmă că au fost efectuate plăţi la bugetul de stat pentru obligaţiile curente până la finalul anului trecut, acesta fiind şi motivul principal pentru care instanţa a decis să respingă cererea de intrare în faliment.Motivarea acestei sentinţe a fost publicată pe data de 5 aprilie, astfel că juriştii AJFP Iaşi au termen şapte zile pentru a declara recurs la Curtea de Apel Iaşi. 

 

 

Comentarii