De Sănătate

Punem punctul pe știi

Acnee: de ce este atât de costisitor tratamentul?

miercuri, 03 ianuarie 2018, 18:25
4 MIN
 Acnee: de ce este atât de costisitor tratamentul?

Adeseori, în momentul prezentării la medic sunt deja cicatrici care nu se mai repară doar cu medicamente şi trebuiesc utilizate tehnici laser, chirurgicale, injectări cu acid hialuronic etc, acestea nefiind decontate de casa de asigurări * de aceea este important ca pacientul să ceară din timp sfatul medicului. O acnee simplă ar trebui să se rezolve în maxim două luni, cu tratament de la medicul de familie. Dacă e vorba de o acnee medie sau mai gravă, trebuie ca dermatologul să intervină pentru că tratamentele sunt complexe. Ele implică atât medicamente luate pe cale orală cât şi medicamente aplicate direct pe piele.

Prof. dr. Anca Zbranca (foto), medic dermatolog, Clinica de Dermatologie a Spitalului ”Sf. Spiridon” Iaşi: ”Acneea este boala cea mai frecventă pentru care pacienţii se adresează dermatologului. Subliniez că este o afecţiune care poate să debuteze încă de la naştere (acneea neonatală) sau poate să se manifeste şi la bătrâneţe (acneea vârstei a treia). Cel mai frecvent însă acneea apare în perioada adolescenţei atunci când încep să funcţioneze sub influenţă hormonală glandele sebacee iar aparatul pilo-sebaceu se poate îmbolnăvi. Acneea este o boală a aparatului pilo-sebaceu şi aduce o puternică suferinţă adolescenţilor, deoarece afectează foarte mult socializarea.

Trăim într-o societate în care aspectul extern este foarte important. Adolescenţii sunt foarte influenţaţi de modul în care ceilalţi îi judecă. Aspectul inestetic îi determină să se retragă în sine, nu mai vor să colaboreze, unii care chiar nu mai vor să meargă la şcoală pentru a nu le fi văzute leziunile provocate de acnee. Vreau să subliniez că acneea este o boală foarte costisitoare deoarece frecvent prezentarea la medic este tardivă. Tratamentul ei iniţial este decontat de casa de asigurări dar rezolvarea leziunilor inestetice (deoarece prezentarea la medic este adeseori tardivă) nu este decontată. Adeseori, în momentul prezentării la medic sunt deja cicatrici care nu se mai repară doar cu medicamente şi trebuiesc utilizate tehnici laser, chirurgicale, injectări cu acid hialuronic etc, acestea nefiind decontate de casa de asigurări.

De reţinut: când debutează boala şi apare hiperseboreea (o piele mai grasă, încep să se vadă puncte negre pe faţă – comedoane, pustule – numite popular coşuri), acesta e momentul în care adolescentul trebuie văzut de medicul de familie. Medicul de familie poate recomanda un tratament de primă intenţie. Prezentarea la dermatolog este obligatorie dacă aceste tratamente de primă intenţie nu şi-au făcut repede efect. Cu tratament de la medicul de familie, o acnee simplă ar trebui să se rezolve în maxim două luni. Dacă e vorba de o acnee medie sau mai gravă, trebuie ca dermatologul să intervină pentru că tratamentele sunt complexe. Ele implică atât medicamente luate pe cale orală cât şi medicamente aplicate direct pe piele. La acestea se adaugă unele tehnici de curăţare ale pielii sau de limitare a cicatricilor. Tehnici pe care le poate face numai dermatologul şi cabinetul specializat în dermatologie estetică şi chirurgie plastică.

Produsele din farmacie:sunt eficiente?

În farmacie sunt foarte multe produse pentru ten cu tendinţă la acnee. Dar, atenţie: dermato-cosmeticele nu sunt medicamente. Medicamentele nu pot fi eliberate fără prescripţie medicală. Pacienţii care se autotratează doar cu dermato-comsetice trebuie să ştie că beneficiază doar de o îngrijire a pielii, îngrijire care e complementară cu medicaţia recomandată de dermatolog sau medicul de familie. Se poate recurge la produse pentru îngrijirea tenului cu tendinţă la acnee atunci când acneea este incipientă. Dar, atenţie: utilizarea acestor produse trebuie completată cu medicaţie recomandată de medic. Este incorect ca pacientul să se autotrateze cu produse care sunt destinate îngrijirii şi nu tratamentului. Vorbim despre o boală.

Acneea nu se tratează într-o săptămână sau o lună!

Pacientul trebuie urmărit corect o perioadă necesară reparării totale a pielii. Acneea nu se tratează într-o săptămână sau o lună. Sunt cazuri care au nevoie de 3 luni de tratament, de 6 luni sau chiar de un an. Sunt cazuri care care trebuie tratate în echipă de dermatolog, endocrinolog şi eventual chirurgul plastician. Acneea este o boală complexă, desocializantă şi foarte costisitoare. Cu cât vom amâna prezentarea la medic, folosind doar dermasto-cosmetice, cu atât creşte riscul de complicaţii, de cicatrici greu de tratat ulterior, de tratamente mai lungi şi mai scumpe. 

Machiajul medical de camuflare a leziunilor trebuie învăţat de la medicul dermatolog

Acneea se poate trata mult mai uşor dacă pacientul se adresează din timp medicului.Cu cât e mai rapid diagnosticul si tratamentul cu atât sunt mai puţine cicatricile rămase pe piele şi cu atât mai scurt timpul de evoluţie al bolii. Astfel, adolescentul va putea în paralel cu tratamentul să meargă şi la şcoală şi să aibă o atitudine pozitivă. Medicul dermatolog îi poate explica cum să facă şi machiajul medical de camuflare a leziunilor. Există produse care fac foarte mult rău, dacă nu ştim să le folosim. Alegerea machiajului la pacientii cu acnee poate fi învăţată tot de la medicul dermatolog”.

Comentarii