Omul care a făcut planificarea regională a Franţei devine astăzi Doctor Honoris Causa al Universităţii „Cuza“

vineri, 13 octombrie 2017, 01:50
2 MIN
 Omul care a făcut planificarea regională a Franţei devine astăzi Doctor Honoris Causa al Universităţii „Cuza“

Jean-Paul Carrière este unul dintre cei mai renumiţi profesionişti în amenajarea teritorială şi urbanism din lumea francofonă.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi va oferi titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Jean-Paul Carrière, unul dintre cei mai renumiţi profesori universitari şi profesionişti în amenajarea teritorială şi urbanism din lumea francofonă. În acest sens va avea loc o ceremonie astăzi, de la ora 12, în Aula Magna „Mihai Eminescu“ a UAIC. Acesta este profesor emerit al Universităţii „François Rabelais“ din Tours, Franţa, şi are numeroase realizări în domeniul profesional, cât şi în cel academic. Spre exemplu, acesta este unul dintre specialiştii care au contribuit în mod esenţial la planificarea regională a Franţei, el pregătind primul contract stat-regiune, un cadru de utilizare a energiei şi dezvoltarea de noi energii regenerabile. 

„Domeniile de cercetare au fost în principal ţările din Europa de Sud, în special Portugalia, timp de peste 30 de ani, considerată un veritabil «laborator la scară largă», dar şi România şi Brazilia din ultimul deceniu, Franţa – Regiunea Centre-Val de Loire“, au precizat reprezentanţii UAIC. Acesta a publicat 220 de lucrări ştiinţifice diverse, reflecţii teoretice şi conceptuale, cercetări aplicate sau metodologice. Acesta s-a preocupat în prinpal de globalizare, de care a depins atât dinamica cât şi evaluarea strategică a teritoriilor studiate pentru amenajarea lor şi dezvoltarea durabilă. „A acordat o atenţie specială României, o ţară recent ieşită de sub regimul comunist şi care a constituit, de asemenea, un teren de studiu interesant, făcând tranziţia de la o perioadă planificatoare-centralizatoare a fostului regim comunist la o economie de piaţă“, au mai precizat reprezentanţii UAIC. De câţiva ani, Jean-Paul Carrière predă cursuri de Amenajarea teritoriului şi urbanism la specializarea Geografia Turismului – filiera francofonă, de la UAIC. 

Comentarii