Abţibilduri radicale

luni, 13 ianuarie 2020, 02:50
1 MIN
 Abţibilduri radicale

De ani de zile mi-am făcut un obicei de-a fotografia, ori de câte ori sunt în Germania, abţibildurile diverselor grupări de stânga (îndeobşte radicale, ca să nu zic: extremiste) ori de dreapta (îndeobşte radicale, ca să nu zic: extremiste).

După ce zile bune nu am dat atenţie la ce s-a mai lipit pe diverse suprafeţe (stâlpi, cutii de gunoi etc.) în anul trecut de la precedenta mea vizită în Germania, atât a trebuit: să fotografiez primele trei abţibilduri, ca apoi să le vânez la propriu la orice plimbare ulterioară. Primele trei, ca un făcut, tronau pe un singur stâlp.

Primul înfăţişează un individ semimascat, pe eşarfa sau ce-o fi care-i ascunde jumătatea de jos a feţei scriind aşa: RESPECT MY EXISTANCE OR EXPECT MY RESISTANCE. Sloganul în sine e cât se poate de benign – "Respectă-mi existenţa ori aşteaptă-te la rezistenţa mea". Dar! Dar cum să ceri respect pentru existenţa ta câtă vreme îţi acoperi faţa, îţi ascunzi identitatea? E limpede: cine se identifică cu această imagine, la rândul lui nu-i dispus să-i respecte pe ceilalţi. Cine-s ceilalţi? Eu, tu, el, ea… Dar în primul rând toţi cei care susţin ordinea de drept.

Pe al doilea l-am mai văzut şi fotografiat într-o variantă. Care va să zică: GOOD NIGHT WHITE PRIDE ("Noapte bună, mândrie albă"), cu un HAMMERTIME deasupra. Cum ar veni: rasism pe invers. Cu ciocanu-n mână ("Timpul ciocanului"). Mai lipseşte doar secera cu care să tai gâtul albilor, după ce le-ai dat în cap, nu?

Al treilea vine cu vechea obsesie justificativă, cu antifascismul ("Să clădim acţiunea antifascistă. Umăr lângă umăr împotriva fascismului").

De ce zic justificativă? Pentru că recurenţa chemărilor la luptă împotriva fascismului, a nazismului mie unuia îmi pare acoperirea perfectă pentru grupările radicale de stânga: nu că n-ar exista şi grupări de extremă dreaptă (fasciste/ naziste, fascistoide/ nazistoide), dar grupările extremiste de stânga îşi găsesc de decenii legitimarea în societate prin clamarea luptei lor împotriva fascismului, a nazismului. Şi pentru că Hitler&Co. au făcut ce-au făcut, evident că lupta lor a fost şi rămâne una "nobilă". Ce mai contează că şi ei îs dispuşi, la o adică, la aceeaşi violenţă, violenţă pe care au demonstrat-o chiar şi de curând la Leipzig, de pildă. De altfel, inscripţia-graffiti ACAB e o banalitate în Germania (a apărut şi prin România): All Cops Are Bastards. "Toţi copoii-s bastarzi/ ticăloşi". Ca fapt divers, grupările extremiste de stânga sunt mult mai prezente stradal (prin abţibilduri) decât cele extremiste de dreapta (cel puţin la Herrenberg), unde am dat de data asta peste un singur abţibild extremist de dreapta. Vorba vine. Căci n-am putut vedea despre ce era vorba pe el, pentru că peste un stângist de bine a lipit un abţibild pe care chiar asta scria: "Aici a fost acoperită propaganda naziştilor. Să zdrobim structurile fasciste, antisemitismul, rasismul şi naţionalismul pentru o lume eliberată!"

Evident, atât unii, cât şi ceilalţi, deci atât radicalii de stânga, cât şi radicalii de dreapta au în comun sfidarea democraţiei (de care, însă, profită din plin: dacă n-ar exista, mai toţi fie ar fi la închisoare, fie ar ţine capul la cutie – asta dacă n-ar fi chiar ei la putere, desigur), a reprezentanţilor statului: FIGHT ALL GOVERNMENTS/ THERE’S NO AUTHORITY BUT YOURSELF: "Luptă împotriva tuturor guvernelor. Nu există nicio autoritate în afară de tine".

Singurul lucru pe care tare mult aş vrea să-l aflu ar fi acesta: după ce-ar sparge ei ce vor să spargă (şi unii, şi alţii), cam ce-ar pune-n loc? Un stat comunist unii, un stat fascist alţii? Pe scurt: o dictatură, nu?

P.S. Ca să vă daţi seama de prezenţa stradală a ideologiei stângii extremiste, poftim o selecţie cu cele mai grăitoare lozinci (din motive de spaţiu, voi reda doar traducerile celor germane):

"Fii recalcitrant! …împotriva normelor, legilor, prevederilor" (în mijloc: un scorpion);

"LOVE FOOTBALL/ HATE GERMANY";

"Solidaritatea noastră împotriva represiunii. FUCK OFF VERFASSUNGSSCHUTZ/ HANDS OFF INDYMEDIA" (Verfassungsschutz fiind Serviciul Federal de Apărare a Constituţiei…);

"ACAB/ SĂ STOPĂM TEROAREA COPOILOR";

"FIGHT LAW AND ORDER/ ANTIFASCHISTISCHE AKTION" (Antifa, deci, acronimul multor grupări radicale de stânga, Herrenbergul având şi el una);

"SĂ LUPTĂM ÎMPOTRIVA FASCISMULUI/ ÎMPREUNĂ PESTE TOT CU TOATE MIJLOACELE" (siglă Antifa, poză cu soldat rus ţinând capul lui Hitler de pe-o statuie dărâmată-n braţul drept);

"SĂ APĂRĂM PROIECTELE REVOLUŢIONARE! SĂ-I FACEM CAPITALISMULUI PROCESUL!";

"GERMANIA DE CĂCAT/ ÎMPOTRIVA NAŢIONALISMULUI ŞI GERMANIA-MANIEI!".

Închei cu cea mai "romantică" lozincă:

"NIE WIEDER ARBEIT!" Adică: "Jos munca pe vecie!" Nesemnată, deci neasumată. Păi, nu?

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii