De Sănătate

Punem punctul pe știi

A fost desemnată descoperirea anului 2023 în domeniul medicinei

miercuri, 27 decembrie 2023, 16:52
2 MIN
 A fost desemnată descoperirea anului 2023 în domeniul medicinei

Prestigioasa revistă Science a desemnat dezvoltarea agoniștilor glucagonului asemănători peptidei-1 (GLP-1) și descoperirea din acest an că aceste medicamente pot atenua problemele de sănătate asociate obezității drept descoperirea anului 2023.

Deși cauzele obezității acoperă factori genetici, fiziologici, de mediu și sociali, ca problemă medicală, riscurile obezității pot fi amenințătoare pentru viață, ducând inclusiv la boli de inimă, diabet, artrită, boli de ficat și anumite tipuri de cancer.

Tratamentele medicamentoase pentru obezitate au avut „un trecut regretabil, unul adesea împletit cu presiunea socială de a pierde în greutate și cu credința larg răspândită că excesul de greutate reflectă o voință slabă”, scrie Jennifer Couzin-Frankel în articolul din revista Science.

Cu toate acestea, a apărut o nouă clasă de medicamente pentru pierderea în greutate, care prezintă rezultate promițătoare.

Dezvoltate inițial pentru tratarea diabetului zaharat în urmă cu aproape 20 de ani, entuziasmul din jurul medicamentelor GLP-1 pentru tratarea obezității a explodat recent.

Iar în acest an, două studii clinice de referință au arătat în număr mare că agoniștii GLP-1 au produs beneficii semnificative pentru sănătate dincolo de pierderea în greutate.

Mai mult, în prezent sunt în curs de desfășurare mai multe studii care investighează utilizarea lor în tratarea dependenței de droguri, a bolilor Alzheimer și Parkinson.

„Dar, cu toate promisiunile lor, agoniștii GLP-1 au ridicat mai multe întrebări decât au oferit răspunsuri – o caracteristică a unei adevărate descoperiri”, scrie redactorul-șef al revistei Science, Holden Thorp, într-un editorial asociat. „Recunoaștem că obezitatea vine cu complexități medicale și sociale”, scrie Couzin-Frankel.

Editorialul evidențiază modul în care dezvoltarea și punerea în aplicare a acestor medicamente forțează discuții importante despre modul în care este văzută obezitatea, ceea ce ar putea contribui la reducerea stigmatului la adresa greutății.

Articolul evidențiază, de asemenea, preocupările legate de costul medicamentelor, de disponibilitatea lor, de efectele secundare asociate și de potențialul ca acestea să necesite să fie luate pe termen nelimitat.

De asemenea, medicii sunt îngrijorați de faptul că persoanele care nu sunt obeze sau supraponderale recurg la utilizarea lor pentru a slăbi rapid.

Pe locurile secunde în domeniul medicinei pentru Descoperirea științifică a anului se află progresele în terapiile cu anticorpi care pot încetini neurodegenerarea în creierul persoanelor cu boala Alzheimer și noile vaccinuri împotriva malariei.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii