A condus fără permis un ciclomotor şi a fost condamnat pentru uz de fals

miercuri, 25 mai 2022, 23:11
1 MIN
 A condus fără permis un ciclomotor şi a fost condamnat pentru uz de fals

Un ieşean a ajuns în pragul puşcăriei după ce a fost prins cu un permis fals la volanul unei maşinuţe de jucărie. Neculai Aioani fusese oprit de poliţişti în martie anul trecut, pe drumul comunal Buhalniţa – Scobinţi – Hârlău, pe când conducea un ciclomotor Aixam Leiger înmatriculat în comuna Cepleniţa. La solicitarea poliţiştilor, a prezentat un permis de conducere aparent emis în 2015 de statul italian. Forma şi elementele de siguranţă ale actului au ridicat însă suspiciuni, permisul fiind reţinut de către poliţişti. Verificările ulterioare au stabilit că permisul lui Aioani nu apărea în baza de date a autorităţilor italiene.

În cursul anchetei, Aioani a precizat că în cursul anului 2015 se afla în Genazzano, în apropierea Romei. La o petrecere, întâlnise doi cetăţeni, probabil sârbi, cărora le spusese că vrea să facă şcoala de şoferi în Italia. Cei doi l-au întrebat dacă are rezidenţă în Italia şi număr de cod fiscal. La răspunsul pozitiv al românului, i-au spus că-i pot face rost de permis, contra sumei de 300 de euro. Aioani le-a dat banii, o fotografie şi actele de identitate, iar după câteva zile a primit permisul, sârbii asigurându-l că este autentic.

Magistraţii Judecătoriei Hârlău au apreciat însă că Aioani era perfect conştient că actul nu era autentic, găsindu-l vinovat şi de uz de fals, nu doar de conducere fără permis. Bărbatul a fost condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Pronunţată marţi, sentinţa poate fi atacată cu apel.

Comentarii