Admiterea în liceu pentru elevii români din afara graniţelor începe pe 15 iulie

miercuri, 07 iulie 2021, 01:50
2 MIN
 Admiterea în liceu pentru elevii români din afara graniţelor începe pe 15 iulie

Perioada de admitere în clasa a IX-a, a X-a şi în învăţământul profesional pentru candidaţii din Republica Moldova, Ucraina, Albania, Macedonia, Serbia, Ungaria şi diaspora începe de pe 15 iulie, urmând ca eventualele cereri să poată fi depuse online până pe 22 iulie, ora 16.00.

La nivel naţional sunt repartizate 950 de locuri cu bursă pentru această categorie de candidaţi pentru cele 2.531 de locuri în licee şi şcoli profesionale. De asemenea, dintre acestea 1.088 sunt pentru clasa a IX-a, 592 pentru clasa a X-a şi 851 pentru şcolile profesionale. În cazul celor 950 de elevi admişi pe locurile cu brusă vor beneficia lunar de suma de 65 de euro pe tot parcursul anului şcolar, cu excepţia vacanţei de vară.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi au anunţat că admiterea pentru această categorie de elevi se va face exclusiv online, urmând ca dosarele să se transmită, pe o adresă care va fi comunicată pe 14 iulie pe site-ul ISJ Iaşi, sub formă de fişiere informatice care să conţină documentele scanate.

Primele rezultate cu privire la repartizarea candidaţilor vor fi publicate pe 28 iulie, urmând ca până pe 30 iulie să fie analizate şi soluţionate eventualele contestaţii. Reprezentanţii ISJ Iaşi atenţionează că dosarele transmise prin poştă nu vor fi analizate, iar cei care pot participa la admiterea pentru românii de pretutindeni sunt cei care au documente care atestă domiciliul stabil peste hotare, fac dovada originii etnice române şi prezintă studii care certifică absolvirea clasei a VIII-a, respectiv a IX-a, promoţia anului curent, precum şi absolvirea gimnaziului în România.

Oferta locurilor pentru românii de pretutindeni poate fi consultată pe site-ul ISJ Iaşi, la secţiunea Examene naţionale – Admitere, sau pe site-ul edu.ro. Acestea sunt structurate atât pe ani de studiu, învăţământul profesional având, de asemenea, secţiuni dedicate.

În cazul mediei de admitere, candidaţii cu studii în România vor concura la fel ca în cazul tuturor elevilor, 20% contând media anilor de studiu, iar 80% media de la Evaluarea naţională. Pentru cei cu studii  în străinătate, se ia în considerare 20% media generală din clasele V-IX pentru cei din Republica Moldova sau V-VIII pentru cei din alte ţări şi 80% media de absolvire a gimnaziului.

Comentarii