Au găsit ceva ca să nu vină cu mâna goală la Iaşi?

Guvernanții vin cu promisiuni pe „Drumul Hoților“. Chinuri birocratice pentru Centură

vineri, 27 octombrie 2017, 02:02
3 MIN
 Guvernanții vin cu promisiuni pe „Drumul Hoților“. Chinuri birocratice pentru Centură

În răspunsul la interpelarea unui deputat ieşean, ministrul Transporturilor susţine că licitaţia pentru atribuirea lucrărilor la Varianta ocolitoare a municipiului Iaşi va începe luna viitoare. În noiembrie, Guvernul României şi-a programat o şedinţă festivă şi un bal la Iaşi.

În noiembrie, ar urma să se lanseze procedura de achiziţie publică pentru Varianta de ocolire a municipiului Iaşi – Etapa I – Varianta Sud, obiectiv pentru care au fost aprobate credite de angajament prin „Lista obiectivelor de investiţii cu finalizare în anul 2017 de la Bugetul de stat, conform Legii nr. 6/2017 a bugetului de stat pe anul 2017“.

Anunţul aparţine Ministerului Transporturilor şi apare în răspunsul la o interpelare a deputatului Costel Alexe, având ca obiect alocarea fondurilor pentru centura ocolitoare a munici­piului Iaşi.

În acelaşi anunţ se precizează că, dacă nu vor fi depuse contestaţii, semnarea contractului de execuţie a lucrărilor se va putea face în aprilie 2018, urmând ca durata de realizare a investiţiei să fie de cel mult 24 de luni.

Practic, este vorba de modernizarea a aproape 7 kilometri din această etapă a variantei ocolitoare, destinată traficului greu. Denumit obiectivul III, tronsonul cuprinde întreg bd. Poitiers (de la intersecţia cu şoseaua Nicolina/ DJ 248) şi toată strada Trei Fântâni (Drumul hoţilor), respectiv până la şoseaua Iaşi – Tomeşti (DN 28).

De menţionat că întregul proiect mai conţine un tronson, destinat traficului uşor, care se desprinde din rondul de la Uricani şi intră în municipiu prin strada Cicoarei, continuând apoi pe strada Arhitect Ioan Berindei (de-a lungul râului Nicolina) până la intersecţia cu şoseaua Nicolina (între magazinul Lidl şi staţia OMV) – în total, ceva mai mult de 8 km. Prioritate în acest moment are însă tronsonul III.

Proiectul pentru acest obiectiv cuprinde nu mai puţin de şapte poduri şi şapte pasaje. Două noduri rutiere, respectiv intersecţiile Poitiers/Socola/Bucium/Trei Fântâni şi Trei Fântâni/şos. Iaşi – Tomeşti vor fi modernizate.

Singura întrebare care rămâne este dacă într-adevăr se vor aloca banii pentru moder­nizarea acestei rute – reclamată inclusiv de Primăria Iaşi în „războiul“ iscat de Ministerul Mediului pe tema poluării.

Şi Costel Alexe, autorul interpelării, se îndoieşte de răspunsul ministrului Transporturilor:

„Deşi în ianuarie au anunţat 152 de milioane, banii au dispărut la primul conflict politic Dragnea – Chirica. În martie am aflat că nu sunt bani prevăzuţi, apoi în mai s-a spus că în iulie vor fi organizate licitaţii, iar acum aflăm că termenul a fost amânat pentru noiembrie. Indiferent de numele ministrului (Răzvan Cuc a fost înlocuit, săptămâna trecută, cu Felix Stroe la Ministerul Transporturilor, n.r.), strategia Guvernului PSD este aceeaşi: tergiversarea lucrurilor până la următorul buget, apoi până la următoarea rectificare bugetară şi tot aşa până la sfântu-aşteaptă“!

Amintim că, în zilele de 23 şi 24 noiembrie, la Iaşi sunt prevăzute şedinţe festive ale Guvernului şi Parlamentului, dedicate Centenarului Războiului de Reîntregire şi al Marii Uniri.

Până acum, Guvernul nu a girat nicio investiţie pentru judeţul Iaşi, fiind doar de acord cu proiecte cu finanţare externă precum modernizarea rutei Iaşi – Suceava şi a Spitalului de Copii „Sf. Maria“ – cu con­tribuţii însemnate ale Consiliului Judeţean, nu ale Bucureştiului.

Fondul de 152 de mi­lioane de lei alocat pentru investiţia în tronsonul III al variantei ocolitoare conform Legii 6/2017 a bugetului de stat pe anul în curs, anunţat încă din iarna trecută, nu au mai ajuns la Iaşi.

Comentarii