Efectul Henry Miller

marți, 05 iulie 2011, 13:10
3 MIN
 Efectul Henry Miller

In teoria literaturii este cunoscuta ideea potrivit careia un scriitor este cu atit mai valoros cu cit reuseste sa-si minta mai bine cititorii. "Stau intins in cada si citesc Henry Miller scitim in Pokert… Dementa… Citesc de juma’ de ora si pielea incepe sa mi se increteasca… Omul acesta iti fura mintile. Iti doresti sa vinzi tot si sa pleci numai cu hainele de pe tine la Paris, in Minnesota, la dracu’ in chirie, numai sa traiesti si tu. Rindurile lui emana viata… Unii mint atit de misto, povestesc atit de bine, incit ajungi sa nu mai stii care e viata adevarata. " Nu stiu despre ce roman este vorba, dar un lucru este sigur: acesta este efectul Miller.

Literatura, un gest intelectual

Vorbim acum de ultimul roman din trilogia Rastignirea trandafirie, capodopera milleriana, publicata pentru prima oara in Franta intre 1949 si 1960. Dupa ce a facut furori la Paris, Miller devine, mult mai tirziu decit merita, si idolul americanilor, care i-au interzis la inceput romanele. Lupta scriitorului cu puritanismul si cu tabuurile sexuale s-a concretizat in romane cenzurate in America pentru obscenitate. In ciuda cenzurii, Henry Miller continua sa scrie. In 1964, Curtea Suprema din Statele Unite da verdictul final in cazul sau, iar operei i se recunoaste in cele din urma valoarea artistica. Scrierile milleriene vor contribui la nasterea a ceea ce mai tirziu a purtat numele de "Revolutia sexuala".

Nexus vine dupa Plexus si Sexus, ca o opera de maturitate a romancierului, ce depaseste carnalitatea si trece la o etapa superioara a creatiei sale. Dupa dezlantuirile sexuale din Sexus si maturizarea din Plexus, unde actul sexual este echivalentul celui literar, urmeaza Nexus. Dupa dusurile erotice din primele romane, Miller din Nexus ni se prezinta intr-o altfel de ipostaza, aceea de "amant obosit". Literatura pare sa nu mai fie exclusiv un gest erotic, cit mai ales unul intelectual. Miller nu e un pornograf, in ciuda criticilor sai, ci un libertin pentru care "nimic din ce e omenesc nu trebuie ascuns". Ne amintim aici celebra formula a lui Friedrich Nietzsche: "omenesc, prea omenesc".

Invazia de cuvinte nude transmite cititorului un teribil sentiment de libertate individuala. Henry Miller propune o viziune filosofica asupra erotismului, pe care putin romancieri au indraznit sa o promoveze. Nexus este expresia literaturii postmoderne. Autobiografic, dar combinind realitatea cu fictiunea, romanul descrie perioada de dinaintea plecarii lui Henry Miller in Franta si are in centrul actiunii sale un trio exploziv. Zeci de scriitori, impreuna cu personajele lor, misuna prin Nexus de la inceputul romanului, unde ne intilnim cu Dostoievski si Oblomov, pina la final, cind reapar Karamazovii si armasarii salbatici ai lui Gogol, care zboara ca vintul. Tot aici facem cunostinta cu "meseriasul admirabil", asa cum il numeste Miller pe Thomas Mann.

Lupta impotriva ipocriziei morale

Cele trei romane amintite reprezinta de fapt evolutia estetica si literara a scriitorului. Trilogia Rastignirea trandafirie, ce se incheie cu Nexus, este istoria devenirii lui Miller ca mare romancier, de-a lungul unui labirint din care cititorul iese putin ametit, dar imbogatit de fiecare data.

Procesul pentru obscenitate il plaseaza pe Miller in rindul scriitorilor celebri, condamnati pentru imoralitate, alaturi de Flaubert si Baudelaire, primul pentru Madame Bovary, al doilea pentru Fleurs du Mal. Miller a luptat mereu impotriva ipocriziei morale, careia i s-a opus prin cartile sale, dispretuite la inceput de puritani, dar apreciate de cei care au reusit de surprinda, dincolo de vocabularul nud, de scenele sexuale, uneori mult prea violente, calitatea artistica exceptionala a scrierilor milleriene.

Henry Miller, Nexus, traducere din limba engleza de Antoaneta Ralian, colectia "Biblioteca Polirom. Seria de autor «Henry Miller»", Editura Polirom, 2010, 29.50 lei

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii