O decizie controversată în cazul unei instituţii cu mii de studenţi străini având tot felul de confesiuni

UMF Iaşi, amendată pentru discriminare cu 2.000 de lei

vineri, 03 februarie 2017, 02:50
3 MIN
 UMF Iaşi, amendată pentru discriminare cu 2.000 de lei
Universitatea a fost sancţionată pentru că nu le-ar fi permis unor studenţi adventişti să nu dea examene sâmbăta, când aceştia au, potrivit cultului lor, „zi de odihnă şi închinare“. Universitatea a comunicat că „este deschisă tuturor solicitărilor de acest gen“, precizând însă că are peste 2.500 de studenţi străini, de foarte multe confesiuni.

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi a fost amendată cu 2.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Com­baterea Discriminării în urma unei şedinţe a forului naţional. Decizia a fost luată după ce, conform CNCD, UMF Iaşi nu le-ar fi permis studenţilor adventişti să nu dea examene sâmbătă, când în cultul acestora este zi de odihnă şi închinare. CNCD a decis că este vorba de discriminare în acest caz. „Refuzul UMF Iaşi de a organiza exa­menele de evaluare în alte zile ale săptămânii decât sâmbăta pentru studenţii care aparţin Cultului Adventist de Ziua a Şaptea constituie discriminare directă în privinţa accesului în condiţii egale la educaţie, pe criteriul conştiinţei“, au precizat CNCD într-un comunicat de presă, citat de Agerpres. În acelaşi document se precizează că hotărârea a fost luată cu unanimitate de voturi a celor prezenţi, fiind aplicată amenda contravenţională universităţii, care mai este obligată să publice în mass-media un rezumat al hotărârii CNCD.

La rândul lor, reprezentanţii UMF Iaşi nu au precizat dacă vor contesta amenda primită, însă au sugerat că, dimpotrivă, unversitatea este deschisă tuturor soli­citărilor de genul acesta, precizând însă că instituţia are peste 2.500 de studenţi străini, de foarte multe confesiuni. „Universitatea nu a fost notificată referitor la ho­tărârea luată de CNCD. Ce vă putem spune este că, anul trecut, CNCD ne-a trimis o sesizare din partea Cultului Adventist de Ziua a Şaptea, fără să se vizeze un caz concret, prin care ni se semnala refuzul de a organiza examene de evaluare în alte zile decât sâmbăta pentru studenţii care aparţin acestui cult. Am răspuns CNCD prin­tr-un punct de vedere din partea universităţii prin care se atestă contrariul, cu dovezi în ce priveşte deschiderea şi dialogul de care se dă dovadă în stabilirea zilelor de examen“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. Conform informaţiilor obţinute de „Ziarul de Iaşi“, cazul la care se referă CNCD este din urmă cu doi ani şi s-ar referi la o studentă care a solicitat, în timpul celei de-a doua sesiuni, amânarea unui examen unic de tip grilă care era programat sâmbătă, însă fiind o solicitare făcută din scurt nu s-a putut reprograma.

„Mai mult, reprezentanţii studenţilor, conform regulamentului de studii, sunt cei care stabilesc, de comun acord cu studenţii, da­tele şi orele examenelor“, a adău­gat rectorul. În fiecare an, UMF se confruntă cu solicitări de amânare a examenelor, cele mai multe, spun reprezentanţii universităţii, fiind rezolvate pe cale amiabilă.

Comentarii