De Business

Punem punctul pe știi

Surprize statistice în industria ieşeană. IT-ul șochează, Construcțiile dezamăgesc

vineri, 24 noiembrie 2017, 02:50
5 MIN
 Surprize statistice în industria ieşeană. IT-ul șochează, Construcțiile dezamăgesc

In opt ani, de la începutul crizei până anul trecut, numărul de salariaţi s-a redus cu 5%, numărul de firme cu 22%, cifra de afaceri a urcat cu 44%. Practic, companiile au fost forţate de criză să devină mai eficiente.

Radiografia ultimilor opt ani a economiei ieşene scoate la suprafaţă câteva surprize. La capitolul industrie deşi sunt cu 22% mai puţine firme şi cu 5,2% mai puţini salariaţi, iar cifra de afaceri a tuturor celor 1.200 de firme din judeţul Iaşi a crescut sistematic, cu 44%, ajungând la 1,4 miliarde de euro. În perioada menţionată mai sus, firmele s-au reorganizat şi cu mai puţini angajaţi, au reuşit să aibă o productivitate mai mare. Dacă în anul 2008 existau în judeţ, pe acest domeniu, peste 28.000 de angajaţi, iar firmele aveau o cifră de afaceri de peste 828 de milioane de euro, în 2016-ultimul an de raportare, numărul de salariaţi a scăzut la 26.612 însă cifra de afaceri a firmelor este de 1,4 miliarde de euro. Dacă împărţim cifra de afaceri la numărul de salariaţi pe anii 2008 şi 2016, vedem clar că productivitatea a crescut 36% la noi în judeţ. „Există două explicaţii principale vis-a-vis de evoluţia numărului de angajaţi în cadrul societăţilor comerciale: criza a determinat firmele, în general (cele care au rezistat pe piaţă), să devină mai eficiente, să producă mai mult cu un număr mai mic de salariaţi. Pe de altă parte, tot ca tendinţă generală, firmelor le este tot mai greu să-şi găsească forţa de muncă necesară, pentru că aceasta este în descreştere, numeric vorbind, fie că ne referim la nivelul de calificare, fie că ne referim la disciplină sau stabilitate”, a declarat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie din Iaşi. "Cifra de afaceri a crescut la unele firme importante din Iaşi, precum Delphi, Antibiotice dar şi la cele de outsourcing. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că avem peste 10.000 de salariaţi care nu produc cifră de afaceri pentru judeţul Iaşi. Lear, de exemplu, care la sfârşitul acestui an va avea 2.600 de angajaţi şi va deveni cel mai mare angajator din judeţ, produce cifra de afaceri pentru Argeş, iar Continental, care are 1.700 de angajaţi, produce pentru Timiş", explică şi George Ţurcănaşu, lector în cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie de la Universitatea “Al. I. Cuza” Iaşi.

Firmele de construcţii decimate de lipsa de investiţii de la stat

Conform Breviarului Economic al Judeţului Iaşi, publicat pe site-ul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, domeniul construcţiilor suferă o scădere pe toate palierele. Deşi peste tot în municipiu vedem construcţii noi, graficele arată scăderi însemnate a numărului de firme, de angajaţi şi a cifrelor de afaceri. Acestea variază foarte mult, de la an la an, înregistrând când scăderi drastice, când creşteri semnificative. Însă per total, a scăzut numărul de firme cu 20%, numărul de angajaţi cu aproape 50% şi cifra de afaceri cu 46%. În judeţul Iaşi există 1.200 de firme în construcţii, unde sunt angajaţi peste 10.700 de salariaţi. Cifra de afaceri înregistrată la sfârşitul anului trecut este de 419 milioane de euro, jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008. Explicaţia dată de reprezentanţii Camerei de Comerţ este aceea că pe piaţa există mai mulţi dezvoltatori imobiliari persoane fizice decât firme. Pe de altă parte, în ultimii trei-patru ani investiţiile statului în domeniul construcţiilor au crescut drastic, prin urmare firmele care erau dependente de contractele de stat au ieşit cel mai probabil din scenă. "Problema este că într-o economie normală, investiţiile publice au scăzut în 2016 cu 25% iar anul acesta cu încă 11%. Sectorul de construcţii urmează acest trend. Atunci când nu există activitate complexă în construcţii, asta se întâmplă. Ce vedem sunt învestiţii imobiliare ce se fac în mediul privat. În 2017, în luna septembrie, conform datelor de la Eurostat,sectorul a avut o scădere de 13% faţă de luna septembrie din 2016, ceea ce este enorm. Pe de altă parte este paradoxal într-o economie care a crescut cu 8% să ai un sector care a scăzut cu 13%, este îngrijorător. Sectorul construcţilori nu-si revine după criză, nu există investiţii publice, iar forţa de muncă părăseşte România sau se deprofesionalizează" a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ Iaşi.

Un domeniu vedetă

Liderul pe piaţă rămâne însă domeniul IT, unde  din 2008 şi până în 2016, cifra de afaceri a firmelor s-a dublat ajungând ca anul trecut să fie de 264 milioane de euro pentru judeţul Iaşi, în cele 789 de firme lucrând 8.827 de salariaţi. Şi în Agricultură se simte o uşoară creştere, mai ales a cifrei de afaceri, care a urcat cu 60%, numărul de salariaţi cu circa 20%, iar numărul de firme cu aproximativ 15%. Cifra totală de afaceri a celor 378 de firme este de 237 milioane de euro, iar numărul total de salariaţi este de puţin peste 3.600 de persoane. Serviciile urcă şi ele. Faţă de 2008, cifra de afaceri pet total a crescut cu 7%, numărul de firme cu aproape 20% iar numărul de angajaţi cu aproape 1%. Aici vorbim de un număr de 5.600 de firme active, cu un număr de 25.700 de angajaţi şi o cifră de afaceri înregistrată la sfârşitul anului trecut de 741 milioane de euro. Mai menţionăm faptul că şi în turism cifra de afaceri a celor 650 de firme a crescut cu 48%, singura scădere fiind la numărul de firme. Numărul acestora s-a diminuat în ultimii opt ani cu 12%. Şi aici, observăm că productivitatea a crescut consistent, mai puţine firme, cu mai puţini angajaţi au cifră totală de afaceri mai mare ca în 2008.

 

 

Comentarii