A venit timpul să reînnoiești sistemul care îți asigură apa caldă? Descoperă 3 variante eficiente din care poți alege, conform specialiștilor!

miercuri, 29 ianuarie 2020, 10:49
3 MIN
 A venit timpul să reînnoiești sistemul care îți asigură apa caldă? Descoperă 3 variante eficiente din care poți alege, conform specialiștilor!

Apa caldă este esențială în orice locuință, iar în momentul în care sistemul care o asigură nu mai funcționează în mod corect sau este, pur și simplu, prea vechi, ar trebui înlocuit cu unul de calitate, care să îndeplinească toate cerințele și nevoile tale. Pe piața de profil există multe produse diverse care promit calitate și un consum mic, însă cum poți fi sigur că îl alegi pe cel mai bun?

Specialiștii în domeniu le-au testat pe toate și au ajuns la concluzia că doar unele dintre ele sunt cu adevărat eficiente, economice și constituie o investiție pe termen lung, respectiv foarte lung, fie că stai la casă, fie la apartament. Totodată, în general, sistemul de încălzire principal din locuință este și cel care asigură apa caldă, așadar, este recomandat să optezi pentru unul de calitate superioară, care să-ți ofere ambele necesități pentru confortul zilnic.

Iată unele dintre cele mai bune soluții:

Centrale termice
Acestea rămân în continuare în topul preferințelor oamenilor când vine vorba despre sisteme de căldură și apă caldă, indiferent de dimensiunile locuinței. Centralele termice de la www.instalatiishop.ro se împart în trei categorii, în funcție de ce anume preferi: centrale pe gaz, electrice sau în condensație (centrale termice pe combustibil solid). Fiecare dintre acestea au diverse avantaje importante și sunt potrivite pentru orice locuință.

Centralele termice electrice sunt cele mai răspândite, pentru că sunt avantajoase din punct de vedere financiar și sunt ușor de utilizat – este de ajuns să apeși un buton pentru a le deschide/închide. Pe timpul verii, de exemplu, se pot lăsa pe opțiunea care va oferi doar apă caldă.

Centralele pe gaz natural sunt mai complexe și se pot conecta la calorifere, încălzire prin pardoseală, etc. De asemenea, randamentul superior al acestora este incontestabil.

Centralele termice în condensație reprezintă o tehnologie de ultimă generație și nu sunt încă la fel de populare ca primele două variante. Deși sunt mai scumpe, au un randament extraordinar și pot oferi cel mai înalt grad de confort în locuință cu un consum de combustibil destul de mic.

Boilere
După centralele termice, boilerele sunt următoarele cele mai populare sisteme de apă caldă. Poți alege fie unul electric, fie unul termoelectric – ambele vin la pachet cu beneficii diferite.

Boilerul electric se folosește de rezistența electrică pentru a încălzi apa și este unul dintre cele mai folosite. Se poate instala în orice locuință și, în funcție de capacitate, poate fi potrivit inclusiv pentru o familie numeroasă.

Boilerul termoelectric are ca plus față de cel electric faptul că folosește deopotrivă energie electrică și termică, ceea ce înseamnă că poate fi conectat și la un sistem de încălzire (centrală, panouri solare, etc.).

Panouri solare pentru apă caldă
Sunt o variantă ideală dacă ții cu mediul, pentru că oricând alegi să folosești energie solară, contribui la stoparea arderii combustibililor fosili. Ca și eficiență, sunt asemănătoare cu centralele sau boilerele și investiția nu este foarte mare. Ai de ales între panouri plate și cu tuburi colectoare, dar cea de-a doua categorie prezintă mai multe avantaje decât unul plat, ca de exemplu: pierderi minime de căldură, eficiență mărită, protecție anti-îngheț, respectiv performanțe mult mai bune în sezonul rece și, mai ales, iarna.

Acestea fiind spuse, indiferent de sistemul de apă caldă și căldură pentru care optezi în final, este bine să ții cont de informațiile de mai sus dacă îți dorești ca investiția să merite cu adevărat.

Sursa foto: unsplash.com

 

 

Comentarii