Universitatea Tehnică a pus bazele colaborării cu instituţii din Indonezia

luni, 06 februarie 2017, 16:56
2 MIN
 Universitatea Tehnică a pus bazele colaborării cu instituţii din Indonezia

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) a deschis poarta unei colaborări cu instituţii din Indonezia atât pe linie didactică, care presupune schimburi studenţeşti prin proiecte tip Erasmus cu diferite universităţi, cât şi în ceea ce priveşte transferul tehnologic. Discuţiile au fost purtate în cursul zilei de vineri, când TUIAŞI a fost gazda ambasadorului Republicii Indoneziei în România, Excelenţa Sa Diar Nurbintoro, care a venit însoţit de Dicky Ahmad Rizaldy, primul secretar, şi Susilawati Bakrie, minister counsellor.

Delegaţia a vizitat întâi sediul Rectoratului, unde au fost întâmpinaţi de prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu Relaţiile Internaţionale, decani, directori de departament şi profesori ai universităţii care sunt implicaţi în activităţi de inovare şi transfer tehnologic. În această primă discuţie, reprezentanţii TUIAŞI au prezentat colaborările care există în prezent cu universităţi din Indonezia, prin proiectul Erasmus Mundus gLINK, mai exact cu Institut Tehnologi Bandung, dar şi prin acordul bilateral K107 (cu Universitas Atma Jaya Yogyakarta). Aceştia au punctat în special ecourile favorabile pe care le-ar avea extinderea acestor acorduri şi cu alte universităţi din Indonezia.

 
Vizita delegaţiei din Indonezia a continuat la Centrul de cercetare „Sisteme inovative de producţie şi echipamente hidraulice” de la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial (FCMMI), cât şi la diferite departamente şi laboratoare ale Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii (FCI). Discuţiile de la FCMMI s-au axat în special pe echipamente hidraulice, cum au fost acestea realizate, în special pe gradul de originalitate, fiindcă o bună parte dintre ele sunt brevete de invenţie ale TUIAŞI, după cum explică prof. univ. dr. ing. Cătălin Dumitraş, decanul FCMMI. 
 
Ambasadorul s-a arătat deosebit de interesat de posibilitatea ca, în viitor, să se poată efectua transferuri tehnologice între TUIAŞI şi instituţii abilitate din Republica Indonezia, punându-se în discuţie în special echipamentele brevetate de instituţia de învăţământ superior tehnic din Iaşi. „Practic, Universitatea are, prin acest centru de cercetare, «know-how-ul» de realizare, astfel că putem să facem un centru de afaceri integrat. O parte dintre piese le putem realiza noi şi să le trimitem, o altă parte să fie efectuate de o firmă din Iaşi şi componentele mari, care nu pot fi transportate, să fie realizate în Indonezia, iar noi să le asigurăm toate informaţiile privind tehnologia de fabricaţie, fără ca producţia să fie transferată integral acolo”, a explicat prof. univ. dr. ing. Cătălin Dumitraş. La FCMMI, delegaţia de la ambasadă a observat teste efectuate pe diferite echipamente – prese hidraulice de vulcanizare, prese utilizate în matriţare sau altele acţionate cu unităţi de putere de 1.000 de bari, toate aceste unităţi de putere fiind brevete de invenţie ale cercetătorilor de la TUIAŞI.
 
 
 
 
                                            
 
 
 

Comentarii