De Sănătate

Punem punctul pe știi

A fost descoperită cheia implicată în răspândirea cancerului pulmonar?

vineri, 08 decembrie 2023, 08:41
3 MIN
 A fost descoperită cheia implicată în răspândirea cancerului pulmonar?

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și principala cauză a deceselor cauzate de cancer în lume.
Un nou studiu realizat de Universitatea americană Tulane a identificat o cale moleculară necunoscută până acum, care ar putea avea un rol esențial în stoparea cancerului pulmonar.

Cercetarea, care va fi publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences – PNAS, ar putea duce la dezvoltarea unui nou medicament anticancer și la un tratament mai personalizat pentru cancerul pulmonar, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Hua Lu, titularul catedrei în cercetarea cancerului de la Facultatea de Medicină Tulane, într-un comunicat al universității.

Studiul a descoperit că o proteină supresoare tumorală cunoscută, numită RBM10, poate inhiba creșterea cancerului pulmonar prin suprimarea funcției c-Myc, o proteină care determină creșterea și proliferarea celulelor canceroase atunci când este supraexprimată.

Cercetătorii au descoperit că RBM10 se asociază cu două proteine ribozomale (RPL5 și RPL11) pentru a destabiliza c-Myc și a împiedica răspândirea cancerului pulmonar.

Aceste descoperiri sunt primele care identifică o relație de inhibare a cancerului între aceste proteine.

„Am descoperit că RBM10 poate viza direct c-Myc pentru degradare și reduce efectele sale cancerigene prin legarea cu RPL5 și RPL11″, a declarat Lu. „Știm multe despre cancer, dar moleculele implicate sunt încă necunoscute. Pas cu pas, dobândim cunoștințele necesare”, a precizat el.

Pentru a înțelege modul în care procesul poate funcționa pentru a opri progresia cancerului pulmonar, imaginați-vă două fabrici într-o celulă, fiecare fabricând piese pentru asamblarea în noi de mașinării proteice; Gena c-Myc joacă în mod regulat un rol în acest proces de producție de proteine – și în creșterea celulară în general – și oamenii nu ar putea trăi fără ea.

Ocazional, procesul de fabricație este perturbat, iar fabricile încep să producă piese incorecte. Atunci când începe să se formeze cancerul, acesta folosește c-Myc pentru a continua producția, permițând ca aceste „piese de schimb” să se acumuleze și să formeze tumori.

Proteina supresoare RBM10, cu ajutorul lui RPL5 și RPL11, poate destabiliza c-Myc și poate opri creșterea tumorilor.

De asemenea important, cercetarea a mai descoperit că, o formă mutantă a RBM10, care se găsește adesea în cancerele pulmonare, își pierde capacitatea de a suprima c-Myc, nu reușește să se lege de proteinele ribozomale RPL5 și RPL11 și, în cele din urmă, promovează creșterea tumorală în loc să o suprime.

„RBM10 este o proteină importantă care poate suprima celulele canceroase, dar atunci când un cancer dorește să se dezvolte, va produce o mutație în RBM10 și-i va bloca această funcție”, a menționat Lu.

Cercetătorul speră să studieze în continuare modul în care funcționează mutantul RBM10 în speranța de a dezvolta un medicament anticancer care să îl vizeze.

„Sperăm să putem concepe o moleculă care să vizeze în mod specific proteina mutantă, deoarece este o structură specială care nu există în țesutul normal”, a spus Lu.

Cercetătorii încearcă acum să convertească această proteină mutantă, pentru a o face să suprime activitatea cancerigenă a c-Myc.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii