Subiectele de la admiterea de mâine de la UMF Iași, păzite cu arma

marți, 25 iulie 2017, 01:50
3 MIN
 Subiectele de la admiterea de mâine de la UMF Iași, păzite cu arma

Comisiile şi subiectele sunt într-un loc secret, subiectele urmând a fi extrase şi multiplicate în dimineaţa examenului. Locul este păzit de jandarmi, iar absenţa totală a comunicaţiilor cu exterior este asigurată de STS. „Am vrut să nu existe semne de întrebare“, motivează rectorul UMF, Viorel Scripcariu.

Trăgând linie la finalul perioadei de înscriere a candidaţilor pentru examenul de admitere, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a concluzionat că participarea tinerilor depăşeşte cu mult aşteptările lor cele mai optimiste. „Stăm nesperat de bine, din punctul nostru de vedere. Se vede munca de un an de zile, se vede că a crescut concurenţa la 3,2 pe un loc la buget la Medicină, am ajuns pe locul al treilea după Bucureşti şi Târgu Mureş, dar suntem înaintea Clujului. Şi la Dentară este la fel, la Farmacie este puţin mai subţire, dar trendul naţional este acelaşi pe acest domeniu“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. În mod concret, la finalul perioadei de admitere la Medicină au fost 950 de candidaţi pe 297 de locuri, o concurenţă de aproximativ 3,19 candidaţi pe un loc. Cea mai mare concurenţă din universitate se regăseşte însă la Asistenţă Medicală Generală, unde sunt 5,96 de candidaţi pentru fiecare dintre cele 50 de locuri bugetate. La Medicină Dentară sunt 194 de candidaţi pe 87 de locuri, o concurenţă de 2,22 de candidaţi/loc, la Tehnică Dentară sunt 119 pe 30 de locuri, aproximativ 3,96 candidaţi pe un loc, iar la Farmacie 138 pe 98, circa 1,4 candidaţi pe un loc. La Facultatea de Bioinginerie de la UMF au fost 93 de candidaţi pe cele 60 de locuri de la Bioinginerie, o concurenţă de 1,55 pe un loc, şi 196 pe cele 70 de la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală, aproape 2,8 de candidaţi pe un loc. Mâine urmează să aibă loc examenul. 

S-a implicat şi STS

Şi anul acesta la UMF vor fi luate măsuri deosebit de stricte de securitate în ceea ce priveşte elaborarea subiectelor. Comisiile profesionale care vor realiza grilele au fost trimise de luni către un loc ce nu este cunoscut nimănui din universitate, nici măcar rectorului. Ajunşi acolo, profesorii vor rămâne cazaţi până în ziua examenului, la ora examenului, când începe multiplicarea grilelor. Nu vor avea acces la telefon, la Internet, şi nu vor avea nicio comunicare cu exteriorul, de acest lucru asigurându-se inclusiv mai multe instituţii de ale statului. „Muncesc acolo de luni până miercuri dimineaţă, când vor fi multiplicatele testele şi trimise. Am procedat aşa şi anul trecut, locaţia este secretă, nimeni nu ştie unde sunt, vor sta închişi acolo, avem şi sprijinul STS, Jandarmeriei şi al Poliţiei Locale. Am vrut ca totul să fie transparent din punctul de vedere al seriozităţii noastre, şi să nu existe semne de întrebare“, a adăugat prof.dr. Viorel Scripcariu. Cel mai probabil, în cursul după-amiezii din joi vor fi publicate rezultatele, iar luni, în şedinţa de Senat, vor fi validate rezultatele de la admitere, a mai spus rectorul UMF. 

Comentarii