Maşina de curse făcută de studenţii ieşeni intră azi în competiţie în Olanda

luni, 17 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 Maşina de curse făcută de studenţii ieşeni intră azi în competiţie în Olanda

Echipa «T.U.Iaşi Racing» participă de astăzi până joi la o importantă competiţie: Formula Student Olanda.

Echipa «T.U.Iaşi Racing» este prima din România care va participa la Formula Student Olanda. Competiţia începe astăzi, aceasta urmează să se desfăşoare până joi, în oraşul Assen, iar echipa de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) concurează împotriva unor echipe din întreaga lume. T.U.Iaşi Racing este coordonată şi întemeiată de profesorii Ciprian Ciofu şi Gabriel Ursescu, fiind formată din zece studenţi de la Facultatea de Mecanică din cadrul TUIAŞI. Este al cincilea an în care T.U.Iaşi Racing reprezintă România la un concurs de tip Formula Student, competiţie înfiinţată de Societatea Inginerilor şi Producătorilor Mondiali de Automobile (SAE).

Maşina de curse contruită de studenţii ieşeni în peste opt luni urmează să fie evaluată de către juriu atât din punct de vedere static, aici fiind luate în considerare costurile de producţie, design-ul, dar şi documentaţia realizată, dar şi dinamic, unde sunt importante eficienţa, acceleraţia sau rezistenţa. „Anul acesta ne-am înscris la mai multe competiţii şi am fost admişi în Italia, Ungaria şi Olanda. Concursurile din Italia şi din Ungaria se suprapun în ceea ce priveşte perioada şi, astfel, am preferat să mergem în Olanda“, a declarat şef lucrări dr.ing. Ciprian Ciofu. Banii pentru realizarea maşinii de curse au venit de la sponsori, echipa reuşind să strângă de la firme specializate peste 20.000 de euro, care au acoperit costurile de construcţie. Echipa de la TUIAŞI este la cel de-al cincilea monopost, astfel aducând investiţii de peste 30.000 de dolari. De asemenea, a fost nevoie de un volum de muncă imens, mai bine de 10.000 de ore de muncă fiind necesare pentru realizarea acestui proiect. De asemenea, echipa a mai participat în 2012 la „Formula Student“ din Spania, în 2013 şi 2015 în Ungaria, iar în 2016 au fost la două competiţii, în Italia şi Ungaria.

Concursul „Formula Student“ este cea mai mare competiţie tehnică din lume dedicată studenţilor care proiectează, construiesc şi rulează un prototip de curse în conformitate cu regulile impuse de organizatori. Concursul ajunge pentru prima dată anul acesta în Olanda, pe circuitul TT din Assen. Formula Student Netherlands are o limită de 50 de echipe, şi va aduce în acelaşi loc peste 3.000 de studenţi din întreaga lume.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii