Aeroportul are săptămânal trafic cât într-o singură zi. Jumătate din personal va fi trimis în şomaj tehnic

marți, 24 martie 2020, 02:50
2 MIN
 Aeroportul are săptămânal trafic cât într-o singură zi. Jumătate din personal va fi trimis în şomaj tehnic

„Astăzi, la Aeroportul din Iaşi, activitatea dintr-o săptămână este egală cu activitatea dintr-o zi normală. În medie, avem şase zboruri pe zi, dintre care trei pe relaţia cu Bucureştiul”, a declarat Cătălin Bulgariu, directorul aerogării. Cursele externe, respectiv spre Billund (Danemarca), Bruxelles, Dortmund, Eindhoven, Liverpool şi Paris, au rămas cu câte două zboruri pe săptămână. Sunt destinaţii din zone cu cod galben de extindere a epidemiei provocate de coronavirus, a adăugat el. 

Bulgariu a amintit că toate sosirile se fac prin Terminalul T1, pentru un control epidemiologic eficient. „Am avut în toată această perioadă, aproape la fiecare zbor, persoane care fie nu declară în mod real locul plecării, venind din zone roşii, fie persoane cu semne vizibile de boală –  am avut şi pasageri cu 40 de grade. Mai mult, ne-am confruntat cu cazuri mai grave, cum ar fi o doamnă care, deşi a intrat în contact direct cu un pasager confirmat, a considerat că e mai bine să facă o plimbare la Bucureşti, decât să stea acasă în autoizolare”, a avertizat Cătălin Bulgariu.

Directorul Aeroportului a solicitat din nou autorităţilor centrale să sisteze toate zborurile comerciale de pasageri în România, pe perioada stării de urgenţă. „Se va putea stopa astfel răspândirea epidemiei”, a subliniat el. Cât priveşte activitatea aerogării, „prin reducerea numărului de zboruri, va fi nevoie ca mai bine de jumătate din angajaţii Aeroportului să intre în şomaj tehnic. Aeroportul va rămâne operaţional 24 de ore din 24, pentru a asigura zborurile militare, umanitare. Credem că statul român trebuie să repatrieze cetăţenii români prin zboruri umanitare, în condiţii de siguranţă”, a mai spus dorectorului aerogării. „Vom menţine Aeroportul funcţional, cu preţul reducerii personalului cu peste 50 la sută”, a încheiat Cătălin Bulgariu.

Amintim că directorul general al aerogării a propus Ministerului Transporturilor cu aproape două săptămâni în urmă să sisteze toate zborurile de pasageri din spaţiul aerian românesc, dar nicio măsură de acest fel nu a fost luată până cum. În schimb, cursele către Italia, Spania, Israel şi Austria au fost anulate, iar cele spre Bucureşti, reduse cu 50 la sută. Practic, pe Aeroportul din Iaşi mai operează doar TAROM, pentru zborurile pe relaţia Bucureşti, şi Wizz Air, cu cele şase destinaţii externe rămase pe panoul de zbor al aerogării. În aceste condiţii, pierderile regiei sunt enorme, cu un trafic de pasageri de abia o treime din estimarea pe luna martie – respectiv puţin peste 30.000, în loc de 105.000 de persoane. Iar luna aprilie va începe „pe zero”, avertiza recent şeful Aeroportului.

 

 

Comentarii