Primarul Chirica, în conflict total cu şefii PSD de la Bucureşti: „Am un cap pe umeri”

marți, 24 ianuarie 2017, 03:00
4 MIN
 Primarul Chirica, în conflict  total cu şefii PSD de la Bucureşti: „Am un cap pe umeri”

Acesta a fost ieri din nou în dezacord cu preşedintele Liviu Dragnea, pe tema acţiunilor lui Klaus Iohannis. Secretarul general al partidului a anunţat că va propune excluderea lui Mihai Chirica din PSD, deşi acesta este vicepreşedinte la nivel naţional. Replica lui Mihai Chirica, una foarte tăioasă, nu s-a lăsat aşteptată. Este însă puţin probabil să se ajungă la excluderi 

Vicepreşedintele PSD Mihai Chirica ar putea fi propus pentru excludere din partid. O declaraţie a acestuia de ieri, prin care a afirmat că protestele din ultimele zile nu reprezintă o încercare de lovitură de stat, aşa cum anterior de­clarase şeful PSD Liviu Dragnea, a atras critici vehemente din par­tea secretarului general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu. „Eu sunt unul dintre cei care vor propune excluderea din partid a lui Mihai Chirica şi, de altfel, acesta este un mesaj pe care îl transmitem eventualilor «chirici», puţini la număr, care vor să se plaseze în afara partidului că astfel de atitudini nu sunt agreate în PSD“, a spus Ştefănescu, citat de presa centrală. 

El a continuat afirmând că punctul de vedere al lui Mihai Chirica nu are nicio legătură cu poziţia oficială a PSD şi a spus despre acesta că este un „USR-ist“.

Replica lui Chirica

În replică, şeful PSD Iaşi a precizat că Ştefănescu reprezintă „is­toria partidului“. „Codrin Ştefă­nes­cu, cum nu are trecut în PSD, nu poată să aibă nici viitor. Eu tot aud ieşirile dumnealui, îmi pare foarte rău că încearcă să se dea portavocea partidului fără să citească măcar declaraţiile sau să vină cu un punct de vedere constructiv în interiorul PSD“, a declarat Mihai Chirica. El a adă­ugat că este dreptul lui să exprime un punct de vedere şi a subliniat că nu se poate da „o lovitură de stat împotriva unui lider politic, ci împotriva unei guvernări, împotriva preşedintelui, împotriva orga­nelor care conduc la momentul respectiv“.

„Am un cap pe umeri, am o conştiinţă pe care vreau să mi-o respect, am dreptul să am un punct de vedere, nu-mi place să mă poziţionez neapărat sub statutul lui «Gică contra», nu-mi place să particip la lucruri care nu mă reprezintă, prin urmare, eu ştiu foarte bine că există tensiune introdusă în mod subiectiv“, a mai spus liderul PSD Iaşi.

De remarcat că Ştefănescu este bun prieten cu foşti lideri ai filialei PSD Iaşi (Gheorghe Nichita, Cris­tian Stanciu şi alţii), şi nu este pentru prima dată când se pozi­ţionează împotriva lui Chirica. Întrebat asupra acestor legături cu PSD Iaşi ale lui Ştefănescu, vicepreşedintele PSD a menţionat că, cu siguranţă, influenţează actuala situaţie. „Domnul Codrin Ştefănescu face parte din istoria partidului, nici măcar din etapele cele mai glorioase ale lui, în­cear­că să rămână conectat la nişte prietenii, mai mult personale decât bazate pe ideologie sau un principiu. Nu pot să contest acest lucru şi nici nu vreau, fiecare om îşi alege prieteniile lui, acele persoane care-i sunt prietene din interiorul filialei Iaşi, sunt mai mult nesemnificative din punct de vedere al influenţei în partid“, a punctat Chirica. 

De la ce a pornit furtuna

Schimbul de replici dintre cei doi a intervenit în contextul în care liderul PSD Iaşi a declarat că protestele declanşate în ţară nu reprezintă o lovitură de stat, aşa cum anterior se pronunţase Liviu Dragnea. În acelaşi timp, Mihai Chirica a criticat participarea lui Klaus Iohannis la protest. Întrebat care va fi replica PSD la proteste, liderul PSD Iaşi s-a arătat convins că partidul nu va organiza contramanifestaţii, deşi alţi preşedinţi de organizaţii din ţară au precizat ieri că sprijină ideea unei manifestaţii a PSD. În schimb, Mihai Chirica a subliniat că ordonanţele de ur­genţe privind modificarea legisla­ţiei penale trebuie dezbătute pu­blic. „Eu cred că ar trebui să fie prezentate cât mai pe larg şi pe înţelesul tuturor, acele elemente care pot aduce discuţii intermi­nabile şi care pot stimula opinia publică într-un sens negativ trebuie modificate în consecinţă. Trebuie făcută o analiză cât se poate de raţională, pentru că nu România a inventat legea am­nistiei (…), trebuie văzut până unde, dacă este imperios necesar şi dacă trebuie adoptată soluţia aceasta sau una care să împace spiritele“, a conchis Mihai Chi­rica.

Duminică, circa 2.000 de ieşeni au protestat împotriva încercărilor guvernului condus de Sorin Grindeanu de a modifica legislaţia penală. La sfârşitul anului trecut, şeful PSD Iaşi a mai avut o poziţie în contradicţie cu liderii centrali după ce a afirmat că prima propunere de premier a lui Liviu Dragnea, în persoana actualului ministru al Dezvoltării Sevil Shaiddeh, a fost una „nepotrivită“. 

Comentarii