De Sănătate

Punem punctul pe știi

Un caz care i-a uimit până şi pe cei mai experimentaţi medici de la Spitalul „Sf.Spiridon“

Student plin de viaţă, ucis în câteva ore de o maladie foarte rară

miercuri, 01 martie 2017, 02:50
4 MIN
 Student plin de viaţă, ucis în câteva ore de o maladie foarte rară

Practic, mai multe organe vitale ale tânărului de 22 de ani i s-au necrozat în doar câteva ore, după o operaţie ce părea că a decurs foarte bine, la Spitalul „Sf. Spiridon“. „Este o complicaţie extraordinar de rară, cu o extindere nemaiîntâlnită, pentru că semne sunt nu numai la nivelul intestinului subţire sau al colonului, ci şi pe stomac, esofag, la nivel cardiac şi pulmonar. Eu nu aveam cum să-mi închipui o aşa evoluţie de-a dreptul dramatică“, a explicat directorul medical al spitalului, cel care l-a operat pe student. În spaţiul public s-a vorbit şi de o infecţie nosocomială. Medicii resping însă ferm ipoteza. Familia nu a depus nicio plângere. Ce scria pe Facebook cu numai câteva ore înaintea tragediei?

 

Iulian V. Amariei, un student al Uni­versităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, şi-a găsit sfârşitul pe patul de spital. Vineri, 24 februarie, tânărul în vârstă de 22 de ani a vorbit ultima oară cu prietenii săi, scriindu-le pe pagina personală de Facebook: „Vreau să vă mulţumesc din suflet şi din inimă pentru tot ceea ce aţi făcut în această perioadă foarte dificilă din viaţa mea. Fie cu un singur gând, mesaj sau chiar donare de sânge. Acum mă aflu la chirurgie, am două zile de la operaţie şi sper ca încet-încet să îmi revin şi să mă pun pe picioare. M-a im­presionat profund mobilizarea voas­tră! Aveţi grijă de voi şi multă să­nă­tate. Doamne ajută“. Luni, 27 fe­bruarie, tânărul şi-a pierdut viaţa în urma unei complicaţii rare, enterită ne­crozantă postoperatorie formă gravă, care i-a atins majoritatea organelor interne, după cum au arătat medicii. „Este o complicaţie extraordinar de rară, cu o extindere nemaiîntâlnită, pen­tru că semne sunt nu numai la nivelul intestinului subţire sau al co­lonului, ci şi pe stomac, esofag, la ni­vel cardiac şi pulmonar. Eu nu aveam cum să-mi închipui o aşa evoluţie de-a dreptul dramatică“, a explicat profesorul Ştefan Georgescu, medicul care l-a operat pe pacient. 

„Operaţia a fost sim­plă şi fără probleme“

Iulian a fost internat în urmă cu mai bine de două săptămâni în secţia clinică de gastroenterologie de la Spitalul „Sfân­tul Spiridon“ cu o hemoragie di­gestivă inferioară. După investigarea completă, s-a constatat că sângerarea se produce la nivelul tubului digestiv, res­pectiv la nivelul ileonului terminal (n.r. – partea finală a intestinului subţire), dar nu s-a identificat sursa pierderii de sânge. Atunci, familia şi echipa me­dicală din secţie au apelat la cunoscutul chirurg Ştefan Georgescu, directorul medical al spitalului, care miercuri, 22 februarie, l-a operat prima dată. „A fost un noroc că s-a identificat un diverti­cul Meckel ca sursă a sângerarării şi a putut fi rezecat. Operaţia a fost sim­plă şi fără probleme. În primele 48 de ore postoperatorii pacientul a avut o evoluţia bună, cu reluarea tranzitului intestinal. În noaptea de sâmbătă spre duminică, starea pacientul s-a degradat, a fost dus în ATI şi tratat cum trebuie. Duminică, în cursul dimineţii, starea era bună, mulţumitoare, pa­cientul era echilibrat. În cursul după-amiezii au revenit complicaţiile, mai ales hipotensiune, şi pe la ora 18 a trebuit să reintervenim să vedem ce se întâmplă acolo. Când am deschis pa­cientul a doua oară, am identificat a­ceste fenomene ale enteritei necro­zante, care erau deasupra oricărei resurse chirurgicale“, a subliniat profesorul Georgescu. Potrivit medicului, în literatura de specialitate a găsit un singur caz similar cu evoluţia nefastă a tânărului botoşănean. Un pacient de 19 ani diagnosticat cu o sângerare de di­verticul Meckel, (n.r. – formaţiune numită „fund de sac“ al tractului gastrointestinal), al cărui caz a fost consemnat în revistele ştiinţifice engleze, şi-a pierdut viaţa tot din cauza unei enterite necrozante postoperatorii, în formă gravă.

Nu se ştie cauza complicaţiei

Momentan, chirurgul ieşean susţine că încă nu cunoaşte cauza acestei complicaţii şi că, cel mai probabil, doar re­zultatele examenului histopatologic vor putea lămuri originea sa. Astfel, cu toate că în spaţiul public, prin intermediul presei botoşănene, de unde este originar studentul, a fost lansată su­poziţia unei infecţii nosocomiale care ar fi dus la decesul pacientului, me­dicul curant al bolnavului este rezervat şi arată că nu are probe care să demonstreze că tânărul şi-a pierdut viaţa din această cauză. „Nu am argumente obiective cu care să probez că a fost sau nu a fost o infecţie nosocomială. Pe perioada internării la gastroente­rologie s-au identificat semne de Clos­tridium, dar pacientul a fost tratat şi semnele clinice erau favorabile. Sem­nele biologice, respectiv toxina, se mai păstrează în organism încă 30 de zile. Numai pe acest lucru nu pot invoca o relaţie de cauzalitate“, a mai arătat directorul medical al spitalului. Chirur­gul a subliniat că enterita necrozantă postoperatorie, în formă gravă, pot fi determinată de mai mulţi factori, şi că nu se poate evidenţia doar unul dintre ei. „În cazul de faţă, cert este că această enterită a dus la un fenomen de coagulare intravasculară, care a dus la insuficienţă multiplă de organ. De la debutul acestei complicaţii şi până la pierderea bolnavului s-au scurs mai puţin de 24 de ore, încât din punctul acesta de vedere trebuie să subliniez că nu pot incrimina vreun germene sau altceva“, a specificat profesorul. Până în prezent, familia Amariei nu a depus nicio plângere la conducerea Spitalului „Sfântul Spi­ridon“ sau la Direcţia de Sănătate Pu­blică din Iaşi. 

 

Comentarii