De Sănătate

Punem punctul pe știi

A scăzut puternic numărul copiilor care vin în Urgenţă

vineri, 05 martie 2021, 02:50
2 MIN
 A scăzut puternic numărul copiilor care vin în Urgenţă

Anul trecut, în două săptămâni din februarie au fost 1.861 de copii, iar anul acesta numai 511. "O explicaţie ar mai putea fi şi faptul că nu a fost o iarnă foarte grea, iar în general părinţii au fost mai precauţi. Înainte exista obişnuinţa de a merge la spital pentru orice problemă", a precizat un medic al spitalului u şi purtatul măştii a redus numărul virozelor respiratorii.

 

În perioada 8 – 21 februarie 2021 au ajuns în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul de Copii "Sf. Maria" de trei ori mai puţini copii pentru a fi consultaţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, asta deşi perioada din acest an coincide cu primele două săptămâni după reînceperea şcolii. Astfel, dacă în perioada 8 – 21 februarie 2020 au fost examinaţi în UPU 1.861 de copii, în aceeaşi perioadă a acestui an, numărul lor a fost de doar 511.

Specialiştii spun că explicaţia ar fi legată de faptul că, din cauza pandemiei, părinţii nu au mai apelat la serviciile de urgenţă decât pentru cazuri grave, care nu se puteau rezolva acasă, apelând şi la medicii de familie. În schimb, în anii anteriori, părinţii mergeau la spital pentru orice simptome, ducând astfel şi la o supraaglomerare. Anul trecut, din cei 1.861 de copii examinaţi, au rămas internaţi 656, reprezentând un procent de 35%, iar anul acesta din 511 au avut nevoie de spitalizare 218, adică 42%.

Conform medicilor, asta reflectă că s-au prezentat la spital doar copiii care aveau neapărată nevoie şi nu doar cei cu simptome uşoare. Specialiştii spun că inclusiv virozele au fost mai puţine, atât datorită faptului că nu toţi copiii s-au reîntors în colectivităţi, dar şi pentru că cei care au mers au purtat măşti. "O explicaţie ar mai putea fi şi faptul că nu a fost o iarnă foarte grea, iar în general părinţii au fost mai precauţi. Înainte exista obişnuinţa de a merge la spital pentru orice problemă", a precizat un medic al spitalului.

În primele trei săptămâni ale lunii februarie, aici fiind inclusă şi perioada începerii şcolii, au fost internate 94 de infecţii respiratorii, inclusiv pneumonii. În aceeaşi perioadă, şase copii examinaţi în UPU şi ulterior internaţi au fost confirmaţi cu COVID-19, iar alţi trei copii care au fost confirmaţi cu COVID nu au necesitat internare. Medicii recomandă ca în situaţiile în care un copil are simptome respiratorii sau digestive părinţii să îl ţină sub observaţie primele două zile pentru a se clarifica dacă este vorba despre o simplă viroză sau dacă sunt semnele de debut ale unei infecţii cu SARS-CoV-2. Ulterior, dacă starea lui de sănătate evoluează favorabil şi nu există suspiciuni, abia atunci să revină în colectivitate.

Comentarii