A început cursa pentru măsurători cadastrale gratuite

vineri, 05 aprilie 2019, 01:50
2 MIN
 A început cursa pentru măsurători cadastrale gratuite

Din judeţ s-au înscris la finanţare 70 de primării, între care cea a municipiului Paşcani şi cea a oraşului Hârlău. Ca să primească banii de la Agenţia Naţională de Cadastru, administraţiile locale trebuie să încheie contracte cu prestatorii până la sfârşitul verii.

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, care se desfăşoară în perioada 2015-2023, a intrat în a cincea etapă de finanţare a lucrărilor de cadastru general. Suma pe care Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) o alocă pentru această etapă pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, pe sectoare cadastrale, este de aproape 280 de milioane de lei. Primarii interesaţi să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot să încheie contracte de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI) începând cu luna în curs, precizează un comunicat al agenţiei.

Practic, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate să primească până la 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor în sistem. Anul trecut, pragul maxim era ceva mai mic, 155.000 de lei, în 2017 a fost 150.000 de lei, iar în 2016, 135.000 de lei. La nivel naţional, 2.181 de primării şi-au anunţat intenţia de a accesa aceşti bani în 2019, pentru înregistrarea unei suprafaţe totale de aproximativ 3,3 milioane de hectare, respectiv peste 4 milioane de imobile. Din această săptămână, OCPI a început să informeze primăriile care au solicitat finanţare, suma de care vor beneficia şi modelul contractelor.

În judeţul Iaşi, s-au înregistrat 70 cereri pentru finanţarea lucrărilor de cadastru pentru anul în curs şi pentru care s-au alocat peste 9,5 milioane de lei. Printre comunele care nu au formulat asemenea solicitări se află două dintre cele suburbane Iaşului, Miroslava şi Holboca. Municipiul Paşcani a solicitat fonduri, însă nu şi municipiul Iaşi, iar dintre oraşele din judeţ, doar Hârlăul și Tg. Frumos au mai formulat cereri similare. Lucrările sunt gratuite pentru locuitorii acestor comunităţi, însă, potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Cele 70 de primării care semnează contracte de finanţare cu OCPI au ca termen luna august să găsească prestatori. ANCPI va efectua plăţile către primării după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate.

„Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară“, precizează comunicatul citat. Programul este finanţat din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru, peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro – aplicaţie despre care ziarul nostru a scris recent. 

Comentarii