Mugetul Moldovei

marți, 21 februarie 2017, 02:50
4 MIN
 Mugetul Moldovei

Iar ne-au păcălit pesediştii!

Bugetul României pe anul 2017 aruncă Moldova şi Iaşul la groapa de gunoi. Nu vom avea nici autostradă, nici spital regional de urgenţe, nici reabilitări semnificative de căi feroviare, nici vreo altă investiţie mai acătării – adică nimic din ce ne promitea PSD în campania electorală. O repet doar ca să priceapă grozăvia situaţiei cât mai mulţi dintre alegători: judeţul lui Liviu Dragnea, Teleormanul, va primi tot atâtea fonduri cât întreaga Regiune de Nord-Est – cea mai înapoiată zonă a UE! Să nu credeţi că liderul pesedist a gândit această alocare din prea multă iubire pentru ţinuturile natale. Realitatea este alta, una mafiotă. Pesedistul controlează în zona de baştină zeci de firme care sifonează toţi aceşti bani de la bugetul de stat, cu scopul de a băga cât mai mulţi biştari în buzunarele "famigliei".  

Cu toate acestea, majoritatea primarilor PSD din Iaşi şi din Moldova laudă "viziunea" lui Dragnea şi-şi declară ferm susţinerea pentru teleormănean. Conducând comune aflate încă în obscuritatea Evului Mediu, respectivii au tot interesul ca electoratul pe care-l mână din patru în patru ani la urne să ştie cât mai puţine despre cum se guvernează o ţară. În ultimii cincizeci de ani, baba Marghioala a ieşit doar de vreo două ori din sat (ultima oară din pricină că s-a îmbătat prea tare!), crede cu tărie că lumea stă pe o broască ţestoasă pe nume Pesedică şi – evident – nu foloseşte internetul. Nu încă.

De asemenea, nici armata de parlamentari pesedişti ai Iaşului nu a reacţionat prompt şi adecvat faţă de anomaliile financiare impuse de bugetul Cabinetului Dragnea, pardon, Grindeanu. Garanţi ai îndeplinirii promisiunilor din campania electorală, aceştia ar fi trebuit deja să bată cu pumnul în masă, să răcnească de să se cutremure Parlamentul, să-şi prezinte demisia de onoare ori chiar să intre în greva foamei pe termen nelimitat. Sau măcar patru ani de acum încolo. În loc de asta, fie au tăcut chitic, fie au mormăit ceva nedesluşit în barbă. 

Până  acum, spre uimirea multora, primarul Mihai Chirica este printre puţinii pesedişti care au adus aminte conducerii PSD că una se zice în programul de guvernare, dar că alta se face pe teren. Dar declaraţiile primarului de Iaşi au stârnit furia patriotică a peremistului Codrin Ştefănescu, cel care, într-o comparaţie deosebit de plastică, îl vedea pe Dragnea în locul lui Ştefan cel Mare, iar pe Chirica în rolul trădătorului care vinde Moldova invadatorilor. Rezultă de aici că Ştefănescu însuşi, prin slugărnicia afişată, a început să se creadă un soi de aprod Păduche (sau cam aşa ceva), salvatorul domnului Moldovei în timpul bătăliei de la Şcheia, când i-a oferit lui Ştefan propriul bidiviu, pentru a  continua lupta împotriva duşmanilor cotropitori. Sau pentru a fugi – nu mai ţin minte exact!

Cum Chirica i-a enervat deja la culme pe colegii de partid (mulţi cerând exluderea lui din PSD), eu aş merge mai departe. Profitând de aniversarea (în 2018) a 100 de ani de la Marea Unire, dar şi a 159 de ani de la Unirea Principatelor, aş reaminti tuturor românilor, într-un discurs de pomină, de rămas în cărţile de istorie, lipsa totală de cuvânt a Bucureştiului faţă de Iaşi, oraş condamnat, după 1859, la o sărăcie lucie, şi aş cere în mod oficial şi repetat despăgubiri de la bugetul de stat, pentru sacrificiile făcute. Corect ar fi ca, anual, la bugetul mititel al fostei Capitale a Moldovei să fie adăugată o sumă echivalentă cu diferenţa dintre bugetele de azi ale celor două municipii, altădată rivale şi comparabile ca mărime şi prestigiu, Bucureşti şi Iaşi. Să vezi ce autostradă şi ce spital regional de urgenţe ne-am construi atunci singuri!

A, iar în demersul meu, i-aş chema în ajutor şi pe fraţii ardeleni, tot mai nemulţumiţi şi ei de şmenurile "sudiştilor", din pricina cărora au început deja să rateze proiecte europene de anvergură. A fi luaţi mereu de fraieri de către guvernanţi prea începe să semene a prostie. Poate că a venit vremea ca făina de calitate să nu se mai macine doar la Bucureşti!

Comentarii