Ironie neagră: comemorare a victimelor din “Colectiv” într-o clădire fără autorizaţie la incendiu

La MITROPOLIE a pogorât ”Sfântul ISU”. S-au dat ”canoane” de 50.000 de lei

vineri, 20 noiembrie 2015, 03:00
6 MIN
 La MITROPOLIE a pogorât ”Sfântul ISU”. S-au dat ”canoane” de 50.000 de lei

„Ziarul de Iaşi” a aflat că problemele privind securitatea la incendiu în cazul clădirilor de interes public sunt mult mai grave decât s-a ştiut până în prezent. Două clădiri mari în care se organizează evenimente cu mii de oameni nu au autorizaţie privind securitatea la incendiu. Una dintre acestea este Centrul Expoziţional "Providenţa", care aparţine Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. În Casa de Cultură a Studenţilor a avut loc, weekendul trecut, un eveniment muzical în memoria victimelor din "Colectiv". Paradoxal este că nici această instituţie nu are autorizaţie. Reprezentanţii ambelor clădiri au fost amendaţi, zilele trecute, de către pompieri. 12 biserici nu au, de asemenea, autorizaţie privind securitatea la incendiu.

Vânătoarea unităţilor de interes public care nu deţin autorizaţie privind securitatea la incendiu continuă să scoată la iveală modul haotic în care a fost aplicată legea în ultimii ani. Înainte de tragedia din clubul bucureştean "Colectiv", zeci de baruri sau cluburi din municipiul nostru funcţionau fără a avea minime standarde privind modul de acţiune în cazul unor incendii.

Emoţia produsă de catastrofa din "Colectiv" i-a mobilizat pe reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), care au început să aplice sancţiuni dure în cazul unităţilor a căror activitate au tolerat-o ani la rând.

„Ziarul de Iaşi” a descoperit că cel puţin două instituţii în care se organizează evenimente cu sute de participanţi, ambele aflate în funcţiune, nu respectă în totalitate normele privind securitatea la incendiu.

Paradoxul de la Casa de Cultură  

Săptămâna trecută, în Casa de Cultură de Studenţilor din Iaşi a avut loc un spectacol caritabil pentru ajutorarea victimelor tragediei de la "Colectiv". Printre trupele care au cântat acolo se numără şi Bucovina, al cărei membru, Adrian Rugină, şi-a pierdut viaţa în incendiul de la Bucureşti. Paradoxal, instituţia din zona Fundaţie, una emblematică pentru Iaşi, nu deţine autorizaţie privind securitatea la incendiu. Informaţia privind lipsa acestei autorizaţii a fost confirmată de reprezentanţii ISU, printr-un răspuns oficial.

Zilele trecute, pompierii ieşeni au verificat Casa de Cultură şi au aplicat o amendă de 50.000 de lei. Reprezentanţii acestei instituţii spun că vina pentru lipsa autorizaţiei aparţine constructorului de la Casa de Cultură, care, în urmă cu cinci ani, a montat rezervoare de apă, în exteriorul clădirii, ce s-au fisurat înainte de a fi folosite. „Noi am dat în judecată constructorul, ne-am judecat patru ani şi ceva şi în iunie anul acesta am câştigat procesul. Am făcut notificări către firmă, ne-am întâlnit la discuţii verbale de vreo două ori până acum pentru ca acele rezervoare să fie înlocuite”, ne-a spus Gabriel Harabagiu, directorul Casei de Cultură a Studenţilor.

Acesta a mai precizat că lipsa acelor rezervoare a făcut ca ISU să nu emită autorizaţia de securitate. „Avem hidranţi de jur-împrejur, hidranţi în interior şi exterior, şapte căi de evacuare, pompier angajat, mai puţin aceste rezervoare”, a mai spus Harabagiu. Acesta a menţionat că firma care a montat rezervoarele ce s-ar fi fisurat este Construcţii Unu şi că urmează să solicite în instanţă recuperarea celor 50.000 de lei de la această societate.  

Centrul "Providenţa", de asemenea, fără autorizaţie

O altă clădire de mare întindere care nu deţinea autorizaţie de securitate la incendiu este Centrul Expoziţional „Providenţa”, ce aparţine Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Şi această unitate de utilitate publică a fost amendată de către reprezentanţii ISU cu 50.000 de lei, potrivit răspunsului oficial al pompierilor. Reprezentanţii Mitropoliei spun însă că amenda a fost de doar 20.000 de lei, fiind plătită pe jumătate, în primele 48 de ore.

