De Business

Punem punctul pe știi

Moldovenii au plătit în patru ani la stat cât pentru o autostradă până la Târgul Mureş

luni, 18 aprilie 2016, 02:02
4 MIN
 Moldovenii au plătit în patru ani la stat cât pentru o autostradă până la Târgul Mureş
Peste tot în ţară ni se spune că nu sunt bani pentru autostradă sau alte investiţii majore în Moldova, pentru că judeţele de aici sunt „întreţinute“ financiar de altele mai bogate, din vest. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi cifre concrete, în premieră, care arată că lucrurile nu stau deloc aşa. Cele 6 judeţe din Regiunea Nord Est sunt în mod clar „pe plus“, între banii transferaţi aici de la Guvern şi banii daţi la Guvern. Iaşul, principala forţă economică a zonei, este de-a dreptul nedreptăţit: primim înapoi din banii daţi spre Bucureşti doar puţin peste 50%, comparativ cu 86%, 84% sau 77% în Suceava, Neamţ, respectiv Bacău. Ca o concluzie, moldovenii au plătit în 2012-2015 la stat mai mult decât pentru o autostradă până la Târgu Mureş: 6,6 miliarde euro.

În perioada 2012-2015 sumele colectate de Fisc din cele şase judeţe ale regiunii Nord-Est se ridică la 30,2 miliarde lei, adică 6,6 miliarde de euro. În acest timp, transferurile de la buget s-au ridicat la 22,7 miliarde lei. Cei mai mulţi bani sunt strânşi din judeţul Iaşi, respectiv 9,38 miliarde lei.

Anul 2015 a fost primul din ultimii patru ani în care două judeţe din regiunea Moldovei au avut venituri proprii sub valoarea cotelor şi subvenţiilor primite de la bugetul naţional de stat. Deşi la nivel naţional există percepţia că judeţele regiunii de Nord-Est se prezintă mereu „cu mâna întinsă” la Guvern pentru că nu colectează suficient de la cetăţeni, în timp ce judeţele din Vest se autosusţin, datele oferite de Direcţia Regională de Finanţe Publice contrazic această ipoteză. În perioada 2012 – 2015, cele şase Administraţii Judeţene ale Finanţelor Publice din Moldova (Iaşi, Vaslui, Neamţ, Botoşani, Suceava şi Bacău) au avut venituri proprii din colectarea taxelor şi impozitelor în valoare de circa 30,2 miliarde lei, adică 6,6 miliarde de euro. Dacă aceşti bani ar fi folosiţi în totalitate pentru infrastructură ar asigura construcţie unei autostrăzi care să lege regiunea de vestul Europei. În aceeaşi perioadă, de la bugetul de stat au fost efectuate transferuri din subvenţii şi cote defalcate din TVA şi impozitul pe venit de 22,7 miliarde, de unde rezultă că la nivelul regiunii nivelul încasărilor a fost cu 7,5 miliarde lei peste cel al „ajutoarelor bugetare”.

Statistica pe judeţe

De asemenea, pe fiecare administraţie în parte cu excepţia Vasluiului, veniturile totale încasate în ultimii patru ani au fost mai mari decât transferurile bugetare, Iaşul fiind judeţul care a primit cei mai puţini bani comparativ cu veniturile pe care le-a realizat. Astfel, în 2012 – 2015 ieşenii au produs 9,38 miliarde lei şi au primit de la buget 5,45 miliarde lei, băcăuanii au avut venituri de 5,6 miliarde lei şi transferuri de 4,08 miliarde lei, sucevenii un raport de 5,22 – 4,42 miliarde lei, nemţenii un raport de 4,26 – 3,23 miliarde lei, botoşănenii un raport de 2,96  – 2,77 miliarde lei, iar vasluienii un raport de 2,73 – 2,75 miliarde lei. Defalcat pe perioade, în anii 2011 – 2013, toate administraţiile judeţene au avut venituri mai mari decât transferurile, anul 2014 fiind primul în care judeţul Vaslui a avut transferuri bugetare de peste 750 milioane lei şi încasări de la contribuabilii vasluieni de 706 milioane lei. În 2015, numărul judeţelor care au avut transferuri bugetare mai mari s-a mărit, lângă Vaslui (transferuri de 855 milioane lei şi venituri de 745 milioane lei) alăturându-se şi judeţul Botoşani (transferuri de 820 milioane lei şi venituri de 775 milioane lei). Directorul regional al Trezorerei, Alin Fedorciuc, susţine că această situaţie a fost cauzată şi de modificarea legii bugetului, deoarece toate administraţiile judeţene şi-a îndeplinit planurile de încasări.

CLICK AICI PENTRU MAI MULTE DATE

„Prin legea bugetului pe 2015 s-a hotărât că transferurile bugetare din cotele defalcate din TVA şi impozitul pe venit să nu se mai acorde în procentul cotizării, ci în sume egale în funcţie de rangul unităţii administrativ teritoriale. Aşa s-a ajuns ca o comună care contribuie anual poate cu cele mai mari sume la buget din tot judeţul să primească din cote sume egale cu nişte comune care nu au aceleaşi rezultate. Totuşi, judeţele respective nu stau numai în aceste transferuri, dacă urmăriţi datele, toate planurile de încasări ale administraţiilor judeţene de finanţe au fost depăşite”, a explicat Alin Fedorciuc.

În Iaşi se colectează o treime din total

În fiecare din ultimii patru ani, judeţul Iaşi a fost o „locomotivă” în realizarea veniturilor la nivelul regiunii de Nord – Est, realizând anual peste 30% din veniturile totale ale celor şase judeţe. De asemenea, în fiecare din aceşti ani, valoarea transferurilor bugetare către AJFP Iaşi s-a situat la 55-60% din cuantumul veniturilor nete, un procent semnificativ pentru rata de autosusţinere a judeţului. Excluzând judeţele Vaslui şi Botoşani care anul trecut au avut transferuri bugetare mai mari decât veniturile proprii, în celelalte judeţe moldovene transferurile bugetare au fost în procente mult mai mari comparativ cu veniturile (peste 86% în Suceava, 84% în Neamţ sau peste 77% în Bacău). În cifre concrete pe ultimii patru ani, Iaşul a avut venituri totale de 9,4 miliarde lei, fiind urmată de Bacău cu 5,6 miliarde lei, Suceava cu 5,22 miliarde lei, Neamţ cu 4,26 miliarde lei, Botoşani cu 2,96 miliarde lei şi Vaslui cu 2,73 miliarde lei (n.r. – Vaslui a încasat în ultimii patru ani cât a încasat Iaşul doar în 2015).

Comentarii