Admitere: Se bat francezii pe locurile de la UMF, dar este dezastru la Farmacie

marți, 20 iulie 2021, 02:02
3 MIN
 Admitere: Se bat francezii pe locurile de la UMF, dar este dezastru la Farmacie

Universitatea de Medicină şi Farmacie a finalizat procesul de înscriere pentru examenul de admitere care va avea loc fizic, faţă în faţă, pe 25 iulie.

Numărul de candidaţi este similar cu cel de anul trecut, fiind uşor scăzut: 2.226 de tineri vor să urmeze o specializare medicală în anul universitar care începe din toamnă, faţă de 2.337 câţi au fost anul trecut.

Am înregistrat un număr mai mic cu 111 candidaţi faţă de anul trecut şi înregistrăm o concurenţă de 3,87 pe loc la Medicină Generală, faţă de 4,22 cât am avut anul trecut. Din 2016 am crescut mereu, am pornit de la 1,7 candidaţi pe un loc de atunci. Anul acesta înregistrăm o creştere semnificativă la Medicină Dentară – o cifră de 3,83 pe loc, ceea ce pentru noi este o surpriză, un lucru de luat în calcul, un interes ridicat al tinerilor“, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Ca în ultimii ani, nu au existat probleme legate de acoperirea locurilor la Medicină, unde sunt 1.177 de candidaţi înscrişi pe 304 locuri la buget, o concurenţă de 3,87 pe loc.

Cea mai mare concurenţă este în momentul de faţă la Nutriţie şi Dietetică, unde la buget sunt 58 de candidaţi pe 9 locuri, cu o concurenţă de 6,44 pe loc.

Cea mai mare dezamăgire o constituie Facultatea de Farmacie, care continuă trendul puternic descendent, vizibil şi la nivel naţional: doar 45 de candidaţi pe 90 de locuri la buget şi 70 la taxă, în contextul în care, spre exemplu, anul trecut au fost 75.

„O problemă avem la Farmacie, care este şi la nivel naţional. Pe noi poate ne va salva faptul că am înregistrat un nou program de licenţă – cosmetologie, şi vom organiza din septembrie un concurs de admitere pe acest program. Aprobările necesare nu au permis să putem să scoatem acum locurile la concurs“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Spre deosebire însă de alţi ani, o surpriză s-a înregistrat la admiterea străinilor pe locurile cu taxă în valută proveniţi din Franţa. Faţă de anul trecut, când au fost 253 de candidaţi, anul acesta sunt, până în momentul de faţă, 736 de dosare depuse. Creşterea este cu atât mai interesantă cu cât anul acesta, pe baza unei înţelegeri între toate cele şase universităţi de profil la nivel naţional, taxa pentru locurile cu taxă în valută a crescut de la 5.000 de euro la 7.500 de euro. Numărul de locuri a rămas acelaşi.

„În aceste condiţii, avem un interes crescut al candidaţilor pentru programele în limba franceză, la Medicină Generală avem o concurenţă de 4,22 pe loc, la Medicină Dentară avem 3,42 pe loc. La locurile cu predare în limba engleză, la Medicină Generală avem 1,1 pe loc, iar la Medicină Dentară avem 0,83 pe loc. Per total eu spun că stăm foarte bine şi că vom ocupa toate locurile. Aleg să vină la noi pentru că şcoala medicală românească este bună“, a precizat rectorul UMF.

Comentarii