(FOTO-VIDEO) Dezbatere: ce viitor are presa tiparită în fața ofensivei online?

duminică, 09 aprilie 2017, 17:45
2 MIN
 (FOTO-VIDEO) Dezbatere: ce viitor are presa tiparită în fața ofensivei online?

Destinul presei scrise și evoluția celei online au fost doar câteva din aspectele discutate de studenții ieșeni cu profesorii lor la „Zilele Jurnalismului Local”.

La întâlnirea care a avut loc în sala Ferdinand a Universităţii Al. I. Cuza au participat şi reprezentanţi din presa scrisă. Învitaţii acestui „curs” au fost profesorul universitar Stelian Dumistrăcel, profesorul universitar Alexandru Lăzescu, preşedintele cotidianului „Ziarul de Iaşi”, Robert Ferenţ, redactor şef la cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” şi Alina Cojocaru, redactor şef la „Zile şi Nopţi”.

Alexandru Lăzescu a vorbit despre reţelele de socializare, care, în opinia acestuia, sunt nocive de la un punct, şi despre rolul internetului. “Ce omoară jurnalismul în momentul acesta, în special presa scrisă? Faptul că s-a decuplat publicitatea de editorial. Acum avem site-uri de joburi, auto, etc. Ne mişcăm în această zonă de constrângeri diferite, provocări. Jurnalismul în sine este o meserie cu o reputaţie grav afectată”, a explicat printre altele Lăzescu. Invitaţii au mai vorbit despre intervenţia politicului în presă, despre situaţia financiară a ziarelor şi slaba pregătire a studenţilor din ultimii ani care au ieşit de pe băncile Facultăţii de Jurnalism.

“Suntem într-o fază de analfabetism funcţional. Mulţi nu mai ştiu să citească. Nu va dispărea printul, ci se va ajunge la o stratificare. O revenire a presei de diferite niveluri ţine de situaţia financiară”, a menţionat Stelian Dumistrăcel, cel care predă studenților de la Jurnalism noţiuni de lingvistică. Evenimentul, aflat la cea de-a II-a ediţie a fost organizat de Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.

În cadrul „Zilelor Jurnalismului Local”, ieri, au avut loc workshopuri la care au participat pentru membrii Asociaţiei. Scop principal este îmbunătăţirea relaţiei dintre jurnalişti şi bloggeri şi împărtăşirea de experienţe, sfaturi, impresii sau idei între studentşi şi profesori. 

Comentarii