De Business

Punem punctul pe știi

77% dintre ieşeni cred că proiectul Silk District va aduce beneficii Iaşului

vineri, 19 iulie 2019, 02:00
3 MIN
 77% dintre ieşeni cred că proiectul Silk District va aduce beneficii Iaşului

Locuitorii Iaşului sprijină şi îşi doresc dezvoltarea ansamblului Silk District. Conform unui sondaj public realizat de GfK România, lider global în servicii de cercetari de piaţă, pentru a afla care sunt percepţiile ieşenilor despre Silk District şi ce oportunităţi sau eventuale bariere identifică aceştia, 77% dintre respondenţi consideră că proiectul este binevenit şi benefic comunităţii ieşene prin crearea de noi locuri de muncă, atragerea de noi investiţii, creşterea ofertei pe piaţa imobiliară şi dezvoltarea economică a zonei.

Sondajul a fost efectuat în perioada 28 iunie – 5 iulie 2019, publicul ţintă fiind locuitori cu domiciliul în municipiul Iaşi, femei şi bărbaţi cu vârste peste 18 ani. La chestionarul realizat de GfK în colaborare cu Prime Kapital au răspuns 500 de persoane, eşantion reprezentativ pentru populaţia Iaşului. Marja de eroare a sondajului este de (+/-) 4,38%, la un prag de încredere de 95%.

„Silk District este un proiect gândit şi planificat de la bun început pentru a veni în beneficiul oamenilor şi în întâmpinarea nevoilor lor. Din acest motiv, am realizat un sondaj public care să ne permită să înţelegem direct de la locuitorii Iaşului care sunt nevoile comunităţii, ce aşteptări au de la Silk District şi cum putem noi să ajutăm cât mai mult la dezvoltarea oraşului per ansamblu”, a declarat Maggie Kitshoff, Director Executiv Rezidenţial&Office Prime Kapital.

Sondajul a dezvăluit şi un top al celor mai importante oportunităţi pentru comunitate oferite de proiectul Silk District. În ordinea importanţei, ieşenii consideră că oportunităţile pe care le aduce Silk District sunt: creşterea locurilor de muncă (41%), dezvoltarea întregului cartier (34%), creşterea nivelului de trai (26%) şi reducerea şomajului (17%).

De subliniat că beneficiile majore pe care le va aduce Silk District oraşului, sunt evidenţiate şi de rezultatele studiului de impact realizat de Cushman &Wakefield Echinox România, parte a grupului Cushman&Wakefield, lider global în servicii de consultanţă imobiliară. Conform acestui studiu, implementarea proiectului Silk District va duce la apariţia a peste 10.000 de noi locuri de muncă în Iaşi şi va contribui la bugetul local în următorii 10 ani, cu aproape 160 de milioane de euro.

“Al doilea oraş ca mărime din ţară, Iaşul are resursele şi potenţialul să depăşească Clujul sau Timişoara din punctul de vedere al nivelului de dezvoltare economică şi socială. Pentru asta, are însă nevoie de investiţii de calibru care să îi permită să maximizeze beneficiile rezultate din resursele pe care le are la dispoziţie. Silk District, un proiect amplu de regenerare urbană în imediata vecinătate a centrului oraşului, este o astfel de investiţie. Spaţiile de birouri premium ce urmează a fi dezvoltate vor permite firmelor existente să se extindă şi vor crea contextul pentru atragerea de noi investitori în economia locala. Astfel se creează noi locuri de muncă, bine plătite, iar retenţia forţei de muncă pe piaţa din Iaşi va creşte. În acelaşi timp, locuinţele moderne şi serviciile de suport incluse în proiect, de la spaţii comerciale, restaurante şi zone de petrecere a timpului liber la grădiniţă, clinică şi hotel, vor contribui la îmbunătăţirea standardului de viaţă al locuitorilor”, a subliniat Mihail Vasilescu, Partener Prime Kapital.

Pe planul urbanizării, Silk District urmează trendurile internaţionale de bune practici şi investiţii sustenabile şi transformă un sit industrial dezolant din apropierea centrului oraşului într-un complex urban modern. La Iaşi, pe cele 10 ha ale fostei platforme Tomiris, Prime Kapital va construi un centru mixt rezidenţial, office şi retail care va avea la bază concepte şi tehnologii de dezvoltare „verzi”, cu birouri de categoria A de aproximativ 100.000 mp, 2.500 de apartamente moderne, spaţii de retail şi servicii. De subliniat că dezvoltatorii îşi propun să construiască un cartier lipsit de aglomeraţie şi de autoturisme. 49% din suprafaţa Silk District va fi destinată spaţiilor verzi şi de recreere, ansamblul fiind gândit ca un spaţiu unde oamenii vor putea lucra, locui şi se vor putea relaxa.

Comentarii