Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Zeci de ieşeni îşi întorc faţa către Răsărit. Învaţă coreeana cu o basa­rabeancă

GALERIE
lectie la centrul Se Jonglectie la centrul Se Jong1Iohannis in presa coreeana
  • lectie la centrul Se Jong
  • lectie la centrul Se Jong1
  • Iohannis in presa coreeana
- +

În jur de 70 de ieşeni învaţă limba coreeană sau cea japoneză.

Sânziana, fata cu nume de floare de la cursurile de coreeană de joi seara, are lipită în dulap o hârtie cu diftongi. De fiecare dată când îl deschide să-şi ia halatul pentru practică, dă cu ochii de ei şi începe să-i murmure. Este studentă în primul an la Medicină şi s-a apucat de limba coreeană pentru că nu a vrut să înveţe o limbă prea comună. A lipit până şi pe obiectele din casă hârtiuţe pe care a scris denumirea lor în această limbă asiatică, ce seamănă la prima vedere cu un pumn de hieroglife, căzute de pe tavanul vreunei peşteri. Ori mai degrabă cu desenele de pe piramidele egiptene. Un cunoscător cât de cât avizat însă ar spune că toate acestea n-au nimic în comun cu alfabetul coreean, care este unul destul de simplu.

„Mi-a fost greu la început, dar lucrând individual şi corectându-mă la pronunţie, am învăţat foarte uşor. Am ales această limbă deoarece am vrut ceva mai deosebit, nu italiana ori spaniola...“, spune tânăra studentă. Alături de ea, printre cei şapte cursanţi veniţi de la 19.30 la cursul de la Centrul de Studii Europene se află şi două eleve de clasa a VIII-a, dar şi Petronela, o tânără care învaţă de patru ani această limbă şi a ajuns la un stadiu destul de avansat.

Petronela are 24 de ani şi a terminat specializarea Comunicare şi Relaţii Publice la Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi. Ea ştia a citi şi a scrie fără ajutorul foilor şi îşi împarte timpul între serviciu şi cursuri. Este agent de vânzări în Iaşi, deşi de loc este din Paşcani şi vine cu drag la lecţii. „Au alfabetul ca şi noi, numai că fiecare literă este un grup de semne, dacă le în­veţi, te descurci. La ei e ca la noi, cum se scrie, aşa se citeşte, nu e ca în engleză. În coreeană există la bază 14 consoane, 10 vocale, 11 diftongi şi cinci consoane duble şi se scrie pe silabe, nu pe litere, iar fiecare silabă este alcătuită din consoană şi vocală“, spune aceasta.

Tot la cursul de coreeană am aflat cum să traduc „Mărul este al Mariei“, drept dovadă că au şi ei „Ma­rii“ şi că mănâncă şi ei mere. La catedră se află Maricica, profesoara de core­ea­nă la cei 23 de ani ai săi. Tânăra basa­rabeancă, elegantă, cu păr lung şi plină de zel, ea este studentă la Universitatea „Cuza“. A învăţat coreeana dintr-o curiozitate, iar acum a ajuns să predea şi altora. „Cred că motivul principal pentru care se înscriu să înveţe coreeana este faptul că sunt pasionaţi de filme şi muzica din această ţară. Am şi câţiva cursanţi care au venit din curiozitate, dar şi elevi trimişi de către părinţi. Coreea are o istorie foarte interesantă. În ultimii 50 de ani a ajuns dintr-o ţară extrem de săracă la o ţară care se află în top 10 al celor mai dezvoltate din lume. A arătat progres într-un timp record şi foarte mulţi investitori sunt din Coreea. Probabil, părinţii se gândesc că este bine ca copiii lor să cunoască această limbă pentru viitor“, spune Ma­ricica Buga, profesoara de coreeană de la Asociaţia „Gisu“ din Iaşi.

Cursul costă 50 de lei pe lună

La această asociaţie învaţă coreeana 30 de ieşeni, dintre care 15 sunt elevi. Ca să înţeleagă însă această limbă, ei trebuie să stăpânească mai întâi foarte bine gramatica limbii române, deoarece multe cuvinte care la noi sunt verbe ori adverbe, în coreeană sunt substantive, iar timpurile verbale au particule speciale care se adaugă înainte sau după verb. Doritori de limba coreeană au fost încă de la început. „Primul curs a fost la jumătatea lunii octombrie, am vrut să facem o singură grupă, dar spre surprinderea noastră am făcut două, a câte 15 cursanţi. Avem astfel o grupă cu 15 elevi şi o grupă cu studenţi şi adulţi. Din cauză că avem doritori care vor să se mai înscrie, vom mai face o grupă în momentul în care vor fi minimum 10 înscrişi“, a declarat Andrei Grozavu, preşedintele Asociaţiei „Gisu“ din Iaşi.

Cursurile costă 50 de lei pe lună şi sunt organizate în par­teneriat cu Centrul de Cultură şi Limbă Coreeană „Se Jong“ din Chişinău. Deşi la prima vedere pare o limbă imposibilă, ex­trem de grea şi fonetic, şi în ceea ce priveşte scrierea, profesoara spune că aparenţele înşală şi că elevii şi studenţii ei prind foarte repede. „Se descurcă foarte bine, deşi este o limbă complicată. Dacă continuă aşa, vom ajunge la rezultate foarte bune. Gra­matica coreeană, în comparaţie cu gramatica limbii române, este foarte uşoară, am rămas şi eu surprinsă când am des­coperit la început. Pronunţia şi vocabularul sunt grele, există litere care la noi nu sunt în alfabet“, a adăugat Maricica.

La finalul acestor cursuri, tinerii vor da un examen şi vor primi o diplomă de la Centrul de Cultură şi Limbă Coreeană „Se Jong“ din Chişinău, de care aparţine asociaţia ieşeană. Pe de altă parte, cei care în­vaţă coreeana se arată foarte motivaţi şi pasionaţi de această limbă asiatică. „La început am fost pasionată de muzică, apoi am început să învăţ limba. Îmi doresc ca în viitor să ajung să vizitez Coreea deoa­rece mă fascinează foarte mult lumea a­ceasta asiatică. Dacă aş putea să şi studiez acolo, ar fi ca un vis împlinit pentru mine. Nu mi se pare greu de învăţat coreeana“, spune Andreea Amoiloaiei, elevă în clasa a IX-a la Liceul „Dimitrie Cantemir“ din Iaşi.

Cei care doresc să se înscrie ori vor mai multe informaţii pot suna la numărul de telefon: 0754276294. În prezent, în Iaşi se pot lua şi cursuri de limba chineză, gratuit, la Universitatea „Al.I. Cuza“, însă sunt destinate doar studenţilor. Elevii care doresc să înveţe această limbă trebuie să mai aştepte până intră la una din facultăţile din Iaşi.

În jur de 70 de ieşeni învaţă japoneza şi coreeana

Există însă şi elevi ieşeni care învaţă limba japoneză. Pasionaţi de anime-uri ori trimişi de părinţi pentru a învăţa o limbă asiatică care să le aducă beneficii în viitor, cei 35 de elevi de la şcolile din municipiul Iaşi care sunt înscrişi la cursurile de limbă japoneză şi coreeană împart orele de şcoală cu cele de la asociaţiile „Himawari“ şi „Gisu“. Cei care le predau spun că unii vin din curiozitate, însă sunt destui trimişi de părinţi să înveţe o limbă care să le permită când vor creşte să lucreze ori să prindă o bursă la o universitate din Japonia, o ţară extrem de dezvoltată economic.

În total, în Iaşi sunt 70 de persoane de toate vârstele care învaţă cele două limbi asiatice. „Am cursanţi de la 14 la 40 de ani la asociaţie, în total sunt 50, şi mai am 20 de studenţi la cursurile pe care le predau la universitate. Elevi sunt în total în jur de 20 care vin şi învaţă japoneza. Majoritatea celor care vin la cursurile noastre au urmărit anime-uri, citesc Manga, adică benzi desenate japoneze, au citit cărţi despre această cultură şi s-au uitat la filme care i-au atras. Mulţi vin pentru dezvoltarea personală ori din curiozitate, însă am observat că, în ultimii ani, părinţii copiilor au început să se gândească la faptul că a şti japoneza este o oportunitate pentru viitor“, a explicat Oana Laura Fasolă, pro­fesoară de limba japoneză la Asociaţia româno-japoneză „Himawari“ din Iaşi.

Alţii recunosc că vor să înveţe această limbă pentru a putea studia în Ţara Soarelui Răsare. După ce a încercat să înveţe singură limba fără prea multe reuşite, o ieşeancă vrea să se apuce de aceste cursuri cât mai repede. „De ceva timp, tot caut cursuri de japoneză pe internet. Din păcate, nu mi-au fost de ajutor, nu înţeleg gramatica, iar unele cuvinte au foarte multe sensuri. Chiar daca m-am uitat şi la anime-uri şi seriale japoneze, tot mă aflu la nivelul 0. Plecarea mea în Japonia să îmi termin cursurile superioare acolo a fost, de când mă ştiu, una dintre cele mai mari dorinţe ale mele“, a spus Elena Damian, dornică să înveţe japoneza ca la şcoală.

Pentru cei care doresc să se înscrie la cursurile de japoneză, cursul costă 25 de lei şi durează până în vacanţa de vară, adică respectă anul şcolar. Este un curs pentru începători cu o şedinţă pe săptămână. Pentru mai multe informaţii, puteţi suna la numărul de telefon: 0742/027.153 sau puteţi accesa site-ul www.himawari.ro. Pe lângă cursurile de limbă japoneză, cei interesaţi se pot înscrie şi la cursurile de sumie, ikebana şi arte frumoase. Cursurile de cultură costă 50 de lei. În municipiu mai există o asociaţie româ­no-coreeană, însă aici nu se pot lua cursuri, deşi doritori există. „Nu am reuşit să găsim profesor, este destul de dificil, şi din acest motiv anul acesta nu organizăm cursuri de limba coreeană“, a explicat Valentina Su­rugiu, secretara Asociaţiei „Rokoria“ din Iaşi.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri