De Business

Punem punctul pe știi

Surprizele din topul firmelor ieşene pe 2013. Topul profiturilor şi afaceri de sute de milioane de lei

marți, 10 iunie 2014, 11:45
5 MIN
 Surprizele din topul firmelor ieşene pe 2013. Topul profiturilor şi afaceri de sute de milioane de lei

2013 a fost un an dificil pentru economia ieşeană, datele financiare depuse la Fisc de cele mai puternice firme ieşene arătând o scădere considerabilă a cifrei de afaceri şi a profitului. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, „Ziarul de Iaşi“ a alcătuit clasamente ale celor mai importante companii ieşene anul trecut în funcţie de valoarea afacerilor derulate şi a profitului obţinut.

Faţă de anul trecut, în ambele clasamente au apărut surprize. Firme obişnuite să se claseze în Top 10 nu au mai prins loc aici, în timp ce alte societăţi mai mici şi-au crescut afacerile. Potrivit calculelor „Ziarului de Iaşi“, „giganţii economici“ ai Iaşului au derulat afaceri de peste 3,5 miliarde lei, în timp ce cele mai „prolifice“ firme au avut un câştig total net în valoare de peste 300 milioane lei. Pentru realizarea veniturilor de 3,5 miliarde lei au muncit 6.150 de angajaţi.

În clasamentul celor mai puternice companii după cifra de afaceri, doar podiumul a revenit în acest an aceloraşi companii de anul trecut. Fabrica americană de pompe şi injectoare pentru motoare diesel Delphi Systems Diesel din Miroslava ocupă din nou primul loc, cu o cifră de afaceri de aproximativ 1,5 miliarde lei, în scădere faţă de anul trecut cu 355 milioane lei.

Podiumul este completat de furnizorul de energie electrică şi gaze naturale E.ON Moldova Distribuţie, cu o cifră de afaceri de peste 700 milioane lei, în creştere cu 35 de milioane lei faţă de 2012, şi de compania producătoare de medicamente Antibiotice SA, cuantumul cifrei de afaceri crescând de la 305 milioane lei în 2012 la 318,6 milioane lei anul trecut.

Pe locul 4 se clasează, tot ca şi anul trecut, compania Arcelor Mittal Tubular Product (fosta Tepro), cu o cifră de afaceri de 227,2 milioane lei (cu pierderi de 13 milioane lei), în scădere cu 30 milioane lei faţă de 2012.

O primă surpriză

Ocupanta locului 5, compania SC Media Rom Grup SRL, este surpriza acestui top, cu o cifră de afaceri de 176 milioane lei, în creştere cu 50 milioane lei. Firma distribuitoare de combustibili este condusă de Ioan Melinte şi Lucian Gafencu, iar anul trecut a obţinut un profit de 176.000 lei.

„Compania Media Rom Grup este distribuitor OMV Petrom şi avem în portofoliu un număr însemnat de clienţi, lucru care se reflectă în cifra de afaceri. Lucrăm îndeosebi cu cei care au utilaje de agricultură şi, cum aceştia au utilaje foarte bune, folosesc carburanţii noştri“, a explicat Ioan Melinte, administratorul Media Rom Grup, succesul companiei. Firma operează şi o staţie de carburanţi pe bulevardul Nicolae Iorga, lângă fostul bazar.

Locul 6 în top îi revine în acest an unei firme din Valea Lupului, Fidelis Energy, companie ce comercializează energie electrică. Cu doar 9 angajaţi, firma deţinută de ploieşteanul Marius Ivanov şi gălăţeanul Romulus Vişan a derulat anul trecut afaceri de 170,8 milioane lei (cu profit de doar 15.000 lei), în scădere cu peste 40 milioane lei faţă de anul trecut.

Pe locul 7 se clasează în acest an „vecina“ companiei Arcelor Mittal, SC Technosteel LBR, care a preluat o parte din fostul Tepro, cu o cifră de afaceri de 145 milioane lei, în creştere cu 18,5 milioane lei faţă de 2012.

O creştere a cifrei de afaceri a înregistrat şi societatea ApaVital din subordinea Consiliului Judeţean, de la 119,8 milioane lei în 2012 la 126,5 milioane lei anul trecut.

Alte afaceri peste 100 milioane lei

Locul 9 este ocupat în acest an de compania soţilor Tereza şi Ioan Prisecaru, SC Conex Distribution, firmă specializată în comerţul de piese şi accesorii pentru autovehicule, cu afaceri de 125,2 milioane lei, faţă de 106,8 milioane lei în 2012.

Clasamentul este închis de fosta BMT, în prezent compania cu capital belgian IG Watteeuw România, producătoare de angrenaje, cutii de viteză şi elemente mecanice de transmisie. Cifra de afaceri a companiei situată pe bulevardul Chimiei, lângă fosta fabrică de bere Zimbru, a scăzut de la 125,6 milioane lei în 2012 la 119,9 milioane lei anul trecut.

În afară de aceste companii, din datele centralizate de „Ziarul de Iaşi“ reiese că alte zece firme ieşene au înregistrat în 2013 cifre de afaceri de peste 100 milioane lei. Acestea sunt Remat SA, cu 113,2 milioane lei, Iulius Management cu 113,1 milioane lei, Electroputere VFU Paşcani (Remar) cu 109,3 milioane lei, DAS SRL cu 109,2 milioane lei, Rom Trading Company cu 108,9 milioane lei, Dalkia Termos Service cu 108 milioane lei, SC Cotnari SA cu 107,3 milioane lei, Romil Service cu 103 milioane lei, Iasicon cu 100,6 milioane lei şi Rompaq cu 100,2 milioane lei.

Topul profiturilor

Podiumul cu primele trei din clasamentul celor mai profitabile companii ieşene coincide cu topul firmelor cu cele mai mari cifre de afaceri pe anul trecut. Astfel, Delphi Systems Diesel se află pe primul loc, cu un profit de 113,7 milioane lei (în scădere faţă de 2012 cu circa şapte milioane lei), şi este urmată de E.ON Moldova Distribuţie, cu 87 milioane lei (în creştere cu peste 16 milioane lei), şi Antibiotice SA cu 31,3 milioane lei (în creştere cu patru milioane lei).

Locul 4 îi revine companiei deţinute de cel mai bogat ieşean, Iulian Dascălu, care a înregistrat un profit de 15,5 milioane lei pe firma Iulius Management SRL, prin care adminsitrează mall-urile Iulius. Locul cinci este adjudecat în acest an de turcii de la Rompak, compania care produce drojdia Pakmaya la paşcani, cea mai mare fabrică de profil din ţară, cu un profit de 14,1 milioane lei.

Locul şase este ocupat de IG Watteeuw (fosta BMT), cu 8,8 milioane lei, companie urmată în clasament de cunoscuta companie din domeniul lucrărilor de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat SC DAS SRL, cu un profit de 8,4 milioane lei. Următoarele două companii iau pentru prima dată contact cu un astfel de top, respectiv Eurotex Company, cu un profit net de 7,95 milioane lei, şi Casa de Vinuri Cotnari, înfiinţată în 2010 în paralel cu SC Cotnari SA, cu un profit de 7,4 milioane lei.

„Am investit mult în plină criză. Investiţiile în cadrul companiei au fost substanţiale an de an şi ulterior au venit rezultatele. Nu am dat nicio lovitură, în anul 2008 a fost mai greu, dar mai apoi au fost creşteri în fiecare an“, a declarat Marius Şandru, directorul companiei producătoare de articole de îmbrăcăminte Eurotex Company. Firma are sediul pe şoseaua Naţională, în clădirea „Şandru Office Building“.

Locul 10 în clasamentul celor mai profitabile companii ieşene aparţine Fiterman Pharma SRL, companie deţinută de omul de afaceri ieşean Dan Fiterman. Firma care operează şi Spitalului Arcadia a înregistrat anul trecut un profit de 6,2 milioane lei. (Paul BĂLHUC, Diego CIOBOTARU)
 

Comentarii