„A venit, într-adevăr, un control în urma căruia s-au constatat câteva aspecte care ar trebui îndreptate din punct de vedere al securităţii la incendiu. Printre neregulile descoperite a fost faptul că vopseaua care acoperă structura metalică nu este ignifugă sau că în anumite săli sunt ornamente din diverse materiale textile. Am luat amendă de 20.000 de lei, am plătit 10.000 de lei. Căutăm să reglementăm cele sesizate”, ne-a precizat Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.  

Situaţia altor instituţii  

Potrivit ISU, alte mari construcţii de utilitate publică din Iaşi, cum ar fi Teatrul Naţional, Teatrul "Luceafărul", sau Stadionul „Emil Alexandrescu” au autorizaţii privind securitatea la incendiu. Palas Mall deţine autorizaţie pentru spaţiile în care lucrările sunt finalizate, în timp ce pentru cele aflate în lucru urmează să depună documentaţia după finalizarare.

Catedrala Mitropolitană are doar aviz de securitate la incendiu pentru întreg ansamblul, urmând să depună documentaţia după finalizarea lucrărilor pentru obţinerea autorizaţiei. Iulius Mall are autorizaţie. O altă instituţie care nu deţine acest document este Ateneul Tătăraşi, însă instituţia şi-a suspendat activitatea pentru a remedia problemele.  

Aberaţia din lege 

În ceea ce priveşte celelalte unităţi publice din Iaşi, pompierii au transmis date ce ridică mari semne de întrebare cu privire la legislaţia în vigoare. „Este necesar a face precizarea că pentru clădirile puse în funcţiune înainte de anul 1990 este necesară obţinerea avizului/autorizaţiei la incendiu numai în condiţiile în care s-a intervenit la construcţii prin lucrări de dezvoltare, modernizare ori schimbare de destinaţie”, au precizat reprezentanţii ISU.

Potrivit celor invocate de pompieri, o şcoală, de exemplu, poate să nu respecte în totalitate normele de securitate la incendiu, însă dacă a fost construită înainte de 1990 şi nu a mai fost modernizată nu are nevoie de autorizaţie. Motivul: „Obiectivele au fost puse în funcţiune respectând legislaţia şi normativele în vigoare la data respectivă astfel că legislaţia actuală nu se aplică retroactiv acestora. Acestea pot funcţiona în continuare cu condiţia respectării reglementărilor de la data punerii în funcţiune”, au mai precizat reprezentanţii ISU.  

Şcolile, spitalele şi bisericile  

În această situaţie se încadreză Spitalul „Sfânta Maria”. Celelalte spitale publice construite înainte de ’90, „Spiridon”, „Neurochirurgie”, „Pneumoftiziologie”, „Recuperare”, „Parhon” au avize de securitate la incendiu „la o parte din secţii”, urmând să depună documentaţia după finalizarea lucrărilor, potrivit ISU. În ceea ce priveşte Institutul Regional de Oncologie, construit după 1990, acesta deţine autorizaţie. „Toate unităţile spitaliceşti respectă măsurile de apărare împotriva incendiilor şi au asigurată dotarea cu mijloace de primă intervenţie”, asigură reprezentanţii ISU. În situaţii similare se află şi sute de şcoli a căror clădiri sunt vechi. Vechi, dar fară a avea nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu, potrivit legislaţiei invocate de pompieri.

Potrivit scriptelor pompierilor, în judeţul Iaşi funcţionează 687 de şcoli şi grădiniţe. Nu mai puţin de 483 au clădiri mai vechi de 1990 şi se încadrează în situaţia menţionată. Din restul, respectiv cele construite sau modernizate după această dată, 58 nu au autorizaţie iar 146 sunt în regulă din acest punct de vedere.

În ceea ce priveşte bisericile, în judeţul Iaşi există 501 lăcaşuri de cult. 12, nenominalizate de pompieri, nu au autorizaţie privind securitatea la incendiu, şase dintre acestea fiind din mediul urban.
La fel cum „Ziarul de Iaşi” a arătat şi în numerele trecute, multe cluburi din Iaşi au fost închise, fie de patroni, fie de autorităţi, din cauza nerespectării normelor privind securitatea la incendiu. În zona Cub, de pildă, pe bulevardul „Ştefan cel Mare”, nu mai puţin de şapte cluburi funcţionau fără autorizaţie deşi la câţiva metri este un punct de lucru al Poliţiei Locale. Fie că nu au ştiut, putut sau vrut, autorităţile nu au închis cluburi înainte de tragedia din "Colectiv".

 

Comentarii