De Sănătate

Punem punctul pe știi

Miopia boală şi miopia ca viciu de refracţie: ce diferenţe există?

marți, 16 septembrie 2014, 21:55
4 MIN
 Miopia boală şi miopia ca viciu de refracţie: ce diferenţe există?

Prof. dr. Dănuţ Costin, şeful Clinicii de Oftalmologie a Spitalului de Neurochirurgie Iaşi: Miopia boală  este miopia care are leziuni de fund de ochi şi care înregsitrează o creştere permanentă mai ales a axului posterior al ochiului. Miopia boală poate evolua în pusee: uneori înregistrează un platou de linişte, în sensul că numărul dioptriilor nu mai creşte, nu mai  apar leziuni noi. Însă, uneori boala poate pot fi accentuată de o viroză, de  o boală infecto-contagioasă, de sarcină, de vârstă. Şi atunci miopia creşte. De obicei se confundă mopia boala, cu mopia viciu de refracţie cu număr mare de dioptrii. Diagnosticul de miopie boală nu se pune însă în funcţie de numărul de dioptrii, ci numai pe baza leziunilor de fund de ochi şi în funcţie de creşterea în dimensiuni în special a axului antero-posterior. Iar aceste probleme se depistează în urma unei ecografii oculare.

Ce controale trebuie să facă persoanele cu miopia boală?

  • o dată la trei-şase luni de zile trebuie măsurată presiunea intraoculară pentru a se depista la timp un glaucom;
  • de două ori pe an trebuie făcut un examen oftalmoscopic de fund de ochi sau o biomicroscopie de fund de ochi care orientează oftalmologul dacă au apărut noi leziuni;
  • tot de două ori pe an trebuie efectuat un câmp vizual pentru a înregistra eventualele tulburări de percepţie;
  • trebuie făcut măcar o dată pe an un examen de pol anterior cu corectarea viciului de refracţie – practic verificarea funcţiei vizuale – cât vede fiecare pacient în parte;
  • o dată pe an trebuie făcută o ecografie oculară pentru a verifica dacă au apărut modificări ale axului antero- posterior;
  • este recomandat ca măcar o dată la un an să se faca un computer tomograf în coerenţă optică – OCT. Acesta arată care este situaţia maculei şi a nervului optic;
  • femeile tinere care au miopie boală trebuie să meargă la oftalmolog de 2-3 ori pe an, deoarece la acestea pot exista tulburări hormonale care pot determina modificări ale structurilor oculare şi agravarea bolii.

Miopia ca viciu de refracţie

Se pune diagnosticul de miopie ca viciu de refracţie după ce s-a făcut ecografia oculară şi nu s-au constatat leziuni de fund de ochi sau  creşterea în dimensiuni în special a axului posterior. Miopiile ca viciu de refracţie pot fi împărţite în trei catergorii: mici – când nu depăşesc 3 dioptrii, medii – între 3-6 dioptrii şi mari între 6-9 dioptrii. De obicei, cînd este vorba de peste 10 dioptrii vorbim de miopia boală.

Numărul de dioptrii creşte

Miopia ca viciu de refracţie creşte în special atunci când nu sunt purtaţi corect ochelarii şi când nu se respectă regulile de igienă oculară – distanţa, luminozitatea, timpul petrecut în faţa computerului. Mai ales tinerii care lucrează mult la calculator şi nu poartă ochelari sau nu respectă regulile de igienă oculară constată că le-au crescut dioptriile. Atenţie: ochelarul este o proteză care vine să completeze, să corecteze imaginea care se formează în faţa retinei. De aceea trebuie purtat cum l-a recomandat medicul.

Ce controale trebuie să facă persoanele cu miopie – viciu de refracţie

Aceste persoane trebuie să se prezinte la oftalmolog o dată pe an. Controlul va include:

  • examenul segmentului anterior;
  • presiunea intraoculară;
  • câmp visual;
  • refracţia şi corecţia optică.

Reguli de  igiena oculară: tu cum îţi protejezi ochii atunci când lucrezi la calculator?

La calculator, trebuie să se stea la o distanţă de aproximativ trei ori diagonala monitorului la care se lucrează. Dacă monitorul are diagonala de 15 cm, atunci trebuie să ne poziţionăm la o distanţă de 45-50 de cm de monitor.

De asemenea, nu trebuie să  existe o luminozitate foarte puternică a ecranului. Calculatorul trebuie amplasat într-o zonă de lumină care să nu fie proiectată pe ecran şi să dea reflexie.

Se lucrează la calculator cel mult 90 de minute,  apoi obligatoriu trebuie să se ia pauză timp de 15-20 de minute, vreme în care trebuie să ne mutăm ochii de pe ecranul calculatorului.

Ar fi indicat să nu se lucreze mai mult de 6-8 ore pe zi la calculator. Sunt persoane care lucrează şi 16 ore pe zi – de exemplu  programatorii. Aceştia trebuie să respecte obligatoriu igiena de lucru la calculator.

Alimentele au şi ele un rol esenţial. Trebuie consumate foarte multe fructe cu coaja verde, zarzavaturi verzi, care ajută la refacerea pigmenţilor. E indicat să se consume cât mai puţin băuturi gen coca-cola, energizante. Sucul de fructe este însă permis.

Exerciţiile ortoptice pot ajuta, mai ales dacă se constată că există diverse probleme ale motilităţii oculare. De exemplu, persoana nu poate ţine ochii în convergenţă. Din cauza oboselii pot apărea  diverse tulburări ale vederii binoculare care pot fi ameliorate cu ajutorul exerciţiilor ortoptice.
 

Comentarii