Locul Spitalului Regional, ținta unor samsari imobiliari? Atacul PNL

vineri, 09 septembrie 2016, 09:01
3 MIN
 Locul Spitalului Regional, ținta unor samsari imobiliari? Atacul PNL

Spitalul Regional de Urgenţă redevine subiect de dispută politică odată cu apropierea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. 

Întârzierea alegerii unui amplasament şi nominalizarea unui alt loc pe ultima sută de metri (Viticultori) au determinat un şir de acuzaţii din partea liberalilor. Deputaţii Costel Alexe şi Anton Doboş au criticat ieri posibilitatea ca SRU să fie construit în zona Viticultori şi au acuzat inclusiv că ar exista „interese ale unor samsari imobiliari”, fără a face vreo nominalizare. O altă problemă semnalată de cei doi deputaţi constă în lipsa de accesibilitate a amplasamentului. „Domnul primar Chirica ne spune că va construi un drum de 20 km (legătura Păcurari – Viticultori, prin Rediu, n.r.), de parcă Domnia sa a terminat de făcut toate drumurile în Iaşi, inclusiv centura, inclusiv Drumul Hoţilor sau printre blocuri. A scos din joben un alt teren. Oare există interese?, e o întrebare şi directă, şi retorică şi provocatoare. Se pare că da. Că, altfel, nu se justifică, atât timp cât domnia sa susţinea o locaţie sau alta din cele 5 amplasamente. Pentru a face acolo un drum de acces presupune exproprieri, şi uitaţi-vă la autostrăzi cât de greu să fac exproprierile”, a spus Doboş. La rândul său, Alexe a susţinut că dacă Primăria ar face un referendum, majoritatea ieşenilor s-ar pronunţa împotriva construirii SRU în zona Copoului. 

Primarul: „acuzaţii nefondate şi absolut inoportune în contextul actual” 

În replică, primarul Mihai Chirica a spus că priveşte cu „dezamăgire şi revoltă zgomotul penibil” pe care unii parlamentari PNL îl fac în legături cu amplasarea SRU. Edilul Iaşului a menţionat că liberalii creează confuzie în jurul unui subiect „mult prea complex pentru capacitatea lor de înţelegere”. Consider că doar apropierea campaniei electorale, dublată de lipsa de realizări concrete, de unde şi panica în faţa unei noi confruntări cu alegătorii, sunt responsabile de faptul că liberalii asaltează din nou opinia publică cu acuzaţii nefondate şi absolut inoportune în contextul actual”, a completat primarul Chirica.

El a subliniat că decizia privind amplasarea SRU este la latitudinea Ministerului Sănătăţii, în timp ce Primăria doar propune posibile locuri în care poate fi construit. Totodată, Chirica a menţionat că, în perioada guvernării liberale, proiectul privind SRU nu a avansat deloc. „În lipsa oricărei contribuţii la acest proiect vital pentru oraşul nostru şi pentru întreaga Regiune Nord-Est, liberalii ar fi mai bine să se abţină de la acuzaţii”, a mai spus edilul. Amplasamentul pentru SRU ar urma să fie anunţat de către Ministerul Sănătăţii pe 30 septembrie, în cadrul unui eveniment care se va desfăşura la Iaşi.   

Terenul de la ERA a căzut din cauza unui litigiu 

Prezent la conferinţa de presă a parlamentarilor liberali, primarul din Miroslava Dan Niţă a precizat că există un litigiu între Miroslava şi Iaşi cu privire la unul dintre amplasamentele pentru SRU care, la un moment dat, era dat ca sigur de autorităţi. Terenul de la ERA este proprietatea noastră. Noi suntem în litigiu. Tot terenul care duce de la Uricani la fabrica de la Antibiotice este luat de către Iaşi în 1972 fără să aibă un document, noi suntem în proces cu ei”, a spus Niţă. Primarul din Miroslava a adăugat că obiectul procesului constă în delimitarea teritoriului administrativ al celor două localităţi, în contextul în care el susţine că o suprafaţă totală de 930 ha ar fi, de fapt, în proprietatea comunei pe care o conduce.

Comentarii