Admitere la liceu cu surprize: scade interesul pentru mate-info, creşte pentru ştiinţe şi filologie?

sâmbătă, 13 iulie 2019, 01:57
3 MIN
 Admitere la liceu cu surprize: scade interesul pentru mate-info, creşte pentru ştiinţe şi filologie?

Ieri au fost afişate rezultatele la admiterea la liceele din Iaşi, în cazul multor specializări apărând o serie de surprize în acest an. Dacă luăm în considerare faptul că mediile obţinute în acest an de absolvenţii de clasa a VIII-a sunt aproape similare cu cele obţinute în 2018, diferenţele la mediile de admitere ar fi trebuit să fie foarte mici. Totuşi, vedem că, în acest an, absolvenţii s-au orientat către specializări precum ştiinţe ale naturii sau filologie, profiluri mai puţin căutate în anii anteriori, iar interesul pentru matematică a rămas cam acelaşi, sau chiar a scăzut.

Analizând clasamentele pe judeţ de anul trecut şi de anul acesta în ordinea mediilor de admitere, atunci ultimele medii de intrare la fiecare liceu ar fi trebuit să fie foarte apropiate cu cele de anul trecut. Astfel, în 2018, elevul de pe poziţia 100 din clasamentul pe judeţ, în ordinea mediei de admitere, avea media de admitere 9,85, anul acesta, pe poziţia 100, se află media 9,86. Abia de la poziţia 1.000 diferenţele încep să fie un pic mai mari, însă nu foarte notabile. Anul trecut, pe această poziţie se afla media 8,82, anul acesta fiind media 8,90, o diferenţă de opt sutimi, iar pe poziţia 2.000 în 2018 regăseam media 7,87, anul acesta pe această poziţie regăsindu-se media 7,97, deci doar 10 sutimi diferenţă.

Care au fost tendinţele la liceele de elită din Iaşi
 
Dacă ne raportăm la constatările de mai sus, atunci ultimele medii de admitere de la fiecare liceu ar fi trebuit să fie apropiate cu cele de anul trecut, cu o diferenţă de maximum 10 sutimi peste ultima medie de anul trecut atunci când coborâm sub 8. Lucru care nu s-a întâmplat la majoritatea liceelor. La „Negruzzi“, la specializarea Filologie, anul trecut ultima medie a fost 8,9, iar anul acesta a fost o creştere de 10 sutimi, ultima medie fiind 9,00.
 
La profilul matematică-informatică a scăzut ultima medie de admitere, deşi conform constatărilor de mai sus ar fi trebuit să fie cu cel puţin 2 sau 3 sutimi mai mare. Mai exact, la acest profil, în 2018, ultima medie a fost 9,5, iar anul acesta a scăzut la 9,47. În cazul profilului ştiinţe ale naturii, la „Costache Negruzzi“, interesul a rămas cam acelaşi, creşterea fiind doar de 4 sutimi a ultimei medii de admitere, creştere care corespunde constatărilor de la începutul textului.
 
Un rezultat atipic întâlnim la „Racoviţă“, unde putem observa un interes foarte mare pentru profilul Filologie, cu o creştere de aproape 30 de sutimi faţă de anul trecut. Astfel, în 2018 ultima medie a fost 8,84, iar anul acesta a crescut până la 9,13. La matematică-informatică, creşterea ultimei medii se încadrează în constatările de mai sus, de la 9,55 în 2018 ajungând la 9,57 anul acesta.
 
Media trebuia să crească, dar, surpriză, a scăzut
 
Nici la „Eminescu“ nu au apărut mari surprize, excluzând însă specializările bilingve, unde fluctuaţiile sunt foarte mari în fiecare an. Exceptând aceste specializări, creşterea mediilor se încadrează în estimări, fiind cu 5-8 sutimi mai mari faţă de 2018. Scăderea interesului pentru matematică-informatică poate fi văzută la Naţional, unde ultima medie a fost anul trecut 9,69, iar anul acesta a ajuns la 9,60, deşi conform constatărilor trebuia să depăşească 9,70. De asemenea, a crescut suprinzător interesul pentru ştiinţe ale naturii, de la 9,56 anul trecut la 9,65 anul acesta, deşi în mod normal creşterea nu trebuia să depăşească 3 sau 4 sutimi. La fel s-a întâmplat şi la Fililogie, de la 9,03 în 2018 ajungându-se la 9,18 anul acesta.

Comentarii