Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Locul Spitalului Regional, ținta unor samsari imobiliari? Atacul PNL

GALERIE
spital regional iasi
  • spital regional iasi
- +

Spitalul Regional de Urgenţă redevine subiect de dispută politică odată cu apropierea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. 

Întârzierea alegerii unui amplasament şi nominalizarea unui alt loc pe ultima sută de metri (Viticultori) au determinat un şir de acuzaţii din partea liberalilor. Deputaţii Costel Alexe şi Anton Doboş au criticat ieri posibilitatea ca SRU să fie construit în zona Viticultori şi au acuzat inclusiv că ar exista „interese ale unor samsari imobiliari”, fără a face vreo nominalizare. O altă problemă semnalată de cei doi deputaţi constă în lipsa de accesibilitate a amplasamentului. „Domnul primar Chirica ne spune că va construi un drum de 20 km (legătura Păcurari – Viticultori, prin Rediu, n.r.), de parcă Domnia sa a terminat de făcut toate drumurile în Iaşi, inclusiv centura, inclusiv Drumul Hoţilor sau printre blocuri. A scos din joben un alt teren. Oare există interese?, e o întrebare şi directă, şi retorică şi provocatoare. Se pare că da. Că, altfel, nu se justifică, atât timp cât domnia sa susţinea o locaţie sau alta din cele 5 amplasamente. Pentru a face acolo un drum de acces presupune exproprieri, şi uitaţi-vă la autostrăzi cât de greu să fac exproprierile”, a spus Doboş. La rândul său, Alexe a susţinut că dacă Primăria ar face un referendum, majoritatea ieşenilor s-ar pronunţa împotriva construirii SRU în zona Copoului. 

Primarul: „acuzaţii nefondate şi absolut inoportune în contextul actual” 

În replică, primarul Mihai Chirica a spus că priveşte cu „dezamăgire şi revoltă zgomotul penibil” pe care unii parlamentari PNL îl fac în legături cu amplasarea SRU. Edilul Iaşului a menţionat că liberalii creează confuzie în jurul unui subiect „mult prea complex pentru capacitatea lor de înţelegere”. Consider că doar apropierea campaniei electorale, dublată de lipsa de realizări concrete, de unde şi panica în faţa unei noi confruntări cu alegătorii, sunt responsabile de faptul că liberalii asaltează din nou opinia publică cu acuzaţii nefondate şi absolut inoportune în contextul actual”, a completat primarul Chirica.

El a subliniat că decizia privind amplasarea SRU este la latitudinea Ministerului Sănătăţii, în timp ce Primăria doar propune posibile locuri în care poate fi construit. Totodată, Chirica a menţionat că, în perioada guvernării liberale, proiectul privind SRU nu a avansat deloc. „În lipsa oricărei contribuţii la acest proiect vital pentru oraşul nostru şi pentru întreaga Regiune Nord-Est, liberalii ar fi mai bine să se abţină de la acuzaţii”, a mai spus edilul. Amplasamentul pentru SRU ar urma să fie anunţat de către Ministerul Sănătăţii pe 30 septembrie, în cadrul unui eveniment care se va desfăşura la Iaşi.   

Terenul de la ERA a căzut din cauza unui litigiu 

Prezent la conferinţa de presă a parlamentarilor liberali, primarul din Miroslava Dan Niţă a precizat că există un litigiu între Miroslava şi Iaşi cu privire la unul dintre amplasamentele pentru SRU care, la un moment dat, era dat ca sigur de autorităţi. Terenul de la ERA este proprietatea noastră. Noi suntem în litigiu. Tot terenul care duce de la Uricani la fabrica de la Antibiotice este luat de către Iaşi în 1972 fără să aibă un document, noi suntem în proces cu ei”, a spus Niţă. Primarul din Miroslava a adăugat că obiectul procesului constă în delimitarea teritoriului administrativ al celor două localităţi, în contextul în care el susţine că o suprafaţă totală de 930 ha ar fi, de fapt, în proprietatea comunei pe care o conduce.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